Hozzávalók
A vega pogácsához
- 1 db kisebb padlizsán
- 130 g barna bab (konzerv)
- 50 g kuszkusz
- 100 ml víz
- 1 szál kisebb sárgarépa
- 1 szál zellerszár
- 1 fej kisebb lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 mk őrölt római kömény
- 3 csipet füstölt pirospaprika
- 1 csokor friss koriander
- 50 g panko morzsa
- 1 db tojás
- ½ db fél lime leve
- olívaolaj
- só, bors
A lenmagos bucihoz
- 150 ml meleg víz
- 5 g cukor
- 5 g élesztő
- 200 g liszt
- 100 g teljes kiőrlésű liszt
- 15 g só
- 2 ek lenmag
- 1 ek olívaolaj
Az előtésztához
- 50 g teljes kiőrlésű liszt
- 25 g liszt
- 5 g élesztő
- 5 g cukor
- 125 ml meleg víz
A mártáshoz
- 3 ek majonéz
- 1 ek csípős dijoni mustár
- 2 tk méz
- só, bors
- 1 gerezd fokhagyma lereszelve (kicsi)
- 1 csokor snidling felaprítva (kicsi)
Az összereléshez
- 2 marék rukkola
- 2 db paradicsom
Hozzávalók
A vega pogácsához
- 1 db kisebb padlizsán
- 130 g barna bab (konzerv)
- 50 g kuszkusz
- 100 ml víz
- 1 szál kisebb sárgarépa
- 1 szál zellerszár
- 1 fej kisebb lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 mk őrölt római kömény
- 3 csipet füstölt pirospaprika
- 1 csokor friss koriander
- 50 g panko morzsa
- 1 db tojás
- ½ db fél lime leve
- olívaolaj
- só, bors
A lenmagos bucihoz
- 150 ml meleg víz
- 5 g cukor
- 5 g élesztő
- 200 g liszt
- 100 g teljes kiőrlésű liszt
- 15 g só
- 2 ek lenmag
- 1 ek olívaolaj
Az előtésztához
- 50 g teljes kiőrlésű liszt
- 25 g liszt
- 5 g élesztő
- 5 g cukor
- 125 ml meleg víz
A mártáshoz
- 3 ek majonéz
- 1 ek csípős dijoni mustár
- 2 tk méz
- só, bors
- 1 gerezd fokhagyma lereszelve (kicsi)
- 1 csokor snidling felaprítva (kicsi)
Az összereléshez
- 2 marék rukkola
- 2 db paradicsom
A lenmagos bucihoz elkészítjük az előtésztát: a vízbe morzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a cukrot és 2-3 perc múlva a kétféle lisztet is. Lefedjük és hagyjuk egy fél órát állni.
Közben a buci száraz hozzávalóit elkeverjük egy dagasztótálban: a liszteket, sót, lenmagot. Ugyanúgy, mint az előtésztánál, a vízben elmorzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a cukrot és hagyjuk kicsit felfutni. Ha felfutott, az előtésztával együtt a száraz hozzávalókhoz öntjük. Alaposan összekeverjük és géppel vagy kézzel 10 percig dagasztjuk. Ezután rácsorgatjuk az olívaolajat, egy nagy bucit formázunk belőle és lefedve, meleg helyen 2 órán keresztül hagyjuk kelni.
(A teljes kiőrlésű tésztákat, jobb ha kicsit tovább kelesztjük, mivel sűrűbb a tészta, több a “dolga” az élesztőnek.) Ha megkelt, 125 grammos bucikat formázunk belőle, egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és nedves konyharuhával lefedve még fél órán át kelesztjük. Ezután lekenjük a felvert tojással és 230 fokra előmelegített sütőben 10-14 perc alatt készre sütjük.
A vega pogácsához a padlizsánt felkockázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, sózzuk,borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és 180 fokos sütőben 15 percig sütjük, majd egy nagy keverőtálba tesszük. A kuszkuszt egy tálba rakjuk, elkeverünk benne 2 csipet sót és felöntjük kétszeres mennyiségű felforralt vízzel. Hagyjuk, hogy megszívja magát, majd a padlizsánhoz öntjük. Egy serpenyőben 2 kanál olajon puhára pároljuk az apróra vágott répát, zellert, lilahagymát, fokhagymát, majd beleöntjük a leszűrt konzerv babot. 3-4 perc pirítás után sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a római köménnyel és a pirospaprikával, elkeverjük és elzárjuk.
Ezt a keveréket is a padlizsánhoz öntjük, a felaprított korianderrel együtt. Meglocsoljuk fél lime levével és hagyjuk, hogy pár percet hűljön. Ezután a keverék felét egy aprítógépben pürésítjük a tojással és a panko morzsával, majd visszaöntjük a keverékbe. Kipogácsázzuk a masszát és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Megkenjük olívaolajjal és 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
A mártás hozzávalóit egy tálban jó alaposan összekeverjük.
Az összeállításnál a bucikat elfelezzük, megkenjük az aljukat 1 evőkanál mártással, rárakjuk a pogácsákat, 2 szelet paradicsomot dobunk rá és egy kis marék rukkolával fejezzük be. Aki szereti, a tetejét is megkenheti a mártással.
Ha tetszett a vega burger receptje, csekkoljátok a videóinkat is, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!