Cikkek

AholapizzamodernművészettéválikmegújultaBigaBudapest

Ha valaha úgy érezted, hogy a pizzának többről kellene szólnia, mint a megszokott paradicsomszósz-mozzarella kombó, akkor van egy jó hírünk: Budapesten létezik egy hely, ahol a pizza nemcsak étel, hanem élmény.

A Biga Budapest életében 2025-ben új fejezet nyílt két fiatal, forradalmi ötletekkel felszerelkezett tulajjal. A római pizzák után modernebb pályára állították az újlipótvárosi egységet, ahol az ízek, a formák és az ötletek egészen új dimenziókba repítenek – és minden szelet mögött egy történet áll.

Egy álom pizzatésztán tálalva – a Biga története

A Bigát Tóth Patrik és felesége, Dandé Moncsi álmodta és valósította meg – nemcsak étteremként, hanem személyes projektként, sőt életformaként is. Mindketten több mint tíz évnyi vendéglátós múlttal a hátuk mögött vágtak bele a saját hely nyitásába, és nem titkolt céljuk volt valami igazán egyedit és inspirálót létrehozni.

„Úgy éreztük, most jött el az idő, hogy belevágjunk egy saját projektbe” – meséli Patrik. A Biga nem egy klasszikus olasz pizzázó: itt minden a „contemporanea” stílus jegyében készül. 

biga-5-scaled
(Fotó: Szilágyi Nóri)

Mi az a contemporanea pizza? 

Ez az irányzat a tradicionális olasz pizzakészítést veszi alapul, de szabadabban bánik az ízekkel, a formákkal, a tálalással.

biga-19-scaled
(Fotó: Szilágyi Nóri)

„Számunkra ez a fajta szabadság volt a leginspirálóbb: itt valóban csak a képzelet szabhat határt” – mondja Patrik. Ez a gondolkodásmód átszövi az étlapot és az italkínálatot is – utóbbinál például saját márkás italsoruk, az Imaginary testesíti meg az ízekkel való szabad játékot.

A hely kialakítása is ehhez a filozófiához igazodik: egy letisztult, elegáns, urbánus tér, amely vizuálisan is reflektál a kortárs gasztronómiai szemléletre. Az elektronikus háttérzene bármelyik buliban megállná a helyét, míg a pirosról feketére festett csempék atmoszférája is a fiatalabb generációt célozza, nem az autentikus olasz ízekre vadászó családokat. 

biga-3-scaled
(Fotó: Szilágyi Nóri)

Pizza, aminek lelke van

A Bigában minden pizza egy történetet mesél el, nem véletlenül: „Az ételek kapcsán fontos számunkra, hogy mindegyik mögött legyen egy személyes élmény, inspiráció vagy gondolat” – fogalmaz Patrik. És ezekből az élményekből bizony nem kevés került az étlapra. Lássuk is a legizgalmasabb darabokat!

Diavola, tűz és szenvedély egy szeletben

Ez a pizza a klasszikus csípős ízek szerelmeseinek készült, pikáns szalámival és pepperónival, de egy kis csavarral. A chilis méz tökéletesen kiegyensúlyozza a fűszereket, és egy csipetnyi édességgel simogatja meg a nyelved, miután a szalámi már megtette a magáét. (4050 Ft)

biga-27-scaled
(Fotó: Szilágyi Nóri)

Mango e Miele, édes élet olasz módra

Mézes ricotta, crudo sonka, pirított dió, mangóecet gyöngy, gorgonzola – egy igazi gasztro-műalkotás, ami minden falattal egyensúlyoz az édes és a sós, a krémes és a roppanós között. Olyan, mint egy jó randipartner: meglepő, elegáns, mégis izgalmas. (4950 Ft)

biga-23-scaled
(Fotó: Szilágyi Nóri)

Orientale Inferno, ahol Ázsia találkozik Itáliával 

Egzotikus fermentált ízek és olasz pikantéria ütközik az Orientale Inferno pizzában. Bár sosem láttuk még így egymás mellett étlapon, a kimchi, az nduja (olasz csípős kolbász), a retekcsíra, a szezámmag és a mozzarella mégis jó barátságba kerülnek a Biga jóvoltából. A kimchi karakteressége, az nduja tüze és a retekcsíra frissessége váratlan, ugyanakkor működő harmóniát alkot. (Ár: 4950 Ft)

biga-15-scaled
(Fotó: Szilágyi Nóri)

Trio di Sapori, a pizza kóstolómenüje

Ez a tétel külön figyelmet érdemel. Három különböző minipizza egy tányéron, de a méretük együtt éppen egy normál pizza méretének felel meg.

„Eredetileg a kisfiunk számára készített minipizza ötletéből indultunk ki, de gyorsan rájöttünk, hogy ez a formátum felnőtteknek is izgalmas, így mára az egyik védjegyünkké vált” – árulja el Patrik.

A vendégek odavannak érte, hiszen nem kell választani: háromféle ízvilág egy körben kipróbálható. Az ára 5950 Ft.

biga-6-scaled
(Fotó: Szilágyi Nóri)

Kortárs pizzákhoz kortárs italok

A Bigában nemcsak az étlapon találkozik a kreativitás az ízélménnyel, hanem a poharakban is. Az Aperol spritz itt tényleg a nyári esték hivatalos itala, de a borlap és a többi koktél is szépen épül az ételkoncepcióra. A különlegesség pedig a ház saját márkája, az Imaginary – amely ízekkel, illatokkal, hangulatokkal játszik, akárcsak maga a pizza.

biga-10-scaled
(Fotó: Szilágyi Nóri)

Miért érdemes kipróbálni a Bigát?

A Biga egyik legnagyobb vonzereje az, hogy formabontó: itt nem sablonos pizzákat kapsz, hanem élményeket, sztorikat, kreatív ötleteket. A klasszikustól az extrémig minden ízvilág megfér egymás mellett – és egyetlen étkezés alatt többet is kipróbálhatsz. A letisztult, elegáns környezet és a különleges menü hibátlan választás egy különleges estére is, legyen szó első randiról vagy 10. évfordulóról. Ráadásul társasággal is élmény! A pizzák oszthatók, variálhatók, és garantáltan lesz miről beszélgetni közben!

Ha tetszett az Ahol a pizza modern művészetté válik – megújult a Biga Budapest cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!