Gasztro

MegnyíltaSmashyNewYorkbanmagyarburgerhódítjamegAmerikát

2025. május 3-án, szombat reggel Manhattanben magyar gasztronómiai szenzáció történt. A világ gasztrofővárosának közepén, a Union Square-en, egy Dunkin’ Donuts és egy Petco közé becsúszott valami igazán szaftos: brutál húspogácsákkal megnyílt a Smashy Burger!

Nem akárkihez köthető a street food történelmi esemény: a magyar burgerbiznisz két húzóneve, Tóth Simon és bátyja, Máté, a Simon’s Burger guruló sikertörténetének kitalálói sütötték ki a dolgot. A hazai sikerek után a fiúk ugyanis az óceán túloldalán is megpróbálják: Amerika, kapaszkodj meg, jön a magyar smash!

Smashy-történelem dupla hússal írva

A Smashy Burger nem csak egy újabb hamburgerező a városban – ez az első alkalom, hogy egy hazai kézből indult burgerlánc megpróbálja bevenni New Yorkot. És nem is akármilyen lendülettel: a nyitás napján ezer ingyen hambit osztottak szét a burgeréhes manhattani tömegnek. Hát nem ez minden burgerimádó amerikai álma?

A nyitóakciót látva egyértelmű: nemcsak a zsemléket akarják felrobbantani, hanem a TikTokot is. A Smashy kezdettől fogva ügyesen játszott a marketing tüzével: ha így folytatják, a „burgerdiplomácia” új oldalt kap a szótárban.

(Fotó: Street Kitchen)
(Fotó: Street Kitchen)

Smashy = back to basics

A Smashy nemcsak névben különbözik a testvérmárkától, a Simon’s-tól, hanem stílusban is. Ez egy kis tesó, de nem úgy, ahogy egy öcsit kell félteni – ez a gyerek már most képes letépni a sajtot a plafonról. A Smashy filozófiája egyszerű: vissza az alapokhoz, cécó nélkül, de az eredmény azért legyen Instagram-kompatibilis.

Az enteriőr letisztult, a kék-fehér dizájn puritán, de épp ettől ütős és emlékezetes. Nincs túlgondolva, csak túlsütve – persze a legjobb értelemben. Budapesti éttermükhöz a mai napig nem lehet úgy érkezni, hogy ne legyen sor: reméljük, New Yorkban is hasonlókat tapasztalnak majd! 

(Fotó: Tóth Máté /LinkedIn)
(Fotó: Tóth Máté /LinkedIn)

Gasztroforradalmárok magyar útlevéllel

A Smashy és a Tóth fivérek sztorija már-már hollywoodi: két srác 2022 végén nyit egy kis burgerezőt otthon, haveri kölcsönből, és három évre rá már Manhattan közepén dobják be a kézműves pogácsát az amerikai húsarénába. Hát, ha ez nem foodporn mese, akkor semmi!

Az itthoni Simon’s-hálózat mostanra már 15 éttermet számol, amivel a McDonald’s és a Burger King mögött a harmadik legnagyobb magyarországi lánccá nőtték ki magukat. A Smashy és Buddy’s almárkák szintén alakulnak – úgy tűnik, minden, amihez hozzáérnek, aranypogácsává válik.

Egy kis falat Amerika

De miért pont a Smashy ment Amerikába és nem az elsőszülött Simon’s? Nos, a válasz egyszerűbb, mint egy jól megkomponált hamburger: költséghatékonyság és rugalmasság. A Smashy nem annyira kötött márka, lazább dizájnnal és kínálattal, ezáltal kisebb pénzből kivitelezhető. 

Csak egy adat, amitől leesik a hamburgeres papírtálca: az üzletvezető évi 70000 dollárt fog keresni, ami közel 27 millió forint. Tóthék kifejezetten magasra tették a lécet, hogy a legjobb menedzsereket csábítsák el akár a legnagyobb amerikai láncoktól.

Tóth Simon (Fotó: Hajnal Stefi)
Tóth Simon (Fotó: Hajnal Stefi)

A burgerbirodalom nem áll meg

A New York-i nyitás azonban csak az előétel a globális menühöz. Ha a Smashy Manhattanben bejön, jöhet a Simon’s is, a márkákat pedig több európai várossal is megízleltetnék. 

Mindeközben persze itthon sem unatkoznak: egy egyelőre szupertitkos, országos csirkés lánc van előkészületben a külföldi nyitások tervezése mellett. A fiúknak komoly számításaik vannak, sőt még fogadást is kötöttek, miszerint a New York-i nyitás hatására akár 30%-kal is nőhet a budapesti Simon’s forgalma.

Smashy = smash hit?

Az, hogy a Smashy Burger Manhattanben sikeres lesz-e, még a jövő zenéje (vagy sercegése). Az viszont biztos, hogy ez az egész nem csak egy kis próbálkozás: ez egy több százmilliós beruházás, és nem holmi félvállról vett projekt. Nincs külső befektető, nincs kockázati tőke – csak két elszánt magyar srác, akik elhatározták, hogy ha már hamburgert csinálnak, akkor azt világszinten teszik.

A Union Square-i Smashy tehát nem csak egy hely, ahol meg lehet enni egy korrekt dupla sajtos szendót. Ez egy magyar zászló egy szezámmagos buci tetején, egy smash hit a gasztronómia Broadway-én. És ki tudja, lehet, hogy hamarosan Quentin Tarantino is ott rendel majd, ha legközelebb beugrik egy Royale with Cheese-re – csak most épp magyarul.

Te melyik városban nyitnád meg a következő Smashy Burgert?

Ha tetszett a Megnyílt a Smashy New Yorkban cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!