Nem kell repülőre pattanni ahhoz, hogy autentikus és mesterien finom pizzát egyen az ember. Elég, ha ellátogatsz az alábbi olasz éttermek valamelyikébe, mert itt már az első falat felér egy itáliai utazással!
Azzari étterem
Gondolkoztál már azon, hogyan született meg egy-egy vendéglátóhely neve vagy mi a története a helynek? A Dunaújvárosban található elegáns, de barátságos olasz étterem esetében könnyű megfejteni a rejtélyt: a hely neve a tulajdonosok vezetéknevéből ered. Az Azari házaspár, Ircsi és Zsolt mindig is szerette a mediterrán gasztronómiában rejlő hagyományt és minőséget, ezért nem volt meglepő, hogy a Gourmand Kávéház után 2020-ban megnyitották második éttermüket.

Az Azzari kínálata fantasztikus, szinte biztos, hogy itt mindenki talál magának kedvező fogást, sőt lehet, hogy többet is. Így ha a bőség zavara bekavar, érdemes másodjára is eljönni, hogy minden kiszemelt ételt meg tudj kóstolni. A pizza nápolyi, a liszt és a rákerülő sajtok, húsok egyenesen Olaszországból érkeznek. Nem is kell elmondani, de a pizzákon kívül a házi tészták és a halas ételek is pazarok, a desszertfelhozatal pedig páratlan!
Cím: 2400 Dunaújváros, Kőműves u. 3.
Giulia
A Giulia, ahhoz képest, hogy viszonylag új hely Budán, már most nagyon népszerű. Vajon mi lehet az oka? A hangulatos kerthelyiség, a különleges koktélok, a bőséges adag tészták? Valószínűleg ez mind közrejátszik a Giulia sikerében. A tulajdonosoknak nem ez az első éttermük, így bátran ki lehet jelenteni, hogy biztos kézzel vágtak neki ennek a kalandnak. A szakértelem természetesen érződik, a Giulia több, mint egy olasz kajálda, mert ez egy kialakított élmény, ahol minden apró mozzanat összejátszik.

A Giuliában minden a friss, házi készítésű tészták köré épül – ez a hely fő profilja, és ez nagyon is érződik az ízeken. Az étlap rövid, de pont ezért ütős. A klasszikus olasz fogások mellett igazi különlegességek várnak, mint például a pisztáciás tészta vagy a burrata puttanesca. És ha valaki az édesebb vonalat kedveli, annak ízleni fog a hatalmas adag házi tiramisu is!
Cím: 1024 Budapest, Retek utca 12.
Allegro
A Bartók Béla út egy valóságos gasztrosétány a budai oldalon. Hangulatos kávézók prémium pörkölésű feketével, menő éttermek és aranyos kis desszertes sarkok lelőhelye. Ezen a zsongó úton található az elegáns Allegro étterem, ami képes kitűnni a sok-sok vendéglátóhely közül. Nemcsak érdekes múltja (hiszen jógastúdió volt eredetileg), hanem emelkedett, mégis barátságos légköre miatt.

A választék, ahogy azt el is várjuk, tele van finom olasz fogásokkal. Például vékony tésztás pizzákkal, amik a lassú kelesztésnek és az eredeti olasz lisztnek köszönhetően olyanok, mintha egyenesen Itáliából érkeztek volna. Pluszpont, hogy a sütési folyamatot végig nyomon lehet követni a látványkemencénél. De vannak tésztaételek, tapas-hangulatú kisebb fogások és ütős édességek is. Mi különösen ajánljuk a lasagnét, ami egy cuccos, paradicsomos csoda, na meg a carbonarát, ami tényleg autentikus.
Cím: 1114 Budapest, Bartók Béla út 23.
Rossita Pizzéria
A Rossita étterem szép múltnak örvend, hiszen Miskolc egyik meghatározó étterme már 1998 óta. Az olasz konyhára pedig mindig van igény, így lassan 30 éve látják el a városiakat mediterrán fogásokkal. Még izgalmasabb, hogy ebben az étteremben volt először fatüzeléses kemence az egész országban. És hogy miért lényeges a fatüzelés? Ezzel a módszerrel készül a legautentikusabb pizza, ami bizony kicsit több odafigyeléssel és macerával is jár. Ez is mutatja, hogy a Rossita nem sajnálja az időt és energiát, ha finom ételről van szó!

A nevéből adódóan az igazi főszereplők az étteremben a pizzák. Ezek az ínycsiklandó finomságok egy nápolyi pizzasütő mester munkái. A pizza mellett megtalálhatóak a szokásos olasz főételek is, például a tészta, amiből az egyik legjobb a gnocchi. Az étterem viszont egyéb magyarosabb fogásokban is utazik, és hétköznap menüajánlattal is várják a vendégeket.
Cím: 3530 Miskolc, Meggyesalja utca 20.
Trattoria da Matteo
Ha Szekszárdon jársz, a Trattoria da Matteo nem hagyható ki. Egy igazi olasz kis sziget a város szívében, ahol Velence ízei kelnek életre. A hely 10 éve van jelen a helyiek és vendégek közt, az alapító, Matteo Costantini kamaszként merült el a vendéglátói szakma rejtelmeiben Velencében. Olyan éttermet álmodott meg itthon, amelyben az itáliai nagymamák ételei keverednek a magyar vendéglátással. Sikerült is neki, így született meg egy vérbeli, otthonos trattoria.

Matteo a gyerekkora kedvenc ételeit szerette volna kiemelni. Olyan klasszikusokat, mint az a bolognai, ami az édesanyja eredeti receptje szerint készítenek vagy a kétféle carbonara (tojásos és tejszínes). Az ínyenceknek is van bőven választék, a halas ételek például fantasztikusak, hiszen a tenger gyümölcsei minden héten frissen érkeznek.
Cím: 7100 Szekszárd, Nefelejcs u. 3-5.