Hozzávalók
- 200 g száraz csicseriborsó (vagy csicseriborsó konzerv)
- 100 g szezámmag
- 1 púpozott tk őrölt római kömény
- 1 gerezd kisebb fokhagyma
- Só, fehérbors
- 1 ek citromlé
- 1 ½ dl olívaolaj
Hozzávalók
- 200 g száraz csicseriborsó (vagy csicseriborsó konzerv)
- 100 g szezámmag
- 1 púpozott tk őrölt római kömény
- 1 gerezd kisebb fokhagyma
- Só, fehérbors
- 1 ek citromlé
- 1 ½ dl olívaolaj
A csicseriborsót kb. 1,5 óra alatt készre főzzük, vagy használjunk konzerv csicseriborsót és akkor ez a lépés kihagyható. Egy száraz serpenyőbe szórjuk a szezámmagot és közepes lángon, rázogatva addig pirítjuk, amíg világos zsemleszínt nem kap. Az így lepirított szezámmagot bedobjuk egy aprítógépbe, hozzáadunk egy kevés olívaolajat és teljesen homogén állagú krémet készítünk belőle: ez a tahini paszta.
A megfőtt csicseriborsót leszűrjük és a tahini pasztához adjuk. Hozzáadunk a főzőléből egy keveset, majd a római köménnyel, sóval, fehér borssal, citromlével és egy gerezd fokhagymával ízesítejük. Még rakunk bele olívaolajat és az egészet összezúzzuk az aprítógéppel. Az állagán közben lehet javítani a főzőlé és olívaolaj hozzáadásával, az ízeken pedig citrommal és a fűszerekkel lehet finomhangolni.