
Fotók: Hartyányi Norbert
A Sushi Ocean már kívülről is felkeltette az érdeklődésemet a Széchenyi utcában járva, és ezért fordultam le a szuterén helyiségbe. A séf Hirose Yoshihiro neve alá viccből ki van írva, hogy Jiro unokája, ami persze nincs így, de attól még sushit készíteni nagyon tud. Ez a kis étterem pedig az egyik legjobb hangulatú hely Budapesten, igazi titkos zug. Így végül nem bántam meg, hogy lementem.A sushi itthon drága műfajnak számít, bár igazából a világ egyik legegyszerűbb étele, hasonlóan a pizzához. Egy alap, ami az összegyúrt rizs, és arra kerül a feltét, bár a hal (legalábbis nálunk) nyilván drágább, mint a sajt meg a paradicsom. Akit érdekel a műfaj, az legjobb, ha leül a pulthoz, és figyeli Hirose Yoshihiro mozdulatait, ahúgy gyúrja a rizst. Ami például nekem rögtön új információ volt, hogy a sushit még kissé meleg rizsből kell készíteni, hogy mire az ember tányérjára kerül, testhőmérsékletű legyen. Nem hidegen kell tehát enni, sőt vannak olyan sushik, amelyek kifejezetten melegek.


