Hozzávalók
A baotésztához
- 2 g szárított élesztő
- 10 g kristálycukor
- 15 g sertészsír
- ½ tk só
- 140 ml langyos víz
- 200 g finomliszt
A töltelékhez
- 250 g darált sertéshús
- 15 ml víz
- 10 g gyömbér
- 3 szál újhagyma
- ½ ek szezámolaj
- 1 ek világos szójaszósz
- ½ ek sötét szójaszósz
- ½ ek főzőbor
- 1 ek osztrigaszósz
- 1 tk só
- 1 mk fehér bors
- 1 mk kristálycukor
Hozzávalók
A baotésztához
- 2 g szárított élesztő
- 10 g kristálycukor
- 15 g sertészsír
- ½ tk só
- 140 ml langyos víz
- 200 g finomliszt
A töltelékhez
- 250 g darált sertéshús
- 15 ml víz
- 10 g gyömbér
- 3 szál újhagyma
- ½ ek szezámolaj
- 1 ek világos szójaszósz
- ½ ek sötét szójaszósz
- ½ ek főzőbor
- 1 ek osztrigaszósz
- 1 tk só
- 1 mk fehér bors
- 1 mk kristálycukor
A xiaolongbao tésztájához a szárított élesztőt a cukorral, a zsírral és a sóval együtt feloldjuk a langyos vízben, majd hozzáadjuk a lisztet. Robotgépben dagasztókarral vagy kézzel alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd frissentartó fóliával lefedett edényben 1 órán keresztül kelesztjük, hogy a kétszeresére nőjön.
A darált húst egy tálba tesszük, majd lassan adagoljuk hozzá a vizet, és folyamatos keverés mellett hagyjuk, hogy teljesen felszívja. A gyömbért és az újhagymát nagyon apróra vágjuk, és hozzáadjuk a húshoz. Ezután sorban mehetnek hozzá a nedves és száraz fűszerek, alaposan összekeverjük, és 15 percig pácoljuk.
A megkelt tésztából lisztezett felületen hengert formálunk, majd 15 g-os golyókat vágunk belőle. A tenyerünkkel kilapítjuk őket, és egy nyújtófa segítségével 15 cm-es átmérőjű palacsintákat nyújtunk belőlük. A palacsinta közepére helyezünk 1 púpos teáskanálnyi tölteléket, majd kis fodrokat kialakítva bezárjuk a baót. Nem baj, ha a végén marad egy pici lyuk a közepén, mert így esztétikusabb marad.
Egy bambuszgőzölőben vízgőz felett, lefedve, 10 perc alatt készre gőzöljük a baókat.
- Előkészítési idő: 65 perc
- Főzési idő: 10 perc
Ha tetszett a xiaolongbao receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!