A menzakóstoló egyébként nem egy titkon szerveződő szekta, amihez csak kiváltságosok csatlakozhatnak. Elvileg a szolgáltatók minden iskolában lehetőséget nyújtanak rá, hogy a szülők kipróbálják az ételeket. Én például már többször is voltam kóstolni, miután az egyik lányom folyton panaszkodott, hogy milyen rossz a menza.
Miért baj az, ha rossz a menza?
A bajok felső tagozatban kezdődnek, amikor már nem kötelező a napközi, és egyre inkább kezd ciki lenni a menza. Ha a gyerek úgyis hazamegy órák után, akkor gyakran már ebédre sem marad a menzán. Csakhogy egy felsős gyerek hat, sokszor hét, míg egy gimnazista akár nyolc órát is az iskolában tölt ebéd nélkül. Emellett az egészség megőrzése érdekében elengedhetetlen a főtt étel és az ebéd, méghozzá valami egészséges, tápláló fogás.
Arról nem beszélve, hogy nagy anyagi terhet róhat a családra, ha nem a menzán étkezik a gyermek. Közben az önkormányzatok többsége támogatja a kerületi iskolákba járó diákok étkezését, így egy felsős vagy gimnazista menzai ebédje Budapesten havonta 6-12 ezer forint közötti összegre jön ki. De nem csak az anyagiak számítanak. Mostanában egyre több tinédzser küzd étkezési zavarral, számukra is elengedhetetlen lenne a rendszeres, kortársakkal közös étkezés.

Sikeres a szabadszedéses menza?
Éppen ezért nagyon értékes kezdeményezés az utóbbi időben több helyen elindult szabadszedéses menza, amit tavaly óta fokozatosan, kísérleti jelleggel vezettek be néhány iskolában. A tapasztalatok szerint pedig a szabad szedés beválik. Ezeken a menzákon a diák maga dönti el, hogy melyik ételből szed és mennyit. És ami a legfontosabb: senki nem szól rá, ha nem eszik levest.
Enyedi Csaba, a Hungast Csoport kommunikációs és marketingigazgatója elmondta, ők már hajlanak arra, hogy néha elengedjék a levest és százszázalékos gyümölcslével, valamint salátával helyettesítsék, de a szülők még mindig tiltakoznak. Pedig a jelenlegi rendszerben a levesek 80%-a megmarad és a kukában végzi.

Na de mit lehet enni a menzán?
Mivel a melegen tartó edényben kirakott kaják kifejezetten jól néztek ki, többször is rákérdeztem, tutira ezt kapják-e a gyerekek is az iskolában, és biztosítottak róla, hogy igen, mindegyik étel szerepel a menün.
A következő finomságok sorakoztak előttem:
Vöröslencse-krémleves fűszeres kenyérkockával
Ítélet: nemcsak finom, de egészséges is! Én is gyakran szoktam otthon lencsét készíteni, többfélét, és magam is meglepődöm, hogy mindig sikere van. Az én gyerekem biztosan megenné, annak ellenére, hogy kétségkívül nem egy szokványos fogás.
Sült csirkemell újhagymás tört burgonyával
Ítélet: tökéletes kaja, bármikor megenném, ráadásul még gusztusos is. A csirke viszont kissé sós volt, ami furcsa egy menzakaja esetében. Nagyra értékeltem a mellé kínált majonézes káposztasalátát, ami szintén nagyon finom. Szülőtársaimmal azonban megállapítottuk, hogy a gyerekek többsége a káposztát valószínűleg nem enné meg.
Halas lasagne
Ítélet: egy étel, amiről még sosem hallottam. Meg kell hagyni, nagyon szépen nézett ki, de valahogy mégsem volt kedvem megkóstolni, és sajnos azt gondolom, hogy egy gyerek még inkább így lenne vele. A lasagnét a legtöbb gyerek szereti, de ha kiderül, hogy hallal van megtöltve, akár messziről el is kerülheti.

Göngyölt csirkecomb sült céklával és édesburgonyával
Ítélet: szerintem ez az étel aduász. Ha tényleg adnak ilyen finom fogást a menzán, akkor nincs ok az aggodalomra. A csirke finom és szaftos, a sült zöldségek szintén.
Vega töltött kelkáposzta tejföllel
Ítélet: szeretném hangsúlyozni, hogy nekem az egyik kedvencem volt. Sajnos a mi családunkban senki más nem eszi meg, csak én, így nem gondolom, hogy a gyerekek körében nagy sikert aratna. A bele töltött kölesben azonban látok fantáziát új alapanyagként.
A végére hagytam egy csodás felfedezést, amiről még sosem hallottam: darafelfújt gyümölcsöntettel. Nem igazán tudtam hova tenni ezt az ételt, olyan, mint a tejbegríz és a rizskoch keveréke. Otthon megkérdeztem a lányomat, hogy szokott-e ilyen lenni a menzán, mire azt mondta: egyszer volt, és ez a legcsodálatosabb étel a vilagon! Na akkor helyben is vagyunk az ügyben, hogy milyen kaját szeretnek a gyerekek. Mint kiderült, csak én éltem eddig vakon, és a legtöbb ember tudja, mi az a darafelfújt, sőt egy remek recept is van hozzá az oldalunkon.

A szabadszedéses menza önállóságra nevel?
A szabadszedéses rendszer alapeleme, hogy mindig van választási lehetőség, és mivel maguknak szednek a gyerekek, kevesebb ételmaradék termelődik. Kevésbé alakul ki az ebédlőben torlódás, így hamarabb jutnak ételhez, és több idejük marad azt elfogyasztani.

Emellett a szabadszedéses menza rendszere önállóságra is neveli a gyerekeket, hiszen maguk hozzák meg a döntés a saját ebédjükkel kapcsolatban. Bár nem tűnik egyértelműnek, hosszú távon a kidobott étel mennyisége is csökken. Ahol ilyen vagy ehhez hasonló rendszert vezettek be, átlagosan majdnem a tizedére esett vissza az ételmaradékok mennyisége, és a gyerekek is elégedettebbek az ebéddel. Hátránya is van persze az ilyen rendszernek: a menza ugyanis borítékolhatóan drágább lesz.
Jobb menza = kevesebb hulladék
Ferencvárosban a menzarefom folyamatát a Bakáts Alapítvány és a MAMZA, a szülői munkaközösségek alulról szerveződő köre támogatja. A Bakáts téri iskolában működő munkacsoport nemcsak a reform megvalósítását segíti, hanem olyan eseményeket is szervez, amelyek a családokat is bevonják. A cél az iskolai és otthoni étkezés javítása, a szemléletformálás és a közösségépítés.