A Pizza Sztori – Balatonmáriafürdő
Fantasztikus ízesítésekkel és feltétezéssel emelkedik ki a mezőnyből a Balaton déli partjának csücskében A Pizza Sztori, ami ilyen értelemben nem klasszikus nápolyi pizzéria, hiszen ott tényleg nem sok hangsúlyt helyeznek a feltétekre. Olaszországban a lényeg a tökéletes pizzatésztán és a csodás, érett olasz paradicsomon van, itt viszont szélesebb a választék, az alap pizzák mellett kifejezett extrákat is találunk – minden hónapban van még egy hónap pizzája is. Ehhez egyébként helyi és szezonális alapanyagokat használnak.

Egyik kedvencünk a Cotto extra, amire a főtt sonka mellé kerül zöld pesztó és pisztácia is, a Bianco esetében pedig a fehér alapra pancetta, bébispenót és szintén pisztácia érkezik ízesítőnek. Minden pizza fatüzelésű kemencében sül, magas hőfokon, minden feltét minőségi, a kiszolgálás is szuper kedves, és az extraszűz olívaolajjal sem spórolnak. Ráadásul nemcsak nyáron, hanem egész évben nyitva vannak.
Cím: 8647 Balatonmáriafürdő, Rákóczi Ferenc utca 35.
Mérce – Szigliget
Szigligeten 10-féle pizzát kínálnak a Mércében, ezek többnyire a hagyományos vonalat követik, de vannak köztük egészen érdekesek is, mint például a vegetáriánus változat grillezett padlizsánnal. Különlegesebb feltételeket is használnak, mint a szarvasgomba, az articsóka és a tonhal, szóval nem az alap, hanem inkább a gourmet pizzák kedvelőinek ajánlom a helyet.

A pizza pont olyan, amilyennek lennie kell: a tészta két napig érik, 400 fokon sül, az alapanyagok többsége olasz. De a Mércében az egyéb street food ételek rajongói sem maradnak hoppon, az olasz tésztákat is maguk készítik, sőt viszonylag gyakran tartanak hamburgeresteket is. A Mérce legalább annyira bulihely is, mint pizzázó, lenyűgöző az italválaszték, 54-féle gint tartanak készleten, de rengeteg a rum és a tequila is. A Mércében 70-féle koktélt kevernek, sokat saját recept szerint, a pizzák mellett érdemes lecsapni ezekre is. Bővebben itt olvashatsz a helyről.
Cím: 8264 Szigliget, Aranykagyló út 2.
Apacuka Kert és Digo Pizza Pop Up – Balatonakarattya
Jó pár éve már, hogy a Digó nyáron Balatonakarattyára települ, és az Apacukával összefogva a part egyik legkedvesebb és legeldugottabb helyeként működnek. Utóbbi miatt szerencsére sosincs nagy tömeg, sokkal több embert, mondjuk, nem is tudnának kiszolgálni, a pizzára így is gyakran várni kell. A Digótól megszokott csodás minőségű nápolyi pizzát kapjuk itt is, fatüzelésű kemencében sütve, és jó olaszokhoz híven a feltéteket sem cifrázzák túl. Az alap pizzákra számítsatok náluk, Margheritából pedig van DOP, azaz kizárólag eredetvédett alapanyagokat tartalmazó pizza, többek között bufala mozzarellával. Hogy mi is az a DOP, arról ebben a cikkben tudtok bővebben olvasni.

És hogy van-e különbség két Margherita pizza között? Mi az hogy! Aki a visszafogottabb ízeket kedveli és biztosra menne, az válassza a hagyományosat, aki a kicsit erősebb ízeket kedveli, annak a DOP változatot ajánlom. A tészta pedig egyszerűen isteni! Csodásan puha, a paradicsommal pedig kellemesen szaftos állagot képez, és érezni az aromáján, hogy valódi fán sült. A helyről itt írtunk.
Cím: 8172 Balatonakarattya, Koppány lejtő 6.
Kredenc Pizza Pont – Balatonfüred
Dobai András borbisztrója még azelőtt nyitott meg a Balatonnál, mielőtt divat lett volna ott bármit nyitni, vagy egyáltalán balatoni borokat iszogatni. Nála azonban kezdetektől a balatoni alapanyagokon és borokon volt a hangsúly. A Kredencben közel tíz éve állandó a jó hangulat, a tulajdonos mindenkire odafigyel.

