Hirdetés
Green Kitchen

Lajos-féle toros káposzta

Hozzávalók

9
főre
+

A húsos-káposztás alaphoz

150 g sertészsír
3 - 4 gerezd fokhagyma (kb. 50 g)
500g hagyma
3 púpozott ek pirospaprika
2 púpozott tk őrölt bors
1 púpozott ek majoranna
1 púpozott ek só
1 kg sertéslapocka
2 kg savanyú káposzta

A kolbászhúshoz

4 - 5 gerezd fokhagyma
1 púpozott tk bors
4 púpozott tk pirospaprika
1 púpozott tk őrölt kömény
2 púpozott tk só
800 g darált sertéshús
400 g gersli
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:

Hirdetés

Lajos-féle toros káposzta

Ugyan nem tudjuk egy az egyben visszahozni az élményt, de legyünk őszinték: nem is vágyik mindenki annyira arra, hogy ott legyen egy disznóvágáson. Ellenben az ízvilágot hiányolja az életéből!
Kipróbáltam, jóóó lett!
1
Hirdetés

Hozzávalók

9
főre
+

A húsos-káposztás alaphoz

150 g sertészsír
3 - 4 gerezd fokhagyma (kb. 50 g)
500g hagyma
3 púpozott ek pirospaprika
2 púpozott tk őrölt bors
1 púpozott ek majoranna
1 púpozott ek só
1 kg sertéslapocka
2 kg savanyú káposzta

A kolbászhúshoz

4 - 5 gerezd fokhagyma
1 púpozott tk bors
4 púpozott tk pirospaprika
1 púpozott tk őrölt kömény
2 púpozott tk só
800 g darált sertéshús
400 g gersli
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:


Hirdetés

A toros káposzta lelke a húsos-káposztás alap, így először azt készítjük el. 

A zsírban megpirítjuk a fokhagymát, majd beletesszük a finomra vágott vöröshagymát is. Amikor kezd szép sárgás lenni, felöntjük egy deci vízzel, felforraljuk, és félrehúzzuk. Megszórjuk a pirospaprikával, és lassú tűzön főzve oldódni hagyjuk a paprika színét. Hozzáadjuk a borsot, a majorannát és a sót – igény szerint esetleg csípős paprikát is. Beletesszük a húst, amit most háromszoros méretre vágunk ahhoz képest, mint, mondjuk, a pörköltnek szoktuk. Kevés felöntéssel így főzzük fél órán át.

Közben elkészítjük a kolbászhúst. A fűszereket és a sót hozzáadjuk a darált húshoz, felöntjük bő fél deci hideg vízzel, majd jól összedolgozzuk. Felhasználásig letakarjuk, és hűvös helyre tesszük.

Lajos-féle toros káposzta

A pörköltes alapot felöntjük 2 liter forró vízzel, majd ha újra felforrt, félrehúzzuk, és leöntjük róla a levesrészt egy edénybe. Ebből a léből a gerslihez adunk kb. 8 decit, és 15 percig forraljuk – folyamatosan kevergetve persze, hogy le ne égjen.

Ezt követően 130 fokra előmelegített sütőben fedő alatt 20 percig pároljuk a gerslit, majd lefedve hagyjuk kihűlni.

Ezután a savanyú káposztát ízlés szerint kimossuk, vagy hagyjuk savanyún.

Amikor a félig puha gersli teljesen kihűlt, összekeverjük a hűtőhideg kolbászhússal, és gombócokat formázunk belőle. A káposzta felét a visszamaradt pörköltes alapra tesszük, ráhelyezzük a gerslis húsgombócokat, majd a maradék káposztát, és felöntjük a fűszeres főzőlével. Ennek kb. a káposzta szintjéig kell érnie; ha kevés, vízzel pótoljuk.

Fedő alatt lassú tűzön felforraljuk, majd 170 fokra előmelegített sütőben másfél óra alatt készre főzzük.

Lajos-féle toros káposzta

Ha tetszett a Lajos-féle toros káposzta receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Ezeket is nézd meg:

Rántott töltött káposzta

Zé-féle káposztaleves

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások