Hozzávalók
- 200 g rizs
- 20 ml étolaj
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 db paradicsom (80 g/db)
- 3 tk fűszerpaprika
- 2 tk őrölt kömény
- só, bors
- 250 g vörös lencse
- 600 ml víz
- 250 ml passata
- 1 kg karfiol (megtisztítva)
- 350 ml tejföl
- 140 g reszelt sajt
Hozzávalók
- 200 g rizs
- 20 ml étolaj
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 db paradicsom (80 g/db)
- 3 tk fűszerpaprika
- 2 tk őrölt kömény
- só, bors
- 250 g vörös lencse
- 600 ml víz
- 250 ml passata
- 1 kg karfiol (megtisztítva)
- 350 ml tejföl
- 140 g reszelt sajt
Az alsó, rizses réteghez használhatunk esetlegesen megmaradt rizst is, de ha az épp nincs, bő, sós vízben kifőzzük a rizst, majd mikor megpuhultak a szemek, leszűrjük, így egy király pergős rizst kapunk eredményül.
Egy lábasban olajat hevítünk, lepirítjuk benne az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzádobjuk az összezúzott fokhagymagerezdeket is, és 1-2 percig még pirítjuk. Ezután mehet hozzá a felkockázott paradicsom és a fűszerek. Nyugodtan fűszerezzünk bátran, a végeredmény csak jobb lehet tőle.
Mikor a paradicsomok összestek és levet engedtek, mehet hozzá a vörös lencse, majd a víz és a passata. Közepes lángon kb. 18-20 perc alatt puhára főzzük a lencsét a „pörköltünkben”.
Ez idő alatt a karfiolt rózsáira bontjuk és forró, sós vízben 5-6 perc alatt előfőzzük. Majd leszűrjük és hagyjuk kicsit hűlni.
Keresünk egy 18 x 32 cm-es vagy nagyjából hasonló méretű tepsit, és elkezdjük a rétegezést. Alulra mehet a rizs, majd a vörös lencsés „pörkölt”, erre jöhetnek a karfiolrózsák úgy, hogy befedjék az egész rakott étel felületét. Alaposan meglocsoljuk a tetejét tejföllel, megszórjuk sajttal, és mehet is a 190 fokra előmelegített sütőbe kb. 38-40 percre, amíg a sajt szépen megpirul a tetején.
- Elkészítési idő: 30 perc
- Sütési idő: kb. 40 perc
Ha tetszett a vega tejfölös rakott karfiol receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramonés Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!