Sok mindenkinek a bodzaszörp jelenti a valódi nyarat és a gyermekkor ízét. Nem nagy ördöngösség elkészíteni, ezért érdemes nekiállni még akkor is, ha nem vagy nagy konyhatündér. Ráadásul a bodzavirág gyűjtése és a bodzaszörp készítése igazi családi, közösségi élmény lehet!
Májusban a piacokon is megjelenik a friss bodzavirág, de ha igazán költséghatékonyan szeretnéd megúszni a projektet, akkor persze magadnak is begyűjtheted az alapanyagot teljesen ingyen. Figyelem, a bodza csak pár hétig virágzik, így érdemes igyekezni a gyűjtéssel! Ha begyűjtötted a virágokat, akkor sok receptet találsz arra vonatkozóan, hogyan érdemes elkészíteni a legfinomabb bodzaszörpöt. Természetesen nekünk is van egy szuper receptünk! Szörpöt főzni egyáltalán nem nehéz, van azonban néhány dolog, amire fontos figyelni. Összeszedtünk néhány hibát, amit nem árt elkerülni a bodzaszörp készítése közben!

1. Ne gyűjts szennyezett helyről!
Út mellől, város széléről ne szedd a virágot, mert szmogos, poros, vegyszeres lehet. Inkább erdőszélről, rétekről, tiszta levegőjű helyekről gyűjtsd. Ha hirtelen nincs időd erdőben kirándulni, akkor kérdezd meg a barátaidat és ismerőseidet, hogy kinek a kertjében nyílik bodza, hiszen ez egy viszonylag gyakori növény. Ráadásul néhány liter ízletes szörphöz nem kell nagy mennyiség, így biztosan találsz valahol!
2. Csak az igazi fekete bodzát használd!
Ha úgy döntesz, hogy magad gyűjtöd a virágot, fontos, hogy alaposan utánajárj, milyen növénnyel van dolgod. A fekete bodzát semmi esetre se keverd össze a gyalogbodzával, mert annak a virága és termése mérgező lehet! Amúgy elég egyszerű megkülönböztetni a kettőt, hiszen a fekete bodza (nem maga a virág fekete, csak majd később a bogyója) hatalmas bokrokon nő, és virága a teljes bokron megtalálható. A mérgező gyalogbodza ezzel szemben nem fás, hanem lágy szárú, sokkal kisebb növény. A legszembetűnőbb különbségük pedig, hogy a gyalogbodza virágjában pirosas szín is van.

3. Ne mosd meg a virágokat!
Mivel a virágpor adja az aroma nagy részét, ezért nem szerencsés felhasználás előtt megmosni a virágokat. Éppen ezért is fontos, hogy tiszta helyről szedd a bodzát. Érdemes arra is figyelni, hogy napos időben gyűjtsd a növényt, hiszen akkor még több illatos virágpor lesz rajta. Ha leöblíted a növényeket, azzal a virágport is lemosod, a szörpnek pedig nem lesz túl sok íze.
4. Ne hagyd túl sokáig ázni, és ne tedd a napra!
Figyelem, a bodzaszörp nem kovászos uborka! Nem kell a tűző napra tenni, mert a nagy melegben beposhad és erjedni kezd. Szintén ez történik, ha túl sokáig áztatod a virágokat – két, maximum három nap bőven elég neki!
5. Minden üveg és eszköz tiszta legyen!
Ha az üvegek vagy eszközök nem tiszták, könnyen megromlik vagy bepenészedik a szörp. Használj forró vízzel sterilizált üvegeket vagy mosd el őket mosogatógépben. Ez egyébként minden szörp és lekvár esetében fontos szabály, a sterilizálás a tartósítás egyik kulcsa. Ha alaposan sterilizálod az üvegeket, és utána forrón dunsztolod a lekvárt vagy a szörpöt, akkor tartósítószer sem kell bele.

6. Ne forrald, csak melegítsd!
A bodzavirágot nem kell főzni! Csak a cukorszirupot kell elkészíteni, majd a virágot a már kész szirupba helyezni és áztatni. Ha forralod a virágot, akkor tönkreteszed az aromás virágport. A bodzaszörpöt a szó szoros értelmében nem kell főzni, csak engedd a virágokat ázni pár napig!
7. Biocitromot használj!
A bodzavirág íze citrommal (vagy esetleg citromsavval) működik igazán. Érdemes a bodzavirágot a felszeletelt citrommal együtt áztatni, arra azonban figyelj, hogy kezeletlen héjú, azaz biocitromot használj. Ha nem kapsz ilyet, akkor nagyon alaposan mosd meg a citromot, hiszen a héja is a szörpbe kerül, ezért a lehető legtisztábbnak kell lennie.