4+1 étkezési tipp, amitől egészségesebb lehet a szíved
Számtalan étel létezik, ami a szervezetünk javát szolgálja. Mostanra azt is bizonyították, hogy egyes gyümölcsök és zöldségek különösen hasznosak a szívnek. Összeszedtünk nektek pár fenséges harapnivalót, amivel hozzájárulhattok a ketyegőtök egészségéhez.
Amivel nem lehet melléfogni
Ha egészséges kajákról van szó, a zöld levelű zöldségek híre kifogástalan. És bizony, a ketyegők jó működésében sem okoznak csalódást. A healthline.com több kutatás eredményét is összehasonlította, a tanulmányok pedig összefüggést találtak a zöld levelű zöldségek gyakori fogyasztása és a szívbetegségek alacsonyabb kockázata között. Egyes tanulmányok szerint ezek az ételek akár 16 százalékkal csökkenthetik a magas vérnyomás lehetőségét, mérséklik a szívbetegség előfordulási esélyeit és a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázatát.
Kicsit több, sosem gond!
Azt mondják, jóból is megárthat a sok. De a kicsit több gabonából semmiképp: ha rendszeresen fogyasztunk barna rizst, zabot, rozst, árpát és hajdinát, a szívünk egészségéért is falatozunk. Már több tanulmány is megállapította, ha valaki sok gabonát iktat az étrendjébe, kisebb valószínűséggel alakul ki nála szívbetegség, sőt, emellett alacsony koleszterinszinttel is megajándékozza a szervezetét.
Finom és jót tesz a szívnek
Már önmagában jó reklám, ha egy étel egészséges. Na, de ha mellette finom is, kész főnyeremény. Az eper, az áfonya, a szeder és a málna nem csupán ízletes gyümölcsök, de tele vannak olyan tápanyagokkal, amelyek központi szerepet játszanak a szív egészségének védelmében. A tanulmányok azt mutatják, ha rendszeresen eszünk belőlük, csökkenthetik a szívbetegségek több kockázati tényezőjét is: a bogyós gyümölcsök gazdagok antioxidánsokban, így védelmet nyújthatnak többek között az oxidatív stressz és gyulladások ellen, az eper fogyasztása javíthat az inzulinrezisztencián és rossz koleszterinszinten, az áfonyafogyasztás pedig a vérnyomás és a véralvadás szabályozásában lehet hasznos.
Hal? Naná!
A lazac, a makréla, a szardínia és a tonhal tele vannak omega-3 zsírsavakkal, amelyek pedig közismerten hozzájárulnak a szív egészségéhez. Ezek az ételek szintén csökkentik a szívbetegségek kialakulásának, illetve kis mértékben mérséklik a szívritmuszavarok kockázatát is. A rendszeres halfogyasztás emellett összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a depresszió alacsonyabb valószínűségével is.
De akkor sem kell lemondani az omega-3 zsírsavakról, ha valaki nem szereti a halat: a halolaj például szuper B opció lehet a számukra! Ezekről a hozzávalókról szintén kimutatták már, hogy segíthetnek az artériák állapotán és csökkenthetik a vérnyomást.
Néhány korty a szívért
Nem csak evéssel tehetünk a szívünkért. A zöld teát már szintén számos egészségügyi előnnyel hozták összefüggésbe, a rengeteg pozitívumból pedig a ketyegőnk védelme sem marad ki: ha gyakran iszunk zöld teát, a benne lévő antioxidánsok megakadályozzák a sejtkárosodást, csökkentik a gyulladás kialakulásának esélyeit és védik a szívünk egészségét. A kutatások szerint a zöld tea egyeseknél emellett csökkentette a rossz koleszterinszintet és magas vérnyomást.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!