Hozzávalók
- 500 g darált sertéshús
- 10 - 12 db nyers, fejeskáposztalevél
- 1 - 2 db vékonyra szeletelt káposztalevél
- 400 ml passzírozott paradicsom (passata)
- 1000 ml víz
- 70 g sűrített paradicsom (egy kis konzerv)
- 150 g füstölt sonka/karaj/tarja
- 1 fej kisebb vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk őrölt kömény
- 2 tk őrölt édes pirospaprika
- 5 ek rizs
- só, bors
A tálaláshoz:
- tejföl
- fehér kenyér
Hozzávalók
- 500 g darált sertéshús
- 10 - 12 db nyers, fejeskáposztalevél
- 1 - 2 db vékonyra szeletelt káposztalevél
- 400 ml passzírozott paradicsom (passata)
- 1000 ml víz
- 70 g sűrített paradicsom (egy kis konzerv)
- 150 g füstölt sonka/karaj/tarja
- 1 fej kisebb vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk őrölt kömény
- 2 tk őrölt édes pirospaprika
- 5 ek rizs
- só, bors
A tálaláshoz:
- tejföl
- fehér kenyér
A töltött káposzta elkészítéséhez a káposztalevelek megvastagodott torzsa részét, ha nagyon vastag, kivágjuk. Forró vízben 1-2 percig előfőzzük.
Egy aprítógépben apróra zúzzuk a füstölt húst és a hagymákat. Ezt összekeverjük a darált hússal. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük köménnyel, paprikával, beleöntjük a rizst és jó alaposan összekeverjük. A leforrázott káposztaleveleket megtöltjük a húsos keverékkel és jó szorosan becsomagoljuk.
Egy tálban összekeverjük a passatát, a sűrített paradicsomot és a vizet. Egy nagy edény aljába belerakjuk a felszeletelt káposzta felét és kb. 1-2 decit a paradicsomszószból. Belepakoljuk a töltött káposztákat, felöntjük a maradék paradicsommal és lefedjük. Felforraljuk, majd levesszük a lángot és 1 órán át főzzük. Utána levesszük a fedőt és még 30 percig főzzük. Hideg tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.
Ha tetszett a hagyományos szabolcsi töltött káposzta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!