Vegetáriánus ételek

Sütőtökös-gesztenyésrizottó

Sütőtökös-gesztenyés rizottó

Hozzávalók
250 g
sütőtök megpucolva, apró kockákra vágva
150 g
fagyasztott gesztenye
2 ek
fenyőmag
só, bors
szerecsendió
2 ek
olívaolaj
1 fej
vöröshagyma (kicsi)
2 gerezd
fokhagyma
250 g
50 ml
fehérbor
1 l
zöldségalaplé
40 g
füstölt sajt
20 g
parmezán
1 db
citrom
1 csokor
friss bazsalikom
20 g
vaj

Elkészítés
A gesztenyét lobogó vízbe dobjuk 10 percre, majd leszűrjük. 4-5 szemet félrerakunk a díszítéshez. A fenyőmagot egy nagy száraz serpenyőben lepirítjuk, félretesszük. Ugyanabban a serpenyőben elkezdjük pirítani a sütőtököt az olívaolajon. Pár perc után sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint szerecsendiót reszelünk rá. Belerakjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát és ha üvegesre párolódott, beleöntjük a rizst. Elkeverjük, majd 2 percig pirítjuk.
Ezután a szokásos módon folytatjuk: beleöntjük a fehérbort és ha felszívta a rizs, merőkanalanként adagoljuk hozzá az alaplevet. Fontos, hogy az alaplé is forró legyen (én egy külön lábasban rotyogtatom a rizs mellet és mindig átszedek belőle). A rizst végig alacsony lángon, kevergetve főzzük, hogy jól kioldódjon a keményítő belőle. Ezáltal lesz krémes a végeredmény. Ha az alaplé felénél járunk, a gesztenyét is belerakjuk. Ez el fog tűnni a végére, de zseniális lesz!
Aztán addig főzzük, amíg az alaplé el nem fogy. Ha ez megtörtént, elzárjuk. Ekkor tesszük bele a vajat, az apróra vágott friss bazsalikomot (a szárát is nyugodtan vágjátok bele, mert ez is nagyon ízes), belereszeljük a sajtokat és belefacsarjuk a citrom felének a levét. Ezután még 2 percre visszatesszük, hogy teljesen elérjük a krémes állagot. Tányérokba szedjük, megszórjuk a fenyőmaggal, az elfelezett gesztenyével és friss bazsalikommal díszítjük.

www.streetkitchen.hu

A rizottók közül talán a legismertebb a sütőtökös verzió. Bevallom őszintén, hogy többféle sütőtökös rizottót ettem eddig, de sajnos egyikben sem éreztem semmi extrát. Úgyhogy kikísérleteztem a saját verziómat, amibe rengeteg bazsalikomot és füstölt sajtot tettem, őszintén mondhatom: elég jó lett. :D

Hozzávalók

4 főre
250 g
sütőtök megpucolva, apró kockákra vágva
150 g
fagyasztott gesztenye
2 ek
fenyőmag
só, bors
szerecsendió
2 ek
olívaolaj
1 fej
vöröshagyma (kicsi)
2 gerezd
fokhagyma
250 g
50 ml
fehérbor
1 l
zöldségalaplé
40 g
füstölt sajt
20 g
parmezán
1 db
citrom
1 csokor
friss bazsalikom
20 g
vaj
A gesztenyét lobogó vízbe dobjuk 10 percre, majd leszűrjük. 4-5 szemet félrerakunk a díszítéshez. A fenyőmagot egy nagy száraz serpenyőben lepirítjuk, félretesszük. Ugyanabban a serpenyőben elkezdjük pirítani a sütőtököt az olívaolajon. Pár perc után sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint szerecsendiót reszelünk rá. Belerakjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát és ha üvegesre párolódott, beleöntjük a rizst. Elkeverjük, majd 2 percig pirítjuk.
Ezután a szokásos módon folytatjuk: beleöntjük a fehérbort és ha felszívta a rizs, merőkanalanként adagoljuk hozzá az alaplevet. Fontos, hogy az alaplé is forró legyen (én egy külön lábasban rotyogtatom a rizs mellet és mindig átszedek belőle). A rizst végig alacsony lángon, kevergetve főzzük, hogy jól kioldódjon a keményítő belőle. Ezáltal lesz krémes a végeredmény. Ha az alaplé felénél járunk, a gesztenyét is belerakjuk. Ez el fog tűnni a végére, de zseniális lesz!
Aztán addig főzzük, amíg az alaplé el nem fogy. Ha ez megtörtént, elzárjuk. Ekkor tesszük bele a vajat, az apróra vágott friss bazsalikomot (a szárát is nyugodtan vágjátok bele, mert ez is nagyon ízes), belereszeljük a sajtokat és belefacsarjuk a citrom felének a levét. Ezután még 2 percre visszatesszük, hogy teljesen elérjük a krémes állagot. Tányérokba szedjük, megszórjuk a fenyőmaggal, az elfelezett gesztenyével és friss bazsalikommal díszítjük.

Ha tetszett a Sütőtökös-gesztenyés rizottó receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept