Hozzávalók

4
főre
+
Hozzávaló kipipálva
2 - 2 ½ kg-os ponty
Hozzávaló kipipálva
Hozzávaló kipipálva
150 g liszt (kb.)
Hozzávaló kipipálva
3 - 4 db tojás
Hozzávaló kipipálva
150 g zsemlemorzsa kb. (kb.)
Hozzávaló kipipálva
bő olaj a sütéshez
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:

Hirdetés

Így készíts tökéletes rántott pontyot!

Egy ponttyal rengeteg csoda történhet a konyhánkban. Az egyik és talán a legcsodálatosabb, ha halászlé formájában készítjük el. A másik, ami szintén igen jó megoldás, ha kifilézzük, és egyszerűen csak kirántjuk. Már csak akkor lesz ízletesebb, ha mi magunk fogtuk ki a halat.
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Hozzávalók

4
főre
+
Hozzávaló kipipálva
2 - 2 ½ kg-os ponty
Hozzávaló kipipálva
Hozzávaló kipipálva
150 g liszt (kb.)
Hozzávaló kipipálva
3 - 4 db tojás
Hozzávaló kipipálva
150 g zsemlemorzsa kb. (kb.)
Hozzávaló kipipálva
bő olaj a sütéshez
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:


Hirdetés

A jó rántott ponty alapja a tökéletesen előkészített hal, és ha mindezt te magad csinálnád, akkor így filézd ki a halat!

Először is a hal ne legyen se túl kicsi, se túl nagy, 2-2,5 kiló az ideális súly. A halat átmossuk, és szárazra törölgetjük. Ha még mindig csúszós lenne, akkor egy konyharuhával fogjuk meg a farkánál, hogy ne csússzon, majd egy éles kést kb. 90 fokban tartva lekaparjuk a pikkelyeket. Amennyiben tükörpontyhoz van szerencsénk, akkor szinte csak a felső nyákos részt kell lekaparnunk. Ezután ismét átmossuk a halat. 

Ha nincs kizsigerelve a hal, a fejétől elkezdjük felvágni a hasát, vigyázzunk, hogy csak a húst vágjuk át. Mikor szétnyílt a hal, a kezünkkel felnyúlunk a gerincoszlopig, és egy határozott mozdulattal eltávolítjuk a belsőségeket. Amennyiben szerencsénk van, találunk benne ikrát vagy tejet, ezt lefejtjük a belsőségekről. Vigyázzunk, hogy az epét ne durrantsuk ki, különben keserűvé válhat a hús.

Egy vékony pengéjű éles késsel a gerincoszlop mentén elkezdjük bevágni a húst egészen a csontig. Amikor a kés megakad a csonton, akkor a hús alá nyúlunk, és a kés segítségével lefejtjük a csontról. Egy olló vagy kés segítségével levágjuk az uszonyokat, és megformázzuk a filét. 2-3 mm-enként beirdaljuk a húst az esetleges csontokat átvágva, majd lesózzuk, és legalább 1 órára félretesszük.

Ezután neki is állhatunk kirántani a halszeleteket: először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk őket. Az olajat 170 fokra hevítjük, majd 4-5 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

Tálalás

A halat ezután konyhai papírtörlőre szedjük, és leitatjuk róla a felesleges zsiradékot. Ha szükséges, még forrón megsózzuk. Franciasalátával vagy majonézes krumplisalival kínáljuk, mert ezekkel a legfinomabb!

rantott-ponty
Rántott ponty

Elkészítési idő: 20 perc

Ha tetszett a rántott ponty receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Még több alap:

Így apríts zöldséget úgy, mint a profik!

Sütőtök sütése: Így csináld, hogy a lehető legfinomabb legyen!

Így süss otthon gesztenyét!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?