Vegán
A szendvicsek és burgerek támogatója a
Hozzávalók
A currys szószhoz
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 20 ml olaj
- 4 cm gyömbér
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 db paradicsom (100 g/db)
- 1 ½ tk currypor
- 1 ½ tk sárga currypaszta
- 40 ml szójaszósz
- só, bors
- 200 ml kókusztejszín
- 1 db lime leve
Az ázsiai coleslaw-hoz
- 120 g lila káposzta
- 100 g fehér káposzta
- 1 szál sárgarépa (150 g/szál)
- 2 szál újhagyma
- 3 ek szezámolaj
- 2 ek almaecet
- 1 ek kristálycukor
- 1 ek pirított szezámmag
- ½ csokor koriander
- ½ csokor menta
- só, bors
A tofu katsuhoz
- 400 g füstölt tofu
- 2 ek finomliszt
- só
- 50 ml szójatej
- 100 g panko morzsa
- bő étolaj a sütéshez
A vegán majonézhez
- 125 ml szójatej
- 2 tk almaecet
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor koriander
- 1 tk zöld currypaszta
- 1 tk dijoni mustár
- só
- 250 ml étolaj
A baobucihoz
- 25 ml szójatej
- 1 tk porélesztő
- 1 ek porcukor
- 260 g finomliszt + a lisztezéshez
- 100 ml víz
- 1 ek olaj + a pirításhoz
- 1 ek rizsecet
- 1 tk sütőpor
- 4 ek fekete szezámmag
A lekenéshez
- 2 ek szójatej
- 1 ek olaj
Az összeállításhoz
- ½ csokor koriander
A szendvicsek és burgerek támogatója a
A szendvicsek és burgerek támogatója a
Hozzávalók
A currys szószhoz
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 20 ml olaj
- 4 cm gyömbér
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 db paradicsom (100 g/db)
- 1 ½ tk currypor
- 1 ½ tk sárga currypaszta
- 40 ml szójaszósz
- só, bors
- 200 ml kókusztejszín
- 1 db lime leve
Az ázsiai coleslaw-hoz
- 120 g lila káposzta
- 100 g fehér káposzta
- 1 szál sárgarépa (150 g/szál)
- 2 szál újhagyma
- 3 ek szezámolaj
- 2 ek almaecet
- 1 ek kristálycukor
- 1 ek pirított szezámmag
- ½ csokor koriander
- ½ csokor menta
- só, bors
A tofu katsuhoz
- 400 g füstölt tofu
- 2 ek finomliszt
- só
- 50 ml szójatej
- 100 g panko morzsa
- bő étolaj a sütéshez
A vegán majonézhez
- 125 ml szójatej
- 2 tk almaecet
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor koriander
- 1 tk zöld currypaszta
- 1 tk dijoni mustár
- só
- 250 ml étolaj
A baobucihoz
- 25 ml szójatej
- 1 tk porélesztő
- 1 ek porcukor
- 260 g finomliszt + a lisztezéshez
- 100 ml víz
- 1 ek olaj + a pirításhoz
- 1 ek rizsecet
- 1 tk sütőpor
- 4 ek fekete szezámmag
A lekenéshez
- 2 ek szójatej
- 1 ek olaj
Az összeállításhoz
- ½ csokor koriander
A tofu katsu burger currys szószához a vöröshagymát finomra aprítjuk és egy lábasba dobjuk pirulni az olajon. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért, a zúzott fokhagymát és a kockára vágott paradicsomot. Mehet rá a currypor, a sárga currypaszta és szójaszósz, majd lefedjük és fedő alatt hagyjuk párolódni – minél tovább rotyogtatjuk, annál jobban kijönnek az ízek.
Az ázsiai coleslaw-hoz a lila és a fehér káposztát vékony csíkokra vágjuk, a répát lereszeljük, az újhagymát pedig felkarikázzuk, majd az összeset egy tálba dobjuk. Meglocsoljuk szezámolajjal, almaecettel, megszórjuk kristálycukorral, és felturbózzuk lime-lével és pirított szezámmaggal. Aprított menta, illetve koriander is kerül még bele, majd sózzuk, borsozzuk, alaposan elkeverjük és a tofu katsu burger összeállításáig félrerakjuk.
A tofu katsuhoz kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk a tofut. Egy tálba mérjük a lisztet, sózzuk és kikeverjük a növényi tejjel. Beleforgatjuk a masszába a tofuszeleteket, majd panko morzsába hempergetjük és forró, kb. 160 fokos olajban aranybarnára sütjük mindkét oldalát.
A currys szószt befejezésképp felöntjük kókusztejszínnel, nyomunk bele lime-levet, és 2-3 perc főzés után krémesre turmixoljuk.
A vegán majonézhez a szójatejet, a zöld currypasztát, a fokhagymát, a koriandert, a mustárt és az almaecetet elkezdjük botmixerrel leturmixolni, és közben folyamatosan hozzácsorgatjuk az olajat, hogy a végén egy szép, sűrű krémet kapjunk.
A tofu katsu burger bucija
A baobucihoz langyos szójatejben felfuttatjuk az élesztőt egy kevés cukorral, majd egy tálban összekeverjük a liszttel, a vízzel, az olajjal, a rizsecettel és a sütőporral. Addig gyúrjuk, míg egy fényes, puha tésztát nem kapunk. A tésztát szobahőmérsékleten 1 órán át kelesztjük, majd kettéosztjuk, bucit formázunk belőle és további 30 percig pihentetjük.
Lekenjük a szójatej és az olaj keverékével, megszórjuk fekete szezámmaggal, és bambuszgőzölőben 25-30 perc alatt kigőzöljük. Utána hagyjuk kicsit hűlni, majd lepirítjuk a félbevágott bucikat egy enyhén kiolajozott serpenyőben.
Jöhet is a burgerek összeállítása: a félbevágott bucikat megkenjük a vegán majonézzel, az alsó felére teszünk egy adag coleslaw-t, ráhelyezzük a csíkokra vágott tofut, megcsorgatjuk a currys szósszal, megfejeljük egy kevés friss korianderrel, és lezárjuk a buci majonézzel megkent tetejével.
- Elkészítési idő: 60 perc
- Pihentetési idő: 90 perc
Ha tetszett a curryszószos tofu katsu burger recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!