A cseresznye akkor igazán jó, ha az első harapást egy enyhe roppanás is kíséri. Innen lehet tudni, hogy szinte abban a minutumban került le a fáról a gyümölcs. Viszont van pár trükk arra, hogy a pár napos cseresznye is zamatos és friss maradjon.
0. lépés
Mielőtt belevetnénk magunkat a cseresznyetárolás rejtelmeibe, nem árt megvizsgálni, hogy mi az a három aranyszabály, amit mindenképpen érdemes betartani, ha üde gyümölcsöt szeretnénk enni napok múlva is.
Ne érje víz a cseresznyét. Ha nem rögtön szeretnénk elfogyasztani, akkor felesleges megmosni őket. A vizes, nedves bevonat ugyanis nem segít a tárolásnál, sőt csak ront a helyzeten. A tisztított gyümölcs rohadás és penész áldozatává is válhat.
Csonkítás nélkül. A cseresznye szára nagyon értékes, mivel nemcsak az ághoz láncolja a gyümit, de meg is védi azt. Nélküle gyors romlásnak indul a cseresznye.
Láncreakció. A cseresznye kényes gyümölcs, így nem bírja meg maga mellett a poshadt darabokat. A tárolás előtt mindenképpen megéri átnézni az adagot és különválasztani a jó és rossz szemeket, hogy ne romoljon meg minden egy cseresznye miatt.

Hűtőben
A legjobb dolog, amit a cserkóval tehetsz, az az, hogy elküldöd hűvösebb éghajlatra. :D
Tálban: talán a legmegfelelőbb eljárás a tál használata, mert ez engedi a gyümölcs levegőzését. Figyelj oda, hogy ne tömd tele és minél szellősebben legyenek a szemek, így nem nyomódnak össze és vesztik el a frissességüket.
Műanyag dobozban: ezzel a módszerrel az egyetlen baj a doboz teteje, hiszen a légmentesen elzárt tárolóban gyorsan nedvesség keletkezik, ami nem tesz jót a gyümölcsnek. Persze lehet ezen enyhíteni, ha kibéleljük a dobozt papírtörlővel, de így sem ajánlott a tető használata.
Zacskóban: a zárható tasakok egyre több háztartásban konyhai alappillérek, tehát jó hír, hogy a cseresznye tárolására is tökéletesek. Mindössze pár lyukat kell beléjük szúrni, hogy ne legyen a gyümölcs teljesen megfosztva a levegőtől. Plusz pont, hogy valószínűleg kevesebb helyet foglal a hűtőben, mint egy tál vagy egy doboz.
Fagyóban
A cseresznye nem él örökké, de lehet játszani a szavatosságával, például ha lefagyasztjuk!
A tökéletes fagyott gyümölcs eléréséhez először meg kell mosni a cseresznyét (nyugi, itt nem vonatkozik rá a három alapszabály), majd teljesen szárazra törölni. Ezután jöhet a hosszadalmas magozás, amit a jövőbeli éned hálásan fog megköszönni. Majd a megtisztított cseresznyét egy sütőpapírral bélelt tálcára érdemes kiönteni úgy, hogy a szemek kellő távolságot tartsanak, azaz ne érjenek egymáshoz. Ezek után be kell tenni a fagyasztóba nagyjából két órára, amíg teljesen meg nem szilárdulnak a szemek. Ez az előfagyasztás megakadályozza, hogy a gyümölcsök összeragadjanak, így később sokkal könnyebb lesz a porciózás. Amint megfagytak, mehetnek egy jól zárható dobozba vagy szilikonzacskóba. Mindenféleképpen írd rá az adagra a dátumot, hogy észben tudd tartani, mikor kell majd lassan felhasználni őket.

Ha ezeket a „szabályokat” betartod, garantáltan friss cseresznyét kapsz, akár napok múlva is!
Nyitókép: Shutterstock