Pár éve kezdett el pizzát is sütni egy Szicíliából hozott recept alapján, de erre sem fél helyi feltéteket tenni, ilyen például a Pizza Balaton, amire tihanyi sonka és vászolyi sajt kerül. A 12-féle pizza mellett néhány előétel és saláta található még az étlapon. A Kredenc Balatonfüred egyik leghangulatosabb utcájában található, kissé távolabb a hatalmas nyüzsgéstől. Ne klasszikus nápolyi pizzára számíts, de a hely hangulata olyan csodás, hogy biztosan mindenki jól érzi majd magát. Pont az ilyen aranyos, személyes helyek miatt szeretjük annyira a balatoni vendéglátást. Bár a hely és a terasz nagyon hangulatos, egyébként házhoz is szállítanak, így ha inkább a nyaralóban élveznéd a pizzát, ennek sincs akadálya.
Cím: 8230 Balatonfüred, Blaha Lujza utca 7.
Pizza Pazza – Zamárdi
A Pizza Pazza a parti büfésorra ékelődött be, de nem új versenyző: 1993 óta sütik az olaszok kedvencét. Az étlap ma már túlmutat a pizzán: széles vega és vegán ételkínálat elérhető, na meg persze mindenféle tészta (ebből még gluténmentes is), így itt tényleg az egész család tud majd enni. A saláták is kiadósak, és izgalmasabbak a zöldség + sajt kombónál, de helyi bor- és pálinkakülönlegességek is szerepelnek a menün.

A lassú kelesztésű, vékony, nápolyi stílusú pizzákat egy fatüzelésű kemencében 1 perc alatt sütik készre az étterem közepén, de a kemence közelsége senkit se riasszon el, hihetetlenül kellemes a klíma. A feltétek minősége kiemelkedő, így a magyar tenger partján is mediterrán élményben lehet része minden vendégnek, akkor is, ha hawaii pizzát rendel.
Cím: 8621 Zamárdi, Bácskai utcai strand
Hableány – Badacsonytomaj
Nem új étterem a badacsonyi Hableány, azonban azt, hogy milyen fantasztikus pizzát sütnek, csak nemrég fedeztem fel. Érdemes egyébként a hagyományos, magyaros ízeket felvonultató bisztrófogásokból is válogatni, a pizza azonban tényleg mindent visz, még úgy is, ha nem éppen ez a legolcsóbb pizza a Balatonnál. A híres káptalantóti piacról beszerzett mangalicaszalámival feltétezett pizza például a legdrágább fogás, de egy felezést egyszer mindenképpen megér. A pizza mellé jó minőségű borokat kortyolgatsz, a belső tér és a terasz is hatalmas és hangulatos, így nagyobb társasággal is ideális.

Cím: 8261 Badacsonytomaj, Park utca 26.
Három Majom Bisztró – Balatonalmádi
A név nem véletlen: három tulajdonosa van ugyanis a helynek – bár korántsem utalnék rájuk majomként, sokkal inkább sokat tapasztalt, világlátott emberek, akik minden tudásukat, tapasztalatukat és lelkesedésüket beletették ebbe a helybe. Véletlenül sodorta őket össze a sors pont Balatonalmádiban. Ha már így alakult, akkor nyitottak egy olyan helyet, ahová mindannyian szívesen ülnek be, ahol otthon érzik magukat a gyerekek, és szívesen látnak mindenki mást is. A tulajdonosok kifejezetten nápolyi pizzát szerettek volna készíteni, hiszen maguk is ezt szeretik. Sokat kísérleteztek a tésztával, természetesen hozzáértőktől is segítséget kértek, hosszú érlelésű, szuper pizzát sütnek.

A hely neve amúgy nem véletlenül bisztró, és nem pizzéria, hiszen elég komoly grillételek is szerepelnek az étlapon, de érdemes beugrani hozzájuk mezzézni és koktélozni is, mert az italkínálatuk is kiemelkedő. A Három Majom csodás hangulatú hely Almádi központjában.
Cím: 8220 Balatonalmádi, Városház tér 4.