Hirdetés

Gyerekkorunk kedvence: Téli fagyi

Hirdetés

Gyerekkorunk kedvence: Téli fagyi

Biztos vannak olyan hardcore arcok, akik télen is gombócos fagyival elégítik ki édesség utáni vágyukat, mi viszont gondoltuk inkább kicsit nosztalgikus vizekre evezünk és összedobunk a téli szezonra néhány téli fagyit. Ha ti is imádtátok kis korotokban ezeket a csokis finomságokat, akkor próbáljátok ki Nóri szuper receptjét!
Hirdetés

Hozzávalók (9-10 darabhoz)

Az ostyához:

  • 60 g porcukor
  • 1 tojásfehérje
  • 25 g vaj
  • 32 g liszt
  • pici só

A krémhez:

  • 250 ml tejszín
  • 100 g porcukor
  • 200 g étcsokoládé
  • 2 ek kakaópor
  • 100 g puha vaj

A bevonáshoz:

  • 100 g étcsokoládé

A díszítéshez:

  • 1 kis marék pisztácia apróra vágva
Fotó: Fördős Peti

Ha nem bolti tölcsért használunk, akkor először 2-3 réteg alufóliából tölcséreket formázunk. A tésztához az átszitált porcukrot, lisztet és sót egy tálba rakjuk, hozzáadjuk a tojásfehérjét és az olvasztott, de nem meleg vajat, majd jól összekeverjük a tésztát. 2-3 órára, vagy akár egy egész éjszakára is, a hűtőbe rakjuk. Pihentetés után szilikonos sütőlapra adagoljuk: egy kanál hátuljával kb.10 cm átmérőjű köröket formázunk vékonyabb rétegben és 220 fokos sütőben 5-6 percig sütjük a lapokat. Mikor kivesszük a sütőből gyorsan kell vele dolgoznunk. Egy kisebb spaklival, vagy valamilyen laposabb kiszedővel a tészta alá nyúlunk, átemeljük egy deszkára és gyorsan az alufólia-tölcsérre tekerjük a tésztakorongot. A még langyos, de már formára dermedt tésztát leemeljük a fóliáról és az aljára pottyantunk egy-egy kis darab étcsokit. A kevés hőtől egy picit megolvad a csoki és teljesen lezárja a tölcsér alját. A többi bevonáshoz szükséges csokit vízgőz fölött megolvasztjuk, belemártjuk a tölcsérek felső részét/peremét és ezt a részt megszórjuk az apróra vágott pisztáciával. A krémhez a tejszínt felmelegítjük és beletördeljük az étcsokit. Megvárjuk amíg kicsit felolvad, majd átkeverjük, hogy homogén masszát kapjunk. Berakjuk a hűtőbe, hogy teljesen kihűljön. A kihűlt ganache-t habverővel kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a porcukrot, a kakaóport és a vajat. A krémet nyomózsákba töltjük, megtöltjük vele a tölcséreket és hűtőbe rakjuk 30 percre. A maradék olvasztott étcsokit a lehűtött, krémmel töltött fagyik tetejére kanalazzuk és elegyengetjük rajta. Poharakba állítjuk és hűtőbe rakjuk addig amíg megdermed a csoki.

Fotó: Fördős Peti
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?