Hozzávalók
- 600 g pecsenyekacsamáj
- 2 tk durvára őrölt bors
- 2 tk morzsolt majoranna
- 2 - 4 gerezd fokhagyma ízlés szerint
- 400 g pecsenyekacsamell
- só
- 120 g kacsazsír
- 2 fej hagyma
- 2 tk pirospaprika
- 80 g vaj
- 100 ml habtejszín
- 40 ml konyak
- kb. 100 g vaj a fedéshez
- 1 tk friss vágott rozmaring
Hozzávalók
- 600 g pecsenyekacsamáj
- 2 tk durvára őrölt bors
- 2 tk morzsolt majoranna
- 2 - 4 gerezd fokhagyma ízlés szerint
- 400 g pecsenyekacsamell
- só
- 120 g kacsazsír
- 2 fej hagyma
- 2 tk pirospaprika
- 80 g vaj
- 100 ml habtejszín
- 40 ml konyak
- kb. 100 g vaj a fedéshez
- 1 tk friss vágott rozmaring
A kacsamáj pástétom elkészítését azzal kezdjük, hogy a májat megtisztítjuk, majd összekeverjük a borssal, a majorannával és a zúzott fokhagymával.
A következő lépés, hogy a kacsamellet rózsaszínre sütjük. A bőrét bevagdaljuk, majd átlósan is, így a sütés közben könnyebben kiolvad a zsírja. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát, majd egy fémnyelű, sütőbe rakható serpenyőben, 40 g kacsazsírban elkezdjük sütni a bőrös oldalával lefelé.
Nem fordítjuk meg, mindössze arra ügyelünk, hogy optimális hőmérsékleten tartsuk, nehogy megégjen a bőre, mert azt később felhasználjuk. Ha már szép piros, megfordítjuk, és a másik oldalát is 2 percig pirítjuk, majd így, a serpenyővel együtt 160 fokos, előmelegített sütőbe tesszük 20 percre.
A megmaradt 80 g kacsazsírt egy közepes lángon felforrósított serpenyőbe tesszük, majd megpirítjuk benne a finomra vágott hagymát. Rádobjuk a fűszerezett kacsamájat, körbepirítjuk, majd megszórjuk a pirospaprikával, és rózsaszínre sütjük. Fontos, hogy ne süssük keményre, de véresen se hagyjuk, ezt tapintással meg lehet állapítani. Ekkor rádobjuk a vajat, és hagyjuk, hogy felolvadjon, majd elzárjuk alatta a lángot.
A mellet feldaraboljuk, majd a kisült zsírral, a hagymás májjal és a tejszínnel elkeverve, késes aprítóban krémesre zúzzuk, és egy gyorsforralóba tesszük. Alacsony lángról indítva összeforraljuk, rákóstolunk, ízesítjük, ha kell, és hozzáadjuk a konyakot vagy brandyt (alkalmas lehet még egy kis aszú, portói vagy sherry is). Több porcelántálba adagoljuk úgy, hogy 3,5-4,5 cm magas legyen, és maradjon még hely, hogy ráöntsük a tisztított vajat is.
Tisztított vaj készítése:
A vaj ” tisztításának” legegyszerűbb módját választjuk, azaz átlátszó műanyag vagy üvegedénybe tesszük, és a mikró kiolvasztó programjával felolvasztjuk. A felmelegedett vaj felszínén habos réteg fog kicsapódni, amit papírtörlővel felitathatunk. Az alján pedig a savós folyadék fog összegyűlni, amit majd a felhasználáskor egyszerűen nem öntünk le.
A vajat vékonyan, két részletben a pástétom tetejére öntjük, az első adagot megszórjuk finomra vágott rozmaringgal, esetleg más kedvenc illatos fűszerrel. Hűtőbe tesszük, és dermedés után rálocsoljuk a másik vékony réteget is úgy, hogy az egész vajas rész ne legyen több mint 2-3 mm. A hideg vaj jelentősen hozzájárul az élvezeti értékéhez, valamint fedi az oxidálásra hajlamos májat.
Tetszés szerint pirítóssal és zöldségekkel tálaljuk.
- Előkészítési idő: 15 perc
- Elkészítési idő: 40 perc
- Hűtés: min. 60 perc
- Összesen: 115 perc
Ha tetszett a kacsamáj pástétom receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!