Hozzávalók
- 200 g száraz csicseriborsó ((vagy 310 g csicseriborsó konzerv))
- 100 g szezámmag
- 1 púpozott tk őrölt római kömény
- 1 gerezd kisebb fokhagyma
- Só, fehérbors
- 1 ek citromlé
- 1 ½ dl olívaolaj
Hozzávalók
- 200 g száraz csicseriborsó ((vagy 310 g csicseriborsó konzerv))
- 100 g szezámmag
- 1 púpozott tk őrölt római kömény
- 1 gerezd kisebb fokhagyma
- só, fehérbors
- 1 ek citromlé
- 1 ½ dl olívaolaj
A hummusz alapja csicseriborsó, amit kb. 1,5 óra alatt készre főzünk, vagy használjunk konzerv csicseriborsót és akkor ez a lépés kihagyható.
Egy száraz serpenyőbe szórjuk a szezámmagot és közepes lángon, rázogatva addig pirítjuk, amíg világos zsemleszínt nem kap. Az így lepirított szezámmagot bedobjuk egy aprítógépbe, hozzáadunk egy kevés olívaolajat és teljesen homogén állagú krémet készítünk belőle: ez a tahini paszta.
A megfőtt csicseriborsót leszűrjük és két evőkanál tahini pasztát adunk hozzá. Hozzáadunk a főzőléből is egy keveset, majd a római köménnyel, sóval, fehér borssal, citromlével és egy gerezd fokhagymával ízesítjük. Még rakunk bele olívaolajat és az egészet összezúzzuk az aprítógéppel. Az állagán közben lehet javítani a főzőlé és olívaolaj hozzáadásával, az ízeken pedig citrommal és a fűszerekkel lehet finomhangolni.
A maradék tahinit pedig sok mindenbe belepakolhatjátok pl. krémekbe, falafel mellé, vagy akár sütikbe is.
Ha tetszett a recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!