A SMART rovat támogatója az
A SMART rovat támogatója az
A SMART rovat támogatója az
Kifogytál a tiszta edényekből, vagy csak nincs kedved beüzemelni a tűzhelyet? Netán te is azok közé tartozol, akik egyenesen rettegnek a hagyományos rizsfőzéstől, mert annyi rossz tapasztalatot gyűjtöttek már? Semmi gond, a krumplihoz hasonlóan a rizst is bátran elkészítheted mikrohullámú sütőben. Persze ez esetben a „főzési” szabályok kicsit másként alakulnak, de ha megfogadod a tanácsainkat, igazi pergős rizs lesz a jutalmad. Mutatjuk is, mire érdemes figyelni, hogy a rizs mikróban is tökéletesen puhára főjön!
Keress egy megfelelő edényt
Na nem a tálaláshoz, hanem a főzéshez, vagyis az esztétika helyett hajts a biztonságra! A megfelelő méret mellett kiemelten figyelj arra, hogy olyan edényt válassz, ami biztosan (hangsúlyozzuk: BIZTOSAN) bírja a hőt. Mivel az átlagosnál hosszabb időt fog a mikróban tölteni, csakis olyan eszköz jöhet szóba a művelethez, amin egyértelmen feltüntették, hogy mikrohullámú sütőben is használható. Ellenkező esetben könnyen lehet, hogy megolvad vagy szétrobban a hőtől a tál, az pedig nemcsak a készülő köretet, hanem akár magát a mikrót is tönkrevághatja.
Tipp: Műanyag edények helyett célszerű üvegből vagy kerámiából készült darabot választani, hogy biztosan semmilyen káros anyag ne juthasson a kajádba.
Milyen rizst válassz?
Előbb-utóbb mindenféle rizs puhára fő a mikróban is, de nem mindegyik típusnál a legjobb választás a mikrózás. A tapasztalatok szerint a fehér, hosszú szemű rizsfajták (például a jázminrizs, a basmati rizs, vagy a sima, mezei hosszú szemű rizs) adják a legjobb végeredményt, ha mikróban készíted. A barna vagy vadrizs esetében hosszabb lehet a főzési idő, és még így sem biztos, hogy olyan pergős lesz, mint amilyennek szeretnéd, de próbálkozni mindig ér.
Így lesz a rizs mikróban is vajpuha
Ha megvan a rizs és az edény is, jöhet a varázslat! 😊 Folyó hideg víz alatt öblítsd át a rizst egy szűrőben, így kevésbé lesz ragacsos, keményítős a végeredmény. Ezután tedd a rizst az edénybe, és öntsd fel másfél-kétszeres mennyiségű vízzel. Ízlés szerint sózd meg, aztán keverd el és mehet is a mikróba. Magas fokozaton (1000-1200 W-on) hagyd pörögni az edényt 9 percig, első körben szigorúan fedő nélkül!
Ha letelt az idő és a folyadékot nagyrészt felszívta a rizs, akkor óvatosan, hőálló kesztyűben vedd ki az edényt, fedd le hőálló fedővel vagy fóliával, de hagyj helyet a felszabaduló gőznek elillanni. (A fóliát például érdemes több helyen megszurkálni.) Ezután mehet vissza a mikróba további 4 percre. Amikor ez is megvan, kiveheted az edényt a mikróból, de a fedőt még ne vedd le róla! Lefedve hagyd állni további 5 percig, ez idő alatt a szemek tökéletesre gőzölődnek.
Jöhet az ízesítés
Íme, ezennel el is készült a perfekt rizs mikróban! Na persze tálalás előtt nem árt egy kóstolás, és ha igazán ütős köretet szeretnél villantani, akkor pár extra mozzanat. Először is kóstold meg, hiszen a pontos „főzési” idő függ a mikrohullámú sütő teljesítményétől és a választott rizsfajtától is. Ha még nem érzed elég puhának, tedd vissza a mikróba, de már csak 1 perces körökre, és minden újabb kör után csekkold le, hogy elérte-e a kívánt puhaságot. Ha elkészült, a még meleg rizshez hozzákeverhetsz egy kanálka vajat, hogy biztosan ne tapadjanak össze a szemek, és a frissen aprított zöldfűszer (petrezselyem, menta, koriander) is nagyon jól áll neki.
Ha tetszett a rizs mikróban cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!