Gasztro

Ezaviláglegundorítóbbsajtja:elájulsz,hamegtudod,hogykészül!

A rothadó vagy nyüves sajt néven elhíresült – vagy hírhedt – olasz különlegességről nem csoda, ha még nem hallottál: valójában egy tiltott élelmiszer.

A sajtok világa tele van meglepetésekkel és ínyencségekkel, de egyik sem olyan bizarr és egyben veszélyes, mint a casu marzu. Ez az extrém sajt a szardíniai konyha egyik legkülönlegesebb finomsága, amelyet az európai sajtimádók közül csak a legbátrabbak mernek megkóstolni, akik ráadásul lazán veszik a törvényi előírásokat.

Mi is az a casu marzu?

A casu marzu, más néven „rothadt sajt” egy tradicionális szardíniai juhsajt, amely sokkoló előállítási módszeréről ismert. A sajt egyedisége abban rejlik, hogy a készítése közben szándékosan beindítanak egy nem hétköznapi fermentációs folyamatot, amely során a sajt szinte folyós állagúvá válik. A casu marzut gyakran „élő sajtnak” is nevezik, mivel elkészítése során a sajtban lárvák, vagyis sajtlegyek (Piophila casei) lárvái találhatók, amelyek aktívan részt vesznek a sajt érlelésében. Később ezeket nem szűrik vagy szedik ki belőle: aki casu marzu evésére vállalkozik, az bizony lárvát is fogyaszt! 

casu-marzu-sajt
(Fotó: Shutterstock)

Hogyan készül?

A casu marzu előállítása hagyományos juhtejből készült pecorino sajt felhasználásával kezdődik. Az érett pecorino sajtba apró repedéseket vágnak, hogy a sajtlegyek hozzáférjenek. A sajtlegyek ezekbe a repedésekbe rakják petéiket, amelyekből később lárvák kelnek ki. Ezek a lárvák fogyasztják a sajt zsírtartalmát, miközben egy speciális enzimet választanak ki, amely elősegíti a sajt további erjedését és lebomlását.

Az erjedési folyamat során a sajt egyre krémesebb, sőt szinte folyós állagot vesz fel. A sajtlegyek lárvái jelentős szerepet játszanak ebben a folyamatban, mivel enzimjeik hatására a sajt zsírtartalma lebomlik, és a sajtban található fehérjék is átalakulnak. Az így elkészült casu marzu különleges, pikáns ízvilágú, és a lárvák mozgása miatt kissé bizsergő érzetet kelt a szájban. Ennéd? Gondold át kétszer…

Miért veszélyes?

A casu marzu nem csupán íze és elkészítési módja miatt felejthetetlen, hanem potenciális egészségügyi kockázatai miatt is. A sajtlegyek lárvái ugyan fontos szerepet játszanak a sajt érlelésében, de fogyasztásuk számos veszélyt rejt magában.

A lárvák az emésztőrendszerbe kerülve túlélhetik a gyomorsav hatását, és komoly egészségügyi problémákat okozhatnak, például bélrendszeri fertőzéseket vagy allergiás reakciókat. Emellett a lárvák által termelt toxinok is károsak lehetnek az emberi szervezetre.

A casu marzu fogyasztása során fennálló egészségügyi kockázatok miatt az Európai Unió élelmiszer-biztonsági előírásai tiltják a sajt kereskedelmi forgalmazását. Ennek ellenére Szardínia szigetén a helyi lakosok és a kalandvágyó turisták körében továbbra is népszerű kuriózum maradt, gyakran illegálisan kereskednek vele vagy baráti körökben osztják meg egymással.

casu-marzu-sajt
(Fotó: Shutterstock)

Egyedülálló élmény

A casu marzu iránti vonzalom a helyiek számára nem csupán az ízélményről szól, hanem egy kulturális és gasztronómiai hagyomány megőrzéséről is. A sajt elkészítése és fogyasztása egyfajta rituálé, amely során a bátorság és a helyi kultúra iránti tisztelet egyaránt megmutatkozik. Azok számára, akik készek szembenézni a lárvákkal teli sajttal, egyedülálló és felejthetetlen gasztronómiai élményt kínál – de megéri a kockázatot? 

Kell ez nekünk? 

A casu marzu nem véletlenül érdemelte ki a világ legveszélyesebb sajtja címet. Döbbenetesen egyedi előállítási módja, ízvilága és a benne rejlő egészségügyi kockázatok egyaránt hozzájárulnak hírnevéhez. Bár a sajt hivatalosan tiltott az Európai Unióban, a szardíniaiak továbbra is büszkék rá, és éltetik ezt az egyedülálló hagyományt. Akik szeretnék kipróbálni a casu marzut, azoknak nemcsak az ízélményre, hanem a sajt kultúrájára és történetére is érdemes figyelmet fordítaniuk – és vállalni az illegális „besajtozással” járó egészségügyi, vagy akár jogi következményeket!

Ha tetszett a casu marzu a világ legveszélyesebb sajtja cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!