Hozzávalók
- 25 dkg makaróni, amorosi, szarvacska vagy egyéb csőszerű tészta
- 10 dkg kockára vágott bacon
- 3 dkg vaj
- Chilipehely, vagy más csípős cucc, ízlés szerint
- 2 csapott ek liszt
- 6 dl tej
- 4 gerezd fokhagyma
- 5 dkg parmezán
- 5 dkg ementáli sajt
- 5 dkg gouda sajt
- 10 dkg zöldborsó
- Só, bors, szerecsendió
- Kevés friss snidling a tálaláshoz
Klasszikus amerikai pasta: mac & cheese
Hozzávalók
- 25 dkg makaróni, amorosi, szarvacska vagy egyéb csőszerű tészta
- 10 dkg kockára vágott bacon
- 3 dkg vaj
- Chilipehely, vagy más csípős cucc, ízlés szerint
- 2 csapott ek liszt
- 6 dl tej
- 4 gerezd fokhagyma
- 5 dkg parmezán
- 5 dkg ementáli sajt
- 5 dkg gouda sajt
- 10 dkg zöldborsó
- Só, bors, szerecsendió
- Kevés friss snidling a tálaláshoz
A tésztát lobogó, sós vízbe tesszük és amíg megfő, elkészítjük a szószt. A csíkokra felvágott bacont egy forró lábasban, kevés olaj hozzáadásával lepirítjuk. Ha a bacon lepirult, hozzáadjuk a vajat, amit megolvasztunk. Ha szeretnénk, hogy az ételünk csípjen, nyomatunk bele egy kis chilipelyhet. Ha a vaj megolvadt, hozzáadjuk a lisztet és addig hevítjük, amíg felhabzik. A tejet ezután részletekben adagolva adjuk hozzá, és minden körben alaposan keverjük el egy habverővel, hogy még véletlenül se legyen csomós a mártásunk. Jöhet az ízesítés: só, feketebors, frissen reszelt szerecsendió.
A fokhagymagerezdeket vékony szeletekre felvágjuk, megszórjuk durva szemű sóval és a kés lapjával addig préseljük, amíg egy fokhagyma paszta lesz belőle. Ezt is hozzáadjuk a készülő mártásunkhoz. Most jön a lényeg, a sajt. Lényegében bármilyen sajtot használunk, minél többfélét és minél aromásabbakat találunk, annál finomabb lesz a végeredmény, de egy jó ementálit és a parmezánt nem illik kihagyni a buliból!
A lefőtt tésztát hozzáadjuk a mártáshoz és alaposan összeforgatjuk. Végül hozzáadunk 2 maréknyi, 5 perc alatt készre főzött, fagyasztott zöldborsót is. A tetejére még szórunk egy kevés parmezán sajtot és friss snidlinget.