Street Kitchen Guide

AmegújultAlabárdosétteremkreatívkonyhájaSzegedrecsábítottminketis

Egy pár évvel ezelőtt szinte havi rendszerességgel megfordultam Szegeden, ahol igyekeztem mindig új helyeket felfedezni, és más-más helyen enni, egy dolog azonban biztos volt. Anélkül nem mehettünk haza, hogy ne ettünk volna az Alabárdosban.

Szeged vitathatatlanul egyik legimpozánsabb étterme az Oskola utcai Alabárdos Bár, Étterem és Borozó. Különösen, mióta 2019-ben, a tulajdonosváltásnak köszönhetően az utolsó mokkáskanálig teljes felújításon ment keresztül. Amellett, hogy a vendégtér is új arculatot kapott, a konyhában a jelenlegi legmodernebb eszközökkel kényeztetik új executive séfjüket, Tóth Pált. 

Fotó: Mudra László

Pali korábban évekig a Kővirág konyháján szorgoskodott, így nagy hatással voltak rá a Balaton környéki alapanyagok, amiket Szegedre is magával hozott. Bár nagyon közel áll hozzá a fine dining világa (olyannyira, hogy a kényszerpihenő alatt megjelent egy könyve, Alkímia a konyhában címmel), itt inkább a bisztróvonalat erősítené. „Olyan fenntartható konyhát szeretnék megvalósítani, ahol közérthető ételeket készíthetek a vendégeinknek, izgalmas csavarokkal” – mondja. Ennek szellemében jól ismert fogásokat találhatunk az étlapon, viszont olyan csodálatosan tálalva és kreatívan újragondolva, hogy újra és újra vissza akarsz majd jönni. 

Tóth Pál, séf Fotó: Mudra László

Tatár beefsteak, savanyított zöldségek, vaj, házi kenyér

Lássuk be, vannak olyan ételek, amiket kifejezetten nehéz gusztusosan tálalni, pláne a bisztró és a fine dining határmezsgyéjén kalandozva. Nagyon nehezen tudok elképzelni pl. egy szemet gyönyörködtető frankfurti levest, vagy egy különösen szép mákos tésztát. Nálam ezeknek a táborát erősíti a tatár beefsteak, hiszen egy adag nyers húsról beszélgetünk. Palinak azonban sikerült olyan formában tányérra varázsolni ezt az ételt az Alabárdosban, hogy szét akarod fotózni, mielőtt egy ujjal is hozzáérnél. De ami ennél is fontosabb, hogy prémium minőségű, balatonfenyvesi angus marhából készül, mellé pedig savanyított zöldségeket és TOJÁSFEHÉRJE-KAVIÁRT készít. Van még kérdés? (4250 Ft) 

alabárdos
Fotó: Mudra László

Kacsamell, édesburgonya, sült barack, kacsamáj, narancsjus

Az újranyitás óta megállíthatatlan sikernek örvend a kacsamelles ételük. Kacsamell általában a legtöbb étterem menüjén található, de ez tényleg olyan, amiért Szegedre kell jönni. Az egyik különlegessége, hogy a bőrt nem hagyják rajta, hanem lehúzzák, amiből aztán töpörtyűt készítenek. Az édesburgonya-püré édeskés ízének fantasztikus ellenpólusa a sós töpörtyű, a savakért pedig a sárgabarack felel. Ezen a tányéron egész egyszerűen minden van, amitől egy fogás egyszerre lesz komplex, mégis harmonikus. Nálunk is bekerült a kedvencek közé, ki ne hagyjátok! (3750 Ft) 

alabárdos
Fotó: Mudra László

Hal, túrógombóc, spenót, kéksajtmártás, szalonnafátyol

Bár a füstölt lazac mellett szerepel az állandó étlapon egy másik halas fogás is, de ez mindig annak függvénye, hogy éppen mi a legfrissebb. Ez lehet aranydurbincs, fogas vagy pisztráng. A köret viszont változatlanul egy spenótos-kéksajtos túrógombóc, amit megfejelnek még egy kis marinált cukkinivel és egy úgynevezett szalonnafátyollal. Aki hozzám hasonlóan nem vár karácsonyig egy halétel elfogyasztásával, és többre vágyik egy lazac + saláta kombónál, ne is gondolkozzon tovább. Én egy darab szálkával nem találkoztam, így gyerekek is bátran kérhetik, a bőre pedig hibátlanul ropogott. Bármikor szívesen újrarendelném. (4250 Ft)

alabárdos
Fotó: Mudra László

Túrógombóc, tejföl, barack

Ha van olyan desszert, aminek egyetlen jóérzésű magyar ember sem tud ellenállni, akkor az valószínűleg a túrógombóc. Itt természetesen senki ne azt várja, amit a nagyi rak elé, mert akkor csalódni fog, az ízében viszont nem! Az itteni túrógombóc titka, hogy a túróból a lehető legjobban igyekeznek kinyerni a nedvességet, amit tojássárgájával pótolnak. Ezt végül minimális búzadarával fogják össze, amit nem lobogó, hanem gyöngyöző vízbe raknak, és így lesz álompuha a végeredmény. Ezután természetesen megkapja az őt megillető citromhéjat, és persze a morzsát, legvégül pedig egy mangós szósszal öntik nyakon. (1850 Ft) 

alabárdos
Fotó: Mudra László

Ha rám hallgattok, kihasználjátok a jó időt, amíg lehet, és gyorsan foglaltok magatoknak egy asztalt a teraszukon, mert ki tudja, meddig élvezhetjük még a balzsamos nyári estéket! 

Cím: 6720 Szeged Oskola utca 13.

Ha tetszett az Alabárdos étterem kreatív konyhája Szegedre csábít cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!