„Mitől lenne olyan bonyolult mikróban csokit olvasztani?” – teheted fel a kérdést magadban, és félig igazad is van. A mikrót épp azért találták fel, hogy megkönnyítse a mindennapi életünket, szóval tényleg nem nagy truváj a használata.
Az újramelegítésen túl akár komplett kajákat vagy desszerteket is simán össze lehet dobni benne (ide kattintva jó pár receptet találsz hozzá). Zétől megtanultuk, hogy krumplit is simán „főzhetünk” a mikróban, pergős rizst is varázsolhatsz benne, és a csokiolvasztáshoz is hasznos eszköz lehet – de nem árt figyelni pár dologra, hogy tényleg perfekt legyen a végeredmény.
Égető kérdés
A csokoládé kényes jószág és könnyen odakozmál, ha nem figyelünk rá kellőképpen. Nem véletlen, hogy a tűzhelyen vízgőz fölött a legbiztonságosabb csokit olvasztani, hogy ne közvetlenül érintkezzen a hővel. De nem az odaégés az egyetlen rizikófaktor, amit érdemes kiiktatni. Ha túlmelegítjük, a csoki nem szép folyós lesz, hanem összekap és fura, csomós állagot vesz fel.
Ha az idővel és a mosogatnivalóval is spórolnál, akkor nyugodtan válaszd csokiolvasztáshoz a mikrót, de mindenképp figyelj az alábbi pár szempontra.
Aprózd el a dolgot
Mikrózás előtt érdemes kisebb, közel azonos méretű darabokra vágni a csokit. Így egyenletesebben átjárja a hő, mintha egészben dobnál be egy táblát a forgó tálcára. A csokipasztilla tökéletes választás, ha szeretnél mikróban csokit olvasztani, de ha csak sima táblás kiszerelés van otthon, kapd elő a kést és aprításra fel!

Válaszd az üveget
Azt mondanunk sem kell, hogy csakis olyan tálat válassz a művelethez, ami biztonsággal használható a mikróban. A legjobb, ha egy hőálló üvegtálkába teszed a csokit. Az üveg híresen jó hővezető, egyenletesebben melegszik át, így minimalizálható az odakozmálás veszélye és gyorsabban elkészül a folyós csokitenger. De a műanyag tálka is jó választás, az SK sütikirálynője, Nóri is erre esküszik. ;)
Többször kevesebb ideig
A legerősebb fokozat helyett inkább vegyél vissza a teljesítményből és egyszerre csak 15-20 másodperces etapokra tedd be a csokit. Ha lejárt az idő, spatulával keverd át, és ha kell, tedd vissza újabb 15-20 másodpercre. Kis lépésekkel tovább érsz, mint ha a legerősebb fokozaton próbálnál a mikróban csokit olvasztani hosszabb ideig. Ilyenkor szinte garantált az égés!
Extra óvatosan a fehér csokival!
Mind közül a fehér csokival kell a leginkább kesztyűs kézzel bánni olvasztáskor. Ez a típus ugyanis nem tartalmaz kakaó-szárazanyagot, ezért jóval kényesebben reagál a hőre, azaz könnyebben megég. Épp ezért ha fehér csokit szeretnél mikróban olvasztani, válts alacsonyabb fokozatra és tartsd rajta a szemed a forgó tálcán!

Nyitókép: Shutterstock