Gasztro

7ötlet,mirehasználhatodfelabrokkoliszárát

Nem csupán a maradékmentés részeként érdemes gondolni rá, a brokkoli szára önmagában is megállja a helyét a konyhában, és nem csak levesekbe főzve!

Rajongsz a brokkolis kajákért és lelkesen esel neki a rózsák bontogatásának? De ugye eszedbe sem jut kidobni a szárát? Nem is gondolnád, milyen szuper alapanyag lehet a konyhában, ami jóval többre hivatott annál, mint hogy belefőzzük a vasárnapi húslevesbe természetes ízfokozóként. Arról nem is beszélve, hogy a brokkolirózsákhoz hasonlóan tele van hasznos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, sok benne az A-, C- és E-vitamin, de tartalmaz még kalciumot és magnéziumot is, amikről kár lenne lemondani.

brokkoli-szara-mire-jo3
A rózsák mellett a brokkoli szárát se hagyjátok veszni! (Fotó: Shutterstock)

Mutatjuk is, hogy milyen változatos formákban élvezhető a brokkoli szára – feltétlenül próbáld ki mindet szépen sorban, aztán írd meg nekünk, melyik lett az új kedvenced!

Elő a spirálozóval!

A nagy cukkinitészta-őrület idején te is beszereztél egy konyhai spirálozót, és azóta is lelkesen gyártod a zöldségszálakat? A sárgarépa és a cukkini mellett könnyen készíthetsz kamu „tésztát” a brokkoli szárából is! Csak hámozd meg és mehet is a spirálozóba. Innentől csak rajtad áll, hogy salátába kevered a csíkokat, esetleg fele-fele arányban adod a tésztádhoz vagy teljesen lecseréled a spagettit a formára vágott brokkoliszárra, ha épp extra lightos ebédre fáj a fogad. Mindenhogy jól jársz vele!

Rizs formájában is újjászülethet a brokkoli szára

És itt is van mindjárt egy újabb alakbarát ötlet, ami szintén igazi ízbomba. A karfiolrizs megvan, ugye? Ennek mintájára simán készíthetsz brokkolirizst is: csak dobd a brokkoli megtisztított szárát az aprítóba, zúzd le, és egy pici pirítás/főzés után már meg is van a szuper könnyű köret, tele értékes vitaminokkal!

Keverd és pirítsd!

A stir fry a maradékmentő kaják királya, amibe gyakorlatilag bármilyen maradék zöldséget belepakolhattok. És ez alól nem kivétel a brokkoli szára sem! Hámozd meg, vágd tetszőleges hasábokra vagy vékony karikákra, és mehet is pirulni a wokba a társai mellé. Mert sok jó zöldség kis helyen is elfér! 😉

brokkoli-szara-mire-jo2
Tetszőlegesen szeletelve mehet egytálételekbe is! (Fotó: Shutterstock)

A tökéletes diétás nasi: brokkoli szára sütőben sütve

Ki tud ellenállni a sütőben pirult zöldséghasáboknak? Hát mi biztosan nem! Készülhet krumpliból, répából, zellerből vagy akár a brokkoli szárából is! A megtisztított szárat vágd közel azonos méretű hasábokra, terítsd sütőpapírral bélelt tepsire, és fűszerezd kedvedre, aztán mehet is be pirulni. A végeredmény egy nagyon enyhén édeskés, ropogós zöldséghasáb lesz, amit bőszen tunkolhatsz mindenféle mártogatósba vagy hummuszba.

Apropó hummusz – a csicseriborsóval együtt simán ledarálhatod a brokkoli szárát is, így akár duplán is élvezheted a brokkolis ízkavalkádot! Ugyanígy a pesztót is feldobhatod vele, ha belereszeled a bazsalikomos pürébe, igazán különleges ízvilágot kölcsönöz neki. 

Koviubi egy kis extrával

Ha nyár, akkor egyértelműen koviubiii! De ha izgalmasabbá tennéd a házi savanyút, akkor csempéssz az uborkák mellé egy-két megtisztított brokkoliszárat is. Bitang jó ízű savanyúság lesz belőle, meglátod! 

Házi kovászos uborka egy kis csavarral (Fotó: Street Kitchen)

Rántva ugyebár minden jobb… a brokkoli szára is

Nem hiába mondogatjuk serényen, hogy rántva minden jobb – mert hát tényleg! 😀 Szóval a brokkoli szára is megérdemel egy bundát, ami ápol és eltakar. Forrázd le a csíkokra vágott brokkoliszárat, hűtsd le jeges vízben, majd panírozd be sajtos-szezámmagos bundába és már mehet is a forró olajba. De természetesen sütőben vagy air fryerben is elkészítheted, ha úgy jobban tetszik. 

Brokkolis fűszervajat a húsokra! 

A sült és grillezett húsok mellé mindig passzol egy jófajta fűszervaj, és naná, hogy ebbe is belecsempészheted a brokkoli szárát! Csak reszeld bele a vajba, ízesítsd egy kis dijoni mustárral, reszelt citromhéjjal, sóval, borssal és egy icipici wasabival, majd habosítsd ki. A masszát csomagold frissen tartó fóliába, mint egy szaloncukrot, aztán tedd a hűtőbe. Ha megdermedt, már szeletelheted is a sistergő húsok tetejére! 

3 isteni házi fűszervaj (Fotó: Street Kitchen)

Ha tetszett a brokkoli szára szuper alapanyag, használd ki te is! cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!