Hozzávalók
- 1 kg körte
- ½ db citrom leve
- 1 db vaníliarúd
- 400 g kristálycukor
Hozzávalók
- 1 kg körte
- ½ db citrom leve
- 1 db vaníliarúd
- 400 g kristálycukor
A körtelekvár elkészítéséhez a körtéket megmossuk, kicsumázzuk és meghámozzuk, majd kisebb, 1-1,5 cm-es kockákra vágjuk és egy lábasba rakjuk. Ráfacsarjuk a citromlevet, beledobjuk a kettévágott vaníliahüvelyt és a késsel kikapart magokat is, valamint mehet rá a cukor. Közepes vagy annál kicsit magasabb lángon, időnként megkevergetve 15-20 percig főzzük a körtelekvárt.
A lekvár állaga sok mindentől függ, főleg attól, hogy mennyi nedvességet tartalmaz a körte, mennyire érett. Ha túl folyós lenne ennyi idő főzés után az állaga, kicsit tovább főzzük, vagy keverünk bele pektint, ami természetes zselésítőanyag. Végül kivesszük a vaníliahüvelyt, fertőtlenített üvegekbe rakjuk a lekvárt, és 5 percre fejtetőre állítjuk őket.
Elkészítési idő: 35-45 perc
Ha tetszett a körtelekvár receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!
Még több lekvár:
A legegyszerűbb cukormentes baracklekvár
Málnás mangólekvár
Sütőtöklekvár