Street Kitchen Guide

ErdélyinagymamájareceptjealapjánsütiakürtőskalácsotJulcsiSiófokon

A Balatonról még mindig nagyon sok mindenkinek a lángos jut eszébe, esetleg a hekk. Kürtőskalácsra kevesebben asszociálnak, pedig jelentem: létezik jó kalács a Balcsi partján is!

Gyorsan le is szögezem az elején, hogy természetesen a Balatonnál nem csak street food létezik. Szerencsére már kifejezetten sok az egész évben nyitva tartó, minőségi étterem. Van azonban olyan helyzet, amikor az ember siet, vagy éppen kevesebbet költene. Az ilyen alkalmakra érdemes valami finom street foodot keresni. De csakis jó minőségűt, mint amilyenek például a Julcsi Kalácsoda mesteri kürtőskalácsai. 

julcsi kalácsoda
Sok különleges kalácsot készítenek, ez például az Aranygaluskalács (Fotó: Kalas Györgyi)

Télen-nyáron vár a Julcsi Kalácsoda

Nem csak a neve, hanem maga a hely is kedves és elbűvölő, csakúgy, mint a két tulajdonos: Dobondi Julianna és Látrányi László, akik az életben is egy párt alkottak. Ráadásul, hogy még romantikusabb legyen a történet, a Balaton partján ismerkedtek meg – mindketten egy helyi étteremben dolgoztak. Julcsi eredeti szakmáját tekintve szakács, de ma már csak lakodalmakra vállal nagyobb főzéseket, amúgy kizárólag kalácsot süt saját kis üzletükben. Azt viszont télen-nyáron. Télen is nyitva tartanak ugyanis, igaz, csak hétvégén, így a finom kalácsot sosem kell nélkülözni. Bár én kürtőskalácsot valamiért csak a karácsonyi vásárban szoktam venni, így nekem éppen az volt nagy felfedezés, hogy nyáron is milyen nagy örömet jelent a fogyasztása. Na de mitől is olyan különleges ez a kalács, hogy tavaly az év balatoni felfedezettjének nyilvánították a helyet? 

julcsi kalácsoda julcsi (1)
Julcsi Erdélyből hozta magával anyukája receptjét (Fotó: Kalas Györgyi)

Kürtőskalács egyenesen Erdélyből


Julcsi erdélyi, gyerekkorukban otthon mindig együtt sütötték a kenyeret az anyukájával, így gyorsan megtanult sütni-főzni. Mivel Erdélyben a kürtőssütés is hagyományos (ha nem is mindennapos) dolog, igen hamar mestere lett ennek is. A nagymamája receptjét hozta el a Balaton mellé, Siófokra, amikor férjével ide költöztek. Az erdélyi kürtőskalács egyébként azért ilyen finom és híres, mert mindig parázson sütik. Nem véletlen, hogy összeforrt a kenyérsütéssel, hiszen ezt is kemencében sütik, de ennek nem kell olyan magas hőfok. Mint Julcsi meséli, a nagy, jól befűtött kemencében először a kenyeret sütötték meg, majd sütés után a kemence parázsán készítették a kürtőskalácsot. Ezt a hagyományt folytatja a Julcsi Kalácsoda is. 

Létezik egyébként egy másféle kürtőskalács is, én Erdélyben és Gyimesben járva ezzel is gyakran találkoztam. Ennek a kalácsnak a tésztáját seprűnyélre tekerik, majd egy gyors mozdulattal a forró olajba csúsztatják. Ez is gyakori csemege arrafelé, ha éppen nincs befűtve a kemence. Julcsinál azonban a faszénen sült változat hódít. A tésztát mindig aznap reggel dagasztja be, így a kalács mindig friss. Épp ezért gyorsnak kell lenni, mert egy forgalmasabb napon több száz kalács is fogy! 

julcsi kalács parázs
Parázson sül a sajtos kalács (Fotó: Kalas Györgyi)

Málnás és húsos kalács? Nem gond!

Az én két kedvencem a málnás (azaz liofilizált málnával szórt) és a sajtos-baconös ízű lett. Nem véletlen, hogy ez a két legnépszerűbb íz, a legtöbb vásárló ezek miatt érkezik. Bár szeretném kiemelni a sima sajtos kalácsot is. A sós kalácson sokáig kísérleteztek, hiszen ez alapvetően egy édes műfaj. Sok receptet kipróbáltak, hogy a kalács sósan is puha maradjon és ne égjen rá a sajt sem. Nagyon sokan kérik tőlük a sajtos kalács receptjét, van, aki csak ezért utazik ide az ország másik végéből. Nekem is ez a kettő kalács lett a kedvencem, de ki kell emelnem a kínálatból két másikat is. Azt hiszem, kifejezetten egyedülálló alkotás a pulled porkos kürtőskalács, amihez a Déli Part BBQ srácai készítik a húst és a remek BBQ-szószt. Az alkotás sajtos kalácsban érkezik, és coleslaw is jár hozzá.

julcsi húsos kalács
Ez a húsos BBQ kalács az egyik specialitásuk (Fotó: Kalas Györgyi)

Rettenetesen kiadós, minimum kétemberes adag. A másik fantáziadús alkotás Aranygaluskalács névre hallgat, és már formájába is egyedi. Itt ugyanis a kisült kalácsot feldarabolják, majd a tetejére érkezik a jellegzetes vaníliás öntet. Ez nekem egy kicsi túl édes volt, ezért is tettem le a voksomat inkább a málnás mellett.

Az alap kalácsok 2200 Ft-ba kerülnek, a mentes és a pisztáciás 2800 Ft, a sajtos-baconös 1800 Ft, a húsos pedig 3200 Ft.


Cím: 8600 Siófok, Bocskai út 7. 


Julcsi Kalácsoda
Julcsi Kalácsoda
Siófok, Bocskai u. 7, 8600 Magyarország

Ha tetszett a Julcsi Kalácsoda tesztelése, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!