A kávét egykor gyógyszerként használták, élénkítő hatása sokáig nem volt ismert. Gondoltad volna, hogy egy kecskének köszönhetjük ezt az ízletes, frissítő italt? A legenda szerint egy etióp pásztor észrevette, hogy a piros bogyók fogyasztása után a kecskéi sokkal élénkebbek lettek. A közelben élő szerzetesek ennek hatására jöttek rá, hogy ha megpörkölik az érett kávészemeket, serkentő hatású és finom italt készíthetnek.
Ennek ellenére az is előfordult, hogy az emberek inkább méregként tekintettek az italra, és története során több alkalommal – köztük az 1670-es években Angliában is – betiltották a kávét. A tilalmak azonban sosem tartottak sokáig, ugyanis a hatalmas közfelháborodás hatására szerencsére hamar visszavonták őket.
Mi fán terem a kávé?
A kávénemzetségen belül több faj terméséből is készülhet ital, de a legismertebb az arabica és a robusta. Mivel a két faj környezeti igénye jelentősen eltér egymástól, termesztésük és az abból származó termés is nagyban különbözik. Bár manapság a robusta is egyre népszerűbb, a boltok polcain általában arabica kávékból válogathatsz, mely a világ kávétermelésének 70 százalékát teszi ki. A különbségekről, a jó kávé titkáról Skriba Mátét, a celldömölki Tulip Coffee tulajdonosát kérdeztük.

Ha mélyebben elmerülnél a kávé világában, lapozd fel az őszi magazinunkat! Bónuszként hozunk pár igazán finom kávés sütireceptet is. Katt a képre és rendeld meg most!
