A Babszi egy aprócska, mégis nagyon hangulatos bisztró, ahol a friss, növényi alapú fogások mellé Kinga közvetlen vendégszeretete is jár. Nyár közepe óta várja rendületlenül az érdeklődőket Óbudán, a Szentlélek tértől mindössze pár perc sétára. A környék dolgozói és lakói szívesen térnek be ide ebédidőben, hiszen gyorsan elkészülő, mégis laktató ételeket kapnak. A nyitvatartás is ehhez igazodik: reggel 8 és délután 3 óra között várja a vendégeket. Bár az ülőhelyek száma korlátozott, azért akad néhány asztal – a nyugodt, árnyékos környezet pedig ideális egy rövid ebédszünethez vagy egy könnyed barátnős beszélgetéshez, főként a tavasztól őszig tartó időszakban.

100% növényi alapanyag, nulla kompromisszummal
A Babszi kínálata kizárólag vegán ételekből áll, ráadásul minden fogás minimális olajjal és feldolgozatlan alapanyagokból készül. Itt tényleg az összes étel a nulláról indul, félkész termékeknek aligha van helye. Kinga hat éve él növényi étrenden, és ennek minden tapasztalatát, tudását és lelkesedését beleteszi az ételek kitalálásába és elkészítésébe.
Mielőtt belevágott volna a saját vállalkozásába, táplálkozási tanácsadással foglalkozott, így az ételeknél nemcsak az ízekre, hanem a beltartalomra is kiemelten figyel. A rostdús, olajszegény fogásokban mindig kiegyensúlyozott arányban kap helyet a fehérje, a zsír és a szénhidrát.
A Babszi legnagyobb slágere: hetente változó menü
A Babsziban a kínálat két fő vonalon fut: van egy folyamatosan megújuló heti menü, valamint egy állandó, szezonálisan változó étlap. A heti menü Kinga igazi szívszerelme. Hetente új összeállítással várja a vendégeket, és minden egyes ételt saját kezűleg készít el. A menü csak a készlet erejéig tart, így érdemes időben érkezni, ha valaki biztosra szeretne menni!

Mivel Kinga maga is gluténérzékeny, különösen nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a Babsziban az érintettek is biztonsággal választhassanak. Gondosan ügyel a keresztszennyeződések elkerülésére, és törekszik arra, hogy szinte minden fogásnak legyen gluténmentes alternatívája is.
Amikor mi betértünk, a napi menüben gyrostál várt minket, friss kapros tzatzikivel, némi salátával és puha pitával – üdítő és laktató fogás volt, jólesett az őszi nagy melegben. Desszertként csokis-diós banánkenyeret kaptunk, ami egyszerre volt puha és tartalmas. A menü ára is baráti: a kétfogásos változat 3300 Ft, de a levest, a főételt vagy a desszertet külön is kérhetjük. A főétel önmagában 2590 Ft-ba kerül.
Klasszikusok vegán csavarral
Az állandó étlap is tartogat bőven izgalmakat: itt olyan fogások sorakoznak, amelyek a klasszikus ízeket hozzák vissza, de vegán köntösben. Mi az aszalt paradicsomos, Kalamata olívás tésztasalátát kóstoltuk (2990 Ft), ami pillanatok alatt a kedvencünk lett. Friss, intenzív ízek, tökéletesen elkészített tofuval – remek bizonyíték arra, hogy a szója nem ellenség, sőt, ha ügyesen bánnak vele, igazi főszereplő lehet egy ételben. Nem véletlen, hogy Kinga egyik küldetése a „szójadémon” lerombolása, és annak megmutatása, mennyire sokszínű és finom ez az alapanyag. Pluszpont, hogy minden tésztás fogás kérhető gluténmentes verzióban is.

A bolognai ragu spagettivel és házi parvegánnal (2990 Ft) inkább a komfortételek közé sorolható, míg a színes grillnyárs (3490 Ft) egy igazi, nyarat idéző fogás, ami szinte hozza a kerti sütögetések hangulatát. Pont ez a jó az állandó étlapban: évszakonként változik, így a könnyed nyári ételeket várhatóan októberig élvezhetjük, utána pedig érkeznek a tartalmasabb, téliesebb ízek. Kinga már most készül a váltásra, így biztos, hogy mindig akad valami új, amiért érdemes betérni a Babsziba.
Reggeli opciók és kávé
Aki inkább könnyedebb vagy reggelire való ételeket keres, annak ott vannak a frissen készült szendvicsek. A salytos-s0nkás rozsbuci (igen, direkt így írva 😀) például bőségesen megpakolva, 1590 Ft-ért egy laktató választás, főleg egy jó kávé mellé. Persze valószínű, hogy egy igazi sajtos-sonkás ízvilágra vágyót nem fog teljesen kielégíteni a növényi alternatíva, de ezen kívül olyan opciók is elérhetők, mint a tolyáskrémes szendvics vagy az aszalt paradicsomos–hummuszos bagel.

Az édességre vágyókat sem hagyják cserben: a mogyoróvajas brownie erdei gyümölcsöntettel könnyen a „visszajárós” kedvenc kategóriába kerülhet, míg a narancsos croissant – amely egyetlenként nem Kinga konyhájában készül, hanem külsős beszállítótól érkezik – szintén nagy favorit a vendégek körében. Mindkettő tipikusan az a desszert, amiről valószínűleg a kutya se mondaná meg, hogy 100%-ban növényi alapanyagokból készülnek. Egy csésze kávéval párosítva tökéletes napindító, de egy könnyű ebéd lezárásaként is remek választás.

Szívvel-lélekkel főzve
A Babszi igazi erőssége, hogy minden falat mögött Madarász Kinga áll. Nem egy névtelen konyha vagy futószalagos étterem: itt minden ételt ő maga készít, nap mint nap. Nem találni olyan fogást az étlapon, amit nem örömmel főzne, vagy amit nem enne meg szívesen. Aki növényi étrendet követ, annak mindenképp ajánljuk, hogy látogasson el ide, aki pedig nem, annak a Babszi a legjobb bizonyíték arra, hogy a vegán konyha lehet színes, laktató és elképesztően finom is.