Street Kitchen Guide

HagyományosízeknövényialaponaSzabadBisztróban

Brutál ízek, kiadós adagok, megfizethető árak egy romkocsma feelingű vegán helyen. A Szabad Bisztró Víg utcai egységét teszteltük.

A Szabad Bisztró sokak kedvenc helye, ami nem csoda, hiszen a hangsúlyt arra fektetik, hogy igazán jót és kiadósat egyenek a vendégek. Az ételek íze remekül el van találva, és az is pluszpont, hogy nosztalgikusan készítik a hagyományos fogásokat, csak éppen növényi kiadásban. 

Mitől ennyire jók a Szabad Bisztró fogásai?

Kaják terén sokszor az egyszerűségben rejlik a nagyszerűség, főleg, ha egy kis kreativitással is vannak fűszerezve, amit nagyon jól hoznak a srácok. Az ételeknek pont olyan íze van, mint amire számítunk, és ez brutál jól jön a hagyományos magyar fogások veganizált verzióinál is. Igen, itt aztán tudsz enni olyan vegán rakott krumplit, amiben vegán kolbász bújik meg. A tejföl – mivel nem igazi tejtermék – „telyfölként” van feltüntetve az étlapon, a hortobágyi palacsintát pedig „nem-húsos hortobágyi palacsintának” nevezték el – ez a humoros hozzáállás is hozzátesz az élményhez. 

Jó fogás a nem-halas fogás!

Az étlap egyik legizgibb pontja a nem-fish and chips, amiről nem is volt kérdés, hogy megkóstoljuk-e. 2020-ban a karantén idején én is ezt a formáját készítettem el az angolok nagy kedvencének. A banánvirágot morzsolt norilappal keverve sörös bundába bújtatják, ami kiválóan működik a hal utánzására. Ezt az egészet bő olajban kirántják, és mellé nemes egyszerűséggel szalmakrumplit és villával tört zöldborsópürét tálalnak. Ne aggódj, citromot is kapsz mellé! Sőt, még sört is kérhetsz hozzá, hogy tényleg fullos legyen a feeling. 

(Fotó: Street Kitchen)
(Fotó: Street Kitchen)

Nem-hortobágyi palacsinta

Ez a kaja egy az egyben úgy nézett ki, mint a hagyományos verzió, sőt azt az ízt is hozta számunkra. A nagyon mély ízű, karakteres, selymes paprikás szafttal meglocsolt és gombás raguval töltött palacsinta extra szaftos. Na és ami a lényeg: tele volt pakolva „telyföllel” és rengeteg friss petrezselyemmel. Két pofára ettük, pedig tudtuk, hogy még sok finomságnak kell helyet hagyni a bendőnkben. 😀

(Fotó: Street Kitchen)
(Fotó: Street Kitchen)

A rakott krumpliért megéri visszajárni

A rakott krumpli igazi nagyágyú, pedig nincs benne semmi flancolás, szimplán a klasszik metódust, ízeket és összetevőket követve készülő veganizált verzió. Nem most kóstoltam először, de ahogy korábban, ezúttal is levett a lábamról szaftosságának és füstös ízének köszönhetően. Kerül bele burgonya – ugye ez adja magát –, „telyföl”, tofurántotta és vegán kolbász is. A tofurántottához találtok az oldalunkon receptet, ha valami hasonló rakott krumplit kreálnátok ti is otthon. De inkább érdemes ellátogatni a Víg utcai Szabad Bisztróba és támogatni a srácok munkásságát a szerintem világ legjobb vegán rakott krumplijának megvásárlásával.

(Fotó: Street Kitchen)
(Fotó: Street Kitchen)

Ebédmenü a hétköznapokra

Ha nincs időd főzni a hétköznapokon, de közben valami pénztárcabarát, egészséges, finom és laktató ebédet ennél, akkor is szabad az út a Szabadba! Mindennap egy levessel és egy főétellel rukkolnak elő a srácok, és a menüt nagyon megfizethető áron, 2290 forintért kínálják. A tesztelés napján pont a nagy kedvenc tárkonyos raguleves és egy klasszik lencsefőzi szerepelt rajta vegán virslivel. Klasszikus, finom ízeket hoznak itt is, ami a pénztárcabarát árazás mellett egy másik szimpi tényező lehet azoknak, akik napi menüre fenik a fogukat.

(Fotó: Street Kitchen)
(Fotó: Street Kitchen)


Desszertnek mindig van hely

És itt legyen is, mert az aranygaluskát kár lenne kihagyni! Már mikor megérkezett ez az örökzöld desszert, az első szimatolásra tudtuk, hogy nagyon ütős lesz! Tele volt pakolva vaníliasodóval és még gőzölgött. Nem lepődtünk meg, az előző fogásokhoz hasonlóan ez is nosztalgikus élményt okozott. Nem sajnálták belőle sem a diót, sem a cukrot, sem a sodót: odavoltunk az első falattól az utolsóig. 

(Fotó: Street Kitchen)
(Fotó: Street Kitchen)


Jól hozza a régi klasszikusokat a Szabad Bisztró

A Szabad Bisztró különlegessége, hogy a vegán ételekben a vendégek könnyedén megtalálják a nosztalgikus ízeket. Ideális azok számára, akik szeretik a régi klasszikusokat, de szeretnék növényi alapú formában élvezni őket. Az étterem csapata kreatív, és a hagyományos fogásokat ügyesen alakítják át olyan verziókká, amelyek nemcsak finomak, hanem látványosak is.

A szerviz gyors és figyelmes, ami még kellemesebbé teszi az étkezést. Az étterem törzsvendégei nemcsak a finom ételek miatt térnek vissza, hanem a barátságos légkör miatt is, ami azonnal a szívükbe lopja magát. A terasz, ahol a vendégek a szabadban étkezhetnek, különösen nyáron vonzó. A kutyabarát szemlélet is megmutatkozik, hiszen a négylábú családtagokat is szívesen látják. A Szabad Bisztró egy igazi közösségi tér, ahol a vegán életmód nemcsak trend, hanem életforma. Ha egy tökéletes helyet keresel, ahol jól érezheted magad, és közben ínycsiklandó ételeket fogyaszthatsz, érdemes betérni ide! Az élmények garantáltan maradandók lesznek.


Cím:1084 Budapest, Víg utca 30.

Ha tetszett a Hagyományos ízek növényi alapon a Szabad Bisztróban cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!