Hozzávalók
- 100 ml étolaj
- 3 fej vöröshagyma (100 g/fej)
- 1 kg hámozott padlizsán
- só, bors
- 600 g fehérbabkonzerv
- 400 ml habtejszín
- 150 g koktélparadicsom
- ½ db citrom
- ½ csokor friss tárkony
- 300 g tejföl
- 200 g feta sajt
Tárkonyos fehérbab fetával és padlizsánnal
Hozzávalók
- 100 ml étolaj
- 3 fej vöröshagyma (100 g/fej)
- 1 kg hámozott padlizsán
- só, bors
- 600 g fehérbabkonzerv
- 400 ml habtejszín
- 150 g koktélparadicsom
- ½ db citrom
- ½ csokor friss tárkony
- 300 g tejföl
- 200 g feta sajt
A tárkonyos fehérbab fetával és padlizsánnal recept elkészítéséhez elsőként a babragut állítjuk össze. Ehhez egy szélesebb lábasban felforrósítjuk az olaj felét, beledobjuk a finomra vágott vöröshagymát, és a lángot kisebbre véve 10-15 perc alatt üvegesre dinszteljük.
Eközben kezelésbe vesszük a padlizsánt. Hosszanti irányban 1 cm vastag lapokra vágjuk, majd a kisebb (kb. 200 g-os) szeleteket apró kockákra. A felkockázott padlizsánt 1 teáskanál sóval együtt a hagymához adjuk, és közepes lángon, néha átkeverve további 10 percig pároljuk. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett babot, a tejszínt, a negyedelt koktélparadicsomot, és 7-8 perc alatt alaposan összeforraljuk, majd levesszük a tűzről. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, belefacsarjuk a citrom levét és hozzáadjuk a tárkony letépkedett leveleit. (Ha nem kaptatok friss tárkonyt, akkor használhattok 2 tk szárítottat is, de ez esetben már a babbal együtt tegyétek a raguba.)
Amíg a ragunk elkészül, a nagyobb padlizsánlapokat egy kevés olajon, enyhén sózva, forró serpenyőben alaposan megpirítjuk.
Egy 20 x 25 cm-es sütőtálban szorosan egymás mellé fektetjük a padlizsánlapokat, majd ezen eloszlatjuk a babragu felét. Ezt a kört megismételjük, és végül befedjük a tetejét még egy réteg padlizsánnal.
A tejfölt kézi habverővel simára keverjük a morzsolt fetával, és beborítjuk vele a rakottasunkat. 185 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
- Elkészítési idő: 45 perc
- Sütési idő: 30 perc
Ha tetszett a tárkonyos fehérbab fetával és padlizsánnal recep, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!