Tészták

Roland-félerakotttészta

Roland-féle rakott tészta

Hozzávalók
200 ml
tejszín
150 ml
tejszín
A tésztákhoz
300 g
penne
300 g
spagetti
A raguhoz
2 fej
hagyma
(kb. 300 g)
2 - 3 ek
olívaolaj
1 gerezd
fokhagyma
2 szál
répa
(kb. 250 g)
só, bors
1 tk
cukor
200 g
paradicsompüré
1 kg
darált marhahús
(de sertéssel vegyítve az igazi)
300 ml
vörösbor
1 - 2 ág
rozmaring
1 - 2 ág
kakukkfű
A besamelhez
100 g
vaj
3 ek
liszt
600 ml
tej
150 g
trappista sajt
só, fehér bors
0.5 db
szerecsendió
A tetejére
100 g
parmezán

Elkészítés

Két külön lábasban felteszünk vizet, ha felforrt, előfőzzük a kétféle tésztát – ez kb. a csomagoláson jelzett idő felét jelenti –, majd leszűrjük, és egy időre félretesszük. Persze, ha éppen akad egy fajta tésztából elég, használjátok azt.

A hagymát apróra vágjuk, és aranybarnára pirítjuk egy erős lángon hevített nagy lábasban az olajon, majd hozzáadjuk a szintén apróra vágott fokhagymát is. Közben lereszeljük a répákat, sózzuk, borsozzuk, a levét leöntjük, és ezt is a hagymákhoz adjuk, majd rászórjuk a cukrot, és szépen odapirítjuk-megkaramellizáljuk. 

Mikor elég pörzsanyag keletkezett, azaz szépen lepirult, hozzáadjuk a paradicsompürét, kicsit odakapatjuk, majd jöhet rá a darált hús, és erős lángon alaposan lepirítjuk. Ha a hús aranybarna, felöntjük a borral, majd visszavéve a lángot, hagyjuk redukálódni kb. 30 percet. Közben hozzáadjuk a zöldfűszereket is, és időnként felöntjük egy kevés vízzel, hogy mindig kellően szaftos legyen.

Közben elkészítjük a besamelt, amihez egy közepes lángon hevített lábasban felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, egy kicsit pirítjuk, majd felöntjük a tejjel, és simára forraljuk. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, majd belereszeljük a sajtot, legvégül pedig hozzáadjuk a tejszínt.

Az időközben elkészült raguból kiszedjük a zöldfűszereket, és beleöntjük a tejszínt, majd további 10-15 percig redukáljuk.

A rakott tésztát összeállítjuk: egy hőálló tálba egyenletesen elhelyezzük a spagettit, erre szedjük a ragut. A tetejére jöhet a penne, majd a besamel szósszal zárjuk. A tetejére parmezánt reszelünk, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük nagyjából 25 percre. Ha a sajt már aranybarnára sült, kivesszük, és tálalás előtt 5-10 percet pihentetjük.

Előkészítési idő: 90 perc

Roland-féle rakott tészta
Roland-féle rakott tészta

Ezeket is nézd meg:

Erdélyi rakott túrós tészta

Almás-mákos rakott tészta

www.streetkitchen.hu

Valószínűleg megszámlálhatatlan mennyiségű rakott tésztarecept kering a neten. Az én kedvencemben kétféle tészta is van, a ragut pedig vörösborral turbózom és aztán jó hosszan rotyogtatom az igazán vad végeredményért.

Hozzávalók

4 - 6 főre
200 ml
tejszín
150 ml
tejszín
A tésztákhoz
300 g
penne
300 g
spagetti
A raguhoz
2 fej
hagyma
(kb. 300 g)
2 - 3 ek
olívaolaj
1 gerezd
fokhagyma
2 szál
répa
(kb. 250 g)
só, bors
1 tk
cukor
200 g
paradicsompüré
1 kg
darált marhahús
(de sertéssel vegyítve az igazi)
300 ml
vörösbor
1 - 2 ág
rozmaring
1 - 2 ág
kakukkfű
A besamelhez
100 g
vaj
3 ek
liszt
600 ml
tej
150 g
trappista sajt
só, fehér bors
0.5 db
szerecsendió
A tetejére
100 g
parmezán

Két külön lábasban felteszünk vizet, ha felforrt, előfőzzük a kétféle tésztát – ez kb. a csomagoláson jelzett idő felét jelenti –, majd leszűrjük, és egy időre félretesszük. Persze, ha éppen akad egy fajta tésztából elég, használjátok azt.

A hagymát apróra vágjuk, és aranybarnára pirítjuk egy erős lángon hevített nagy lábasban az olajon, majd hozzáadjuk a szintén apróra vágott fokhagymát is. Közben lereszeljük a répákat, sózzuk, borsozzuk, a levét leöntjük, és ezt is a hagymákhoz adjuk, majd rászórjuk a cukrot, és szépen odapirítjuk-megkaramellizáljuk. 

Mikor elég pörzsanyag keletkezett, azaz szépen lepirult, hozzáadjuk a paradicsompürét, kicsit odakapatjuk, majd jöhet rá a darált hús, és erős lángon alaposan lepirítjuk. Ha a hús aranybarna, felöntjük a borral, majd visszavéve a lángot, hagyjuk redukálódni kb. 30 percet. Közben hozzáadjuk a zöldfűszereket is, és időnként felöntjük egy kevés vízzel, hogy mindig kellően szaftos legyen.

Közben elkészítjük a besamelt, amihez egy közepes lángon hevített lábasban felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, egy kicsit pirítjuk, majd felöntjük a tejjel, és simára forraljuk. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, majd belereszeljük a sajtot, legvégül pedig hozzáadjuk a tejszínt.

Az időközben elkészült raguból kiszedjük a zöldfűszereket, és beleöntjük a tejszínt, majd további 10-15 percig redukáljuk.

A rakott tésztát összeállítjuk: egy hőálló tálba egyenletesen elhelyezzük a spagettit, erre szedjük a ragut. A tetejére jöhet a penne, majd a besamel szósszal zárjuk. A tetejére parmezánt reszelünk, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük nagyjából 25 percre. Ha a sajt már aranybarnára sült, kivesszük, és tálalás előtt 5-10 percet pihentetjük.

Előkészítési idő: 90 perc

Roland-féle rakott tészta
Roland-féle rakott tészta

Ezeket is nézd meg:

Erdélyi rakott túrós tészta

Almás-mákos rakott tészta

Ha tetszett a Roland-féle rakott tészta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Tésztapárosító infografika - Gyermelyi

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept