Az ország nyugati csücskében az autentikus nápolyi pizzára éhezőknek sokáig Sárvárig kellett utazniuk, hogy csillapítsák étvágyukat. 2023 novemberében azonban megnyitott a Pizzeria Dominik Napoletana, ahova azóta már nemcsak a szomszédos településekről, hanem az ország távolabbi pontjairól is érkeznek a lelkes pizzarajongók.
Életre szóló pizzarománc
Horváth Dominik maga is a nápolyi pizzák fanklubját erősítette, méghozzá szó szerint! Kezdetben otthon próbálkozott a pizzakészítéssel, majd csatlakozott egy Facebook-csoporthoz, ahol a hasonló érdeklődésű hobbisütők adták-kapták egymástól a jó tanácsokat. Itt találkozott az azóta világbajnoki címet is szerző Damu László pizzamesterrel, aki akkoriban Keszthelyen dolgozott. Dominik ellátogatott hozzá, belekóstolt a nápolyi pizzájába, és ezzel örökre megpecsételte a sorsát. A többi már (pizza)történelem!

A profi pizzaiolóval virtuálisan tartották a kapcsolatot, majd Dominik felutazott a fővárosba, hogy a Szent István körúti Forni di Napoliban lesse el a pizzasütés minden apró fortélyát. A megszerzett tudással felvértezve aztán visszatért Kőszegre, ahol a családi és baráti kör hathatós közreműködésével gyakorolt szorgalmasan. Szájról szájra terjedt Dominik mesteri tésztájának híre, és amikor a zárt körű pizzapartikon már alig tudta jóllakatni a társaságot, úgy érezte, eljött az ideje a továbblépésnek.
Megy a gőzös... Kőszegre, pizzáért!
A szüleivel együtt kiürítették a családi ház melletti kis fatárolót, és kialakítottak benne egy pizzasütödét, ahol először csak elvitelre készültek a cirmos szélű pizzák. Alig 4 hónapba telt, hogy Dominik vállalkozása kinője az aprócska egységet, egy idő után ugyanis már Sopronból is érkeztek hozzá vendégek. Sőt, volt olyan vendég, aki Szombathelyről futott be a kőszegi vasútállomásra, hogy átvegye a frissen sült nápolyi pizzáját, aztán vonatfordultával már robogott is haza a megkaparintott finomsággal!

Tavaly nyáron aztán rátalált a mostani üzlethelyiségre a kőszegi városháza szomszédságában. Azóta az itteni nyílt lángú, Nápolyban készült gázkemencében sülnek a perfekt pizzák végeláthatatlanul. Dominik direkt tésztával dolgozik, legalább 48-72 órán át keleszti a tésztagombócokat, amikből a vékony, puha szélű pizzákat süti. A kínálatban az olasz klasszikusok hívei éppúgy megtalálják a kedvenceiket, mint a kicsit fantáziadúsabb összeállításokra utazók.
Salame piccante
A csípős spianata szalámis pizza (3250 Ft) bármelyik itáliai trattoriában megállná a helyét, nem véletlenül. A pizzákhoz használt alapanyagok 98% százaléka egyenesen Olaszországból érkezik Kőszegre. Csupán két kivétel akad: a magyaros pizzára kerülő kolbász és a Juventus fantázianevű pizzát ékesítő füstölt tarja, ezek hazai terepről valók.

Dominik Napoli
Mentorával, Damu Lászlóval közösen találta ki Dominik a saját nevével fémjelzett pizza összeállítását – és amilyen vadul hangzik, annyira vadul jó! A ricottás-szarvasgombás alap, a pancetta, a narancsdzsem, a rukkola, a dió és a mozzarella elsőre nem tűnik túl biztató kombónak, de megéri bevállalni. Az ízek meglepően harmonikusan érnek össze, se a szarvasgomba, se a narancslekvár nem uralja le a többi összetevőt. Nálunk egyértelműen a Dominik Napoli vitte a prímet! (4350 Ft)

Pisztáciapesztós spagetti
Kezdetben a pizzák mellett csak néhány saláta kapott helyet a Pizzeria Dominik Napoletana étlapján, idén januárban azonban állandó pastakínálattal is bővültek. Az alap bolognai és carbonara mellett egy különleges, pisztáciapesztós változat is megbújik, krémes burratával a tetején. A maga egyszerűségében nagyszerű ez a tészta: tökéletesen al dente, a pisztáciadarabok finoman roppannak a selymes sajttengerben. A koktélparadicsom kellemesen frissíti az összhatást, és a nagy étkűeknek jó hír, hogy kiadós adag. (4490 Ft)

A desszertet is Dominik készíti
Bár a pizzasütés Dominik szíve csücske, a desszertespályán is legalább olyan otthonosan mozog, mint a kemence mellett. Az étlapon szereplő édességeket is ő maga készíti. Az epres tiramisu (1550 Ft) ízekben gazdag, mégis lágy, de ami engem igazán megnyert magának, az a pisztáciás sajttorta volt. (1890 Ft) Elképesztően krémes, nem túl gejl – úgy perfetto, ahogy van!
Hiánypótló hely Kőszegen a Pizzeria Dominik Napoletana
Ha a kőszegi városháza környékén sétálgattok, érdemes nyitott szemmel járni és figyelni a pizzériát jelző táblát, mert a kovácsoltvas lépcsőn lesétálva egy igazi kis pizzaparadicsomba csöppenhettek! Elég csak egy pillantást vetni a kemence mellett tüsténkedő Dominikra, hogy megbizonyosodjunk róla: a Pizzeria Dominik Napoletana egy igazi szerelemprojekt. És érdemes is megfigyelni a precíz mozdulatokat, a 2023-as pizzakészítő bajnokságon ugyanis nem véletlenül ítélték Dominiknak az „év ifjú tehetsége” címet. Ez már önmagában is garancia a kifogástalan minőségű nápolyi pizzákra, amiket jó időben nemcsak bent, hanem a teraszon ülve is élvezhettek.
Cím: 9730 Kőszeg, Városház u. 1.