Hozzávalók
A tésztához
- 100 g teljes kiőrlésű liszt
- 150 g liszt
- 1 tk só
- 20 g parmezán
- 170 g hideg vaj
- 2 db tojássárgája
- 2 ek hideg víz
A töltelékhez
- 1 kg édesburgonya
- 2 tk krémes kecskesajt
- 1 tk őrölt zsálya
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek keményítő
- 1 db tojás
- 30 g parmezán
- 2 csipet őrölt szerecsendió
- ½ db citrom leve
- 2 tk só
- bors
A díszítéshez
- néhány levél friss zsálya
- 2 tk kecskesajt
Wow! Kecskecsajtos zsályás édesburgonya pite
Hozzávalók
A tésztához
- 100 g teljes kiőrlésű liszt
- 150 g liszt
- 1 tk só
- 20 g parmezán
- 170 g hideg vaj
- 2 db tojássárgája
- 2 ek hideg víz
A töltelékhez
- 1 kg édesburgonya
- 2 tk krémes kecskesajt
- 1 tk őrölt zsálya
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek keményítő
- 1 db tojás
- 30 g parmezán
- 2 csipet őrölt szerecsendió
- ½ db citrom leve
- 2 tk só
- bors
A díszítéshez
- néhány levél friss zsálya
- 2 tk kecskesajt
Az édesburgonyákat megmossuk, héjastul, egészben alufóliába csomagoljuk és 180 fokra előmelegített sütőben 1 órán át sütjük. A tésztához egy aprítógépben a liszteket, a reszelt parmezánt, sót a vajjal lezúzzuk. Belerakjuk egy keverőtálba és alaposan összegyúrjuk a tojássárgájával és a vízzel. Fóliába csomagoljuk és 1 órára a hűtőbe rakjuk pihenni.
15 perccel a felhasználás előtt érdemes kivenni a tésztát, hogy nyújtható legyen. Lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy a kb. 18-20 cm átmérőjű sütőformát teljesen ki tudjuk vele bélelni (kb. 1,5-2 cm vastagon). A tetejét villával enyhén megszurkáljuk és 150 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
Ha megsült az édesburgonya, picit hagyjuk hűlni. Elfelezzük és a belsejét egy kanállal egy aprítógépbe szedjük, majd lepürésítjük. Ha már szinte kihűlt, a töltelék többi hozzávalójával alaposan összekeverjük.
Ezt a krémet pakoljuk az elősütött tésztára. Elsimítjuk és a szélére tesszük a zsályaleveleket. Egy kevés kecskesajtot rakunk a közepére és elkeverjük a tetején. 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt készre sütjük.