Gasztro

Akisfeketemag,amitmindigkiköptél,pediglehet,nemkellettvolna

Emlékszünk ugye, mikor a szüleink vérkomolyan ránk szóltak, hogy „Ne edd meg a magot, dinnye nő a hasadban!” – mi pedig elképzeltük, ahogy egy sötét, gyomorsavas dzsungelben hajtást hoz egy kisméretű görögdinnye, ami pár hét múlva majd áttöri a pólónkat, és az egész család elindul a Szent János Kórház felé?

Vajon tényleg veszélyes? Vagy épp ellenkezőleg? Végre itt az idő tisztázni: a dinnyemagot meg lehet enni, sőt nem is hülyeség.

A gyomrod nem egy veteményes, nyugi

Kezdjük a nagy igazsággal: nem, nem fog dinnye nőni a gyomrodban. Még akkor sem, ha teljes dinnyeültetvényt nyomsz le magostul. A gyomorban olyan erős savak dolgoznak, hogy egy csírázó reménységnek sincs sok esélye az életben maradásra. Ez nem egy bio melegház, hanem kőkemény emésztőüzem.

Ha véletlenül lenyelsz egy-két dinnyemagot (vagy tízet, mert éhes voltál), az esetek 99,9%-ában semmi sem történik. A mag simán áthalad a rendszeren, aztán kijön a maga idejében.

Kislány dinnyemagot eszik
Fotó: Shutterstock

De mi a helyzet a „dinnyemag hatása” témával?

Na ez már izgalmasabb terep. Ha csak lenyeled a magokat, anélkül, hogy szétrágnád őket, akkor igazából aligha lesz belőlük tápanyag hasznosítva, egyszerűen csak utazgatnak a testedben. Viszont ha meg is rágod őket, vagy netán tudatosan elkezdesz dinnyemagot enni, akkor bizony kiderülhet, hogy ezek a kis fekete cuccok nemcsak ehetők, hanem meglepően tápanyagdúsak is – főleg, ha hántolt vagy pirított formában eszed. Egy marék szárított, hántolt dinnyemag kb. 150-160 kalória, ami nem kevés, de cserébe:

  • 5-8 g fehérjét ad,

  • 13 g egészséges zsírt tartalmaz,

  • 2-4 g szénhidrátot,

  • és rostot is, ami jól jön a bélrendszerednek.

Emellett ott van benne a magnézium (helló izmok és idegrendszer!), a vas, a cink (immunrendszertuning) és a B-vitaminok, főleg a niacin, ami az energiatermelésben segít.

Hogy kell enni a dinnyemagot?

Hülye kérdés? Mondhatnánk, de azért érdemes tisztázni, hogy a legmenőbb módja a pirítás. Hántold meg a magokat (vagy vegyél olyat, ahol ezt már megtették helyetted), dobd be őket egy száraz serpenyőbe, és pár perc alatt pörköld ropogósra. Picit sózd meg, és máris kész a legújabb nyári egészséges nasi, ami kicsit egzotikusabb, mint a tökmag, de legalább annyira finom.

A dinnyemag ehető
Fotó: Shutterstock

Házi tipp: így csináld!

  1. Fogd a magokat, mosd le, majd hagyd teljesen megszáradni.

  2. Terítsd ki sütőpapírra, és tedd 160–170°C-os sütőbe 10–15 percre.

  3. Félidőben keverd át őket, hogy minden oldaluk ropogós legyen.

  4. Ha kész, szórd meg egy csipet sóval vagy akár fűszerekkel (paprika, fokhagyma, chili), és kész is a házi nasi.

Akár önmagában, akár salátára szórva, vagy smoothie tetején is megállja a helyét. A dinnyemagot meg lehet enni – és élvezni is lehet.

Dinnyemag pirítva
Fotó: Shutterstock

De lehet, hogy bajt okoz?

Ez a kérdés mindig ott lebeg. A válasz: elméletben igen, de gyakorlatban szinte kizárt. Ha valaki maréknyi, rágatlan dinnyemagot tol be rendszeresen, és amúgy is hajlamos emésztési problémákra, akkor kialakulhat egyfajta gyomorgombóc (úgynevezett bezoár), ami kellemetlen lehet. De ez messze van attól, hogy valaki egy nyári délutánon véletlen lenyel hét darab magot a harmadik szelet dinnye után.

A kulcs, mint mindig: a mérték. Nem kell vödörszámra tolni, de ha megeszel pár szemet, vagy tudatosan fogyasztasz pirított dinnyemagot, az inkább előny, mint kockázat.

Zárjuk rövidre: a dinnyemagot meg lehet enni?

Igen. A dinnyemag ehető, ráadásul egész hasznos kis tápanyagcsomag, ha nem egészben nyeled le, hanem meg is dolgozod. A dinnyemag hatása nem az, hogy dinnye nő a hasadban, hanem hogy egy kis plusz fehérje, zsír, cink és magnézium kerül a szervezetedbe. És ez azért elég menő egy olyan kis fekete izétől, amit eddig reflexből kiköptünk a fűbe.

Nyitókép: Shutterstock

Ha tetszett a dinnyemagot meg lehet enni? Mutatjuk a választ! cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Címkék, kategóriák