Hozzávalók
- 250 g száraz csicseriborsó
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- friss petrezselyem
- friss koriander
- 2 szem kardamon magjai
- 1 tk só
- 1 késhegynyi cayenne bors
- ½ tk sütőpor
- 1 ½ ek liszt
- 3 ek víz
A tahini szószhoz
- 3 ek tahini paszta
- 3 ek joghurt
- citromlé
A tálaláshoz
- pita
- 2 db paradicsom
- 1 db kígyóuborka
- chiliszósz
Hozzávalók
- 250 g száraz csicseriborsó
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- friss petrezselyem
- friss koriander
- 2 szem kardamon magjai
- 1 tk só
- 1 késhegynyi cayenne bors
- ½ tk sütőpor
- 1 ½ ek liszt
- 3 ek víz
A tahini szószhoz
- 3 ek tahini paszta
- 3 ek joghurt
- citromlé
A tálaláshoz
- pita
- 2 db paradicsom
- 1 db kígyóuborka
- chiliszósz
Egy éjszakára vízbe áztatjuk a száraz csicseriborsót. Másnap lecsepegtetjük, egy tálba öntjük, de nem főzzük meg! Apróra vágjuk a hagymát, a fokhagymát, a friss petrezselyemzöldet, a koriandert és a csicseriborsóhoz adjuk.
Egy mozsárban összezúzzuk a fűszermagokat, majd ezt is a többi hozzávalóhoz adjuk. Ízlés szerint sózzuk és cayenne borssal is megszórjuk. Alaposan összekeverjük, majd több részletben egy késes aprítóban darabosra aprítjuk. Egy tálba borítjuk és hozzáadjuk a sütőport a lisztet és a vizet. Kézzel átgyúrjuk, majd egy órára hűtőbe tesszük pihenni. A masszából vizes kézzel golyókat formázunk, majd 170-180 fokos olajban kisütjük, de előtte alaposan összenyomkodjuk őket hogy ne essenek szét.
TIPP: egyszerre csak 5-6 darabot süssetek, hogy ne hűljön le túlságosan az olaj!
Az aranybarnára sült falafeleket itatóspapírra szedjük, majd kisütjük a többit is. A tahini szószhoz összekeverjük a tahinit a joghurttal és a citromlével. Ízlés szerint sóval ízesítjük.Ha falafel szendvicset készítünk: a paradicsomot és a kígyóuborkát csíkokra vágjuk, ezeket a 1-2 falafelgolyóval pitába töltjük, meglocsoljuk tahini szósszal és csípős mártással. És kész is!
Ha nulláról szeretnétek tahini szószt készíteni, a receptet ITT találjátok. Házi pita receptért pedig katt IDE!