Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

Kuszkuszos vega burger

Hozzávalók

4
főre
+

A vega pogácsához

1 db kisebb padlizsán
130 g barna bab (konzerv)
50 g kuszkusz
100 ml víz
1 szál kisebb sárgarépa
1 szál zellerszár
1 fej kisebb lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
1 mk őrölt római kömény
3 csipet füstölt pirospaprika
1 csokor friss koriander
50 g panko morzsa
1 db tojás
½ db fél lime leve
olívaolaj
só, bors

A lenmagos bucihoz

150 ml meleg víz
5 g cukor
5 g élesztő
200 g liszt
100 g teljes kiőrlésű liszt
15 g só
2 ek lenmag
1 ek olívaolaj

Az előtésztához

50 g teljes kiőrlésű liszt
25 g liszt
5 g élesztő
5 g cukor
125 ml meleg víz

A mártáshoz

3 ek majonéz
1 ek csípős dijoni mustár
2 tk méz
só, bors
1 gerezd fokhagyma lereszelve (kicsi)
1 csokor snidling felaprítva (kicsi)

Az összereléshez

2 marék rukkola
2 db paradicsom
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Kuszkuszos vega burger

Szuper trendi dolog a vega burger, és mint mindig, az otthoni verzió még jobb. Az én verziómba most kuszkusz és rengeteg zöldség került, amit egy finom, mézes mustáros szósszal tálaltam. Süssetek hozzá édesburgonyát és kész is az egészségesebb burger vacsi!
Kipróbáltam, jóóó lett!
1
Hirdetés

Hozzávalók

4
főre
+

A vega pogácsához

1 db kisebb padlizsán
130 g barna bab (konzerv)
50 g kuszkusz
100 ml víz
1 szál kisebb sárgarépa
1 szál zellerszár
1 fej kisebb lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
1 mk őrölt római kömény
3 csipet füstölt pirospaprika
1 csokor friss koriander
50 g panko morzsa
1 db tojás
½ db fél lime leve
olívaolaj
só, bors

A lenmagos bucihoz

150 ml meleg víz
5 g cukor
5 g élesztő
200 g liszt
100 g teljes kiőrlésű liszt
15 g só
2 ek lenmag
1 ek olívaolaj

Az előtésztához

50 g teljes kiőrlésű liszt
25 g liszt
5 g élesztő
5 g cukor
125 ml meleg víz

A mártáshoz

3 ek majonéz
1 ek csípős dijoni mustár
2 tk méz
só, bors
1 gerezd fokhagyma lereszelve (kicsi)
1 csokor snidling felaprítva (kicsi)

Az összereléshez

2 marék rukkola
2 db paradicsom
Bevásárlólistához adom

A lenmagos bucihoz elkészítjük az előtésztát: a vízbe morzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a cukrot és 2-3 perc múlva a kétféle lisztet is. Lefedjük és hagyjuk egy fél órát állni.

Közben a buci száraz hozzávalóit elkeverjük egy dagasztótálban: a liszteket, sót, lenmagot. Ugyanúgy, mint az előtésztánál, a vízben elmorzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a cukrot és hagyjuk kicsit felfutni. Ha felfutott, az előtésztával együtt a száraz hozzávalókhoz öntjük. Alaposan összekeverjük és géppel vagy kézzel 10 percig dagasztjuk. Ezután rácsorgatjuk az olívaolajat, egy nagy bucit formázunk belőle és lefedve, meleg helyen 2 órán keresztül hagyjuk kelni.

(A teljes kiőrlésű tésztákat, jobb ha kicsit tovább kelesztjük, mivel sűrűbb a tészta, több a “dolga” az élesztőnek.) Ha megkelt, 125 grammos bucikat formázunk belőle, egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és nedves konyharuhával lefedve még fél órán át kelesztjük. Ezután lekenjük a felvert tojással és 230 fokra előmelegített sütőben 10-14 perc alatt készre sütjük.

A vega pogácsához a padlizsánt felkockázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, sózzuk,borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és 180 fokos sütőben 15 percig sütjük, majd egy nagy keverőtálba tesszük. A kuszkuszt egy tálba rakjuk, elkeverünk benne 2 csipet sót és felöntjük kétszeres mennyiségű felforralt vízzel. Hagyjuk, hogy megszívja magát, majd a padlizsánhoz öntjük. Egy serpenyőben 2 kanál olajon puhára pároljuk az apróra vágott répát, zellert, lilahagymát, fokhagymát, majd beleöntjük a leszűrt konzerv babot. 3-4 perc pirítás után sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a római köménnyel és  a pirospaprikával, elkeverjük és elzárjuk.

A vega burger tálalása

Ezt a keveréket is a padlizsánhoz öntjük, a felaprított korianderrel együtt. Meglocsoljuk fél lime levével és hagyjuk, hogy pár percet hűljön. Ezután a keverék felét egy aprítógépben pürésítjük a tojással és a panko morzsával, majd visszaöntjük a keverékbe. Kipogácsázzuk a masszát és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Megkenjük olívaolajjal és 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

A mártás hozzávalóit egy tálban jó alaposan összekeverjük.

 

Az összeállításnál a bucikat elfelezzük, megkenjük az aljukat 1 evőkanál mártással, rárakjuk a pogácsákat, 2 szelet paradicsomot dobunk rá és egy kis marék rukkolával fejezzük be. Aki szereti, a tetejét is megkenheti a mártással.

Ha tetszett a vega burger receptje, csekkoljátok a videóinkat is, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások