Hozzávalók
Zöld gazpacho
- 1 db póréhagyma
- 1 db kígyóuborka
- 1 szál angol zeller/zellerszár
- 1 db zöld kaliforniai paprika
- római saláta
- 1 marék friss zsenge spenótlevél
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 ág menta levelei
- 1 db lime
- 1 tk worcestershire szósz
- 1 szelet szikkadt kenyér
- 3 gerezd fokhagyma
- hideg víz, vagy lehűtött húsleves
Nyári lasagne
- olívaolaj
- 2 db közepes cukkini
- 3 gerezd fokhagyma vékony szeletekre vágva
- olívaolaj
- 2 - 2 ½ dl passzírozott paradicsom (passata di pomodoro)
- 3 db sárgarépa
- 1 szál angol zeller
- 1 db póréhagyma
- személyenként 2-3 lap lasagne tészta
- reszelt parmezán
Hozzávalók
Zöld gazpacho
- 1 db póréhagyma
- 1 db kígyóuborka
- 1 szál angol zeller/zellerszár
- 1 db zöld kaliforniai paprika
- római saláta
- 1 marék friss zsenge spenótlevél
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 ág menta levelei
- 1 db lime
- 1 tk worcestershire szósz
- 1 szelet szikkadt kenyér
- 3 gerezd fokhagyma
- hideg víz, vagy lehűtött húsleves
Nyári lasagne
- olívaolaj
- 2 db közepes cukkini
- 3 gerezd fokhagyma vékony szeletekre vágva
- olívaolaj
- 2 - 2 ½ dl passzírozott paradicsom (passata di pomodoro)
- 3 db sárgarépa
- 1 szál angol zeller
- 1 db póréhagyma
- személyenként 2-3 lap lasagne tészta
- reszelt parmezán
Zöld gazpacho
A póréhagyma középső zöld részét vékony szeletekre vágjuk és egy turmixgépbe dobjuk, jöhet hozzá a vastag karikákra vágott kígyóuborka, a felszeletelt zellerszár és a kicsumázott kaliforniai paprika darabok is. Az alaposan megmosott római salátából 3-4 levelet kicsit feldarabolunk és az is mehet a turmixba. A spenótlevelek vastagabb szárát leszedjük és a zsenge leveleket is a többi zöldséghez adjuk. Beledobáljuk a fűszereket: a petrezselymet szárastul, a mentaleveleket és hozzáfacsarjuk a lime levét is, sózzuk, borsozzuk és hozzáadunk egy teáskanálnyi worcestershire szószt.
Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, beledobunk 3 gerezd fokhagymát és a kenyérszeletet átpirítjuk benne. Ha a kenyér aranybarna színt kapott, olajostul, fokhagymástul mehet a turmixgépbe és már csak annyi a dolgunk, hogy egy kis vízzel (vagy kihűlt húslevessel) felöntve összezúzzuk az egészet. A folyadékot óvatosan adagoljuk, míg elérjük a megfelelő krémes állagot, nehogy túl híg legyen hirtelen.
A kész levest tányérba öntjük, friss bazsalikom és mentalevelekkel díszítjük és egy kis olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.
Nyári lasagne
A cukkinit egy zöldséghámozó segítségével hajszálvékony csíkokra vágjuk, a középső magos részét már nem használjuk föl.
Egy forró serpenyőbe kevés olívaolajat öntünk és beledobjuk a fokhagymaszeleteket. Ahogy picit pirulni kezd a fokhagyma, mehet bele a cukkini, amit jó alaposan átforgatunk a fokhagymás olívaolajban, sózzuk-borsozzuk és 1 perc pirítás után kiszedjük egy tálra.
Az üres serpenyőbe öntjük a passzírozott paradicsomot és rotyogtatni kezdjük. Közben a sárgarépát apró kockákra, a zellerszárat vékony szeletekre vágjuk és beledobjuk a paradicsomszószba. A póréhagymát karikázzuk, majd felkockázzuk és a paradicsomos-zöldséges raguba szórjuk. Az egészet sózzuk, jó alaposan megborsozzuk, majd addig főzzük még, míg a zöldségek megpuhulnak. A tűzről levéve beletépkedünk egy jó adag friss bazsalikomlevelet.
A lasagne lapokat forró sós vízben megfőzzük, majd ha lecsöpögtettük egyeséve félbe vágjuk őket.
Egy tányér aljára olívaolajat locsolunk és ráhelyezzük az első tésztalapot. Jöhet a rétegezés: néhány szál a cukkini csíkokból, újabb tésztalap, egy kanál a raguból, néhány csepp olívaolaj, egy pici reszelt parmezán. Ezt a folyamatot ismételjük meg: megint egy tésztalap, cukkini, tészta, ragu, parmezán és a tetejére tekerünk egy kis borsot. Bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk. Langyosan és hidegen fogyasztva is isteni.
Ha esetleg hűsítő desszertre is vágytok, akkor próbáljátok ki ezt a három hűsítő finomságot.