Szóval igen, a konyhai kukával való együttélés komoly odafigyelést igényel – de ha tudod, mi hova való, máris sokkal kisebb a káosz.
Mit hova dobj? A nagy konyhai bontás
A konyhában termelődő hulladék nagy része könnyen besorolható néhány alapvető kategóriába, csak elsőre tűnhet bonyolultnak a rendszer. A zöld- és élelmiszerhulladék közé tartozik minden, ami természetes alapanyagú és lebomlik: zöldség- és gyümölcshéj, tojáshéj, kávézacc, teafilter – de csak ha nincs műanyag bevonata –, kenyérvégek, romlott vagy megmaradt főtt étel, hús- és halmaradék (kivéve a csontokat!). Ha van konyhai komposztálód, ezekből hamar értékes tápanyag lesz a növényeknek, de ha nincs, keresd a biohulladékos gyűjtőt, amit egyre több helyen megtalálsz.

A papírgyűjtőbe mehet a papírzacskó, szalvéta, sütőpapír (nem kell, hogy teljesen tiszta legyen, ha kissé zsíros, ételmaradékos az még mehet a szelektívbe), tojástartó, kartondoboz. A pizzásdoboz is tipikusan ilyen hulladék, nyugodtan mehet a szelektívbe, még ha kicsit zsírfoltos is.
A műanyaggyűjtőbe jöhet a kimosott műanyag ételdoboz, fólia, kupak, (lehetőség szerint) kicsit kiöblített tejfölös vagy joghurtos pohár is. A fém kategóriába sorolható a konzervdoboz, az üdítős- és sörösdoboz (ha nem visszaváltható), a fémkupak, a tiszta alufólia – viszont a rozsdás vagy festett fémtárgyakat inkább a hulladékudvarba érdemes vinni.

És végül ott vannak a veszélyes konyhai hulladékok, amelyek külön figyelmet érdemelnek. A használt sütőolajat soha ne öntsd a lefolyóba, mert komolyan el tudja dugítani a csöveket, és a szennyvíztisztítóknak is rémálom. Ugyanígy a lejárt tisztítószereket, a törött késeket vagy üvegdarabokat is külön kell gyűjteni, és gyűjtőpontra vagy hulladékudvarba vinni. Ezekkel kicsit több a macera, de a környezeted és a kukád is hálás lesz érte.
Hulladékudvar, a konyhai szemét nagy barátja
Nem csak a régi bicikli és a lom útja vezet ide: leadhatod a zöldhulladékot, az élelmiszerhulladékot, a használt sütőolajat, a törött konyhai eszközt vagy a felújításból maradt csomagolóanyagot is. A MOHU hulladékudvarai országos hálózatban működnek, sok helyen ingyenes leadással – elég a lakcímkártya, és biztos lehetsz benne, hogy a konyhai szemeted a lehető legjobb helyre kerül. Itt gondoskodnak róla, hogy a leadott anyag újrahasznosításra vagy biztonságos ártalmatlanításra kerüljön, így a konyhád és a bolygó is fellélegezhet.
A konyha lehet finom és fenntartható egyszerre
A konyhában keletkező hulladék sorsa teljesen rajtad múlik. Ha tisztában vagy vele, mi hova kerül, a kukáid nem telnek meg olyan gyorsan, a környezeted pedig hálás lesz. A szelektálás nem bonyolult, csak egy kis odafigyelést igényel – és amint rutinná válik, már észre sem veszed, hogy csinálod.

Ne feledd: a hulladékudvar nem csak a lomtalanítási napok főszereplője – a konyhád is rengeteget profitálhat belőle. Minél tudatosabban válogatod szét a szemetet, annál kevesebb értékes anyag vész kárba, és annál több kerül vissza a körforgásba. Ez pedig nemcsak a bolygónak jó hír, hanem neked is, mert egy rendezett, tiszta konyhában sokkal jobb érzés főzni, kávét kortyolni vagy akár pizzát rendelni.
Nyitókép: Shutterstock