Hirdetés

Egy szendvics, ami meghódította a világot, és most már Magyarországot is

Hirdetés

Egy szendvics, ami meghódította a világot, és most már Magyarországot is

Hirdetés
Ha hirtelen kellene mondani néhány dán specialitást, nem hiszem, hogy sok ételnév jutna az eszembe. Érdekes módon azonban a dán szendvics világkarriert futott be, és egyre több rajongót gyűjt. A smørrebrød már itthon is kapható, de vajon mitől lett ilyen híres, és mi lehet a titka?
Hirdetés

Igencsak okosan a dánok, hiszen nem sokan lennének képesek egy apró szendvicset világszerte ismertté tenni, de a smørrebrøddal mégis ez a helyzet. Eredeti neve smør og brød, azaz teljesen egyszerűen vaj és kenyér. És hát ki ne szeretné a vajas kenyeret? De amíg nálunk ez egy szegényes ételnek számít, Dániában az egyik nemzeti eledel. A másik egyébként a hot dog, amit szintén nagyon szeretnek a dánok.

Hosszú múltja van

A smørrebrød tulajdonképpen abban különbözik más szendvicsektől, hogy nyitott, azaz a tetejére nem kerül még egy kenyérdarab. És hogy ez miért jó? Hát mert a szendvics így sokkal jobban néz ki! Csodásan lehet játszani a színekkel és a díszítéssel, így egy igen látványos és nem utolsósorban Instagram-kompatibilis étel születik. Meggyőződésem, hogy a díszítés tette ezt a szendvicset ennyire népszerűvé. Bár az Instagram sztárja állítólag eredetileg a dán munkásosztály eledele volt a 19. században. Szokás volt ugyanis az előző napi maradékokat mind felhalmozni egy szelet kenyérre, így sokáig csillapítani tudták az éhségüket. A skandináv esztétikai érzék aztán gyorsan rendet tett a különböző feltétek között, így megszületett ez a szépséges szendvics. 

Dán szendvicsek a Nor/ma Grand hűtőjében. Fotó Kalas Györgyi

Bár a látvány mellett van még egy nagyon fontos összetevője, nevezetesen a sűrű, kovásszal készült rozskenyér, ami minden smørrebrød alapja. Mivel ez a kenyér meglehetősen tömör, általában igen vékonyra szelik – ne féljetek tehát, hogy nem fogtok vele jóllakni! Megpirítani viszont nem tanácsos, hiszen úgy kiszárad, és elveszik a belesütött magok zamata.

Rengeteg feltét és ízkavalkád

Dániában persze rengeteg szendvicsezőt találunk, ahol kifejezetten erre a látványos ételre specializálódtak, és akár 20-féle feltétből is választhattok. A feltéteknek tényleg csak a fantázia szab határt, de azért a legelterjedtebb természetesen a hal, azon belül is a lazac és a hering. Utóbbi itthon valószínűleg sosem lesz túl népszerű, de az északi országokban kedvelik. Van olyan koppenhágai szendvicsező, ahol nyolcféle heringfeltétet is találtok. Feltétnek egyébként bármi használható, a lényeg, hogy a végeredmény szép színes legyen. Gyakran használnak a dánok a hal mellett tojást, sőt húsgolyókat is, ezt ugyanis nemcsak a svédek, de a dánok is magukénak mondják. A sós dolgok mellett szívesen pakolnak gyümölcsöket is a szendvicsre, igen népszerű például a párolt alma vagy szilva. 

Lazacosat és paradicsomosat kóstoltam. Fotó: Kalas Györgyi

A feltét alá mindig kennek egy réteg vajat, zsírt vagy krémsajtot, ami még kalóriadúsabbá teszi ezt az ételt, egyúttal megakadályozza, hogy a kenyér elázzon. A smørrebrød abban is különbözik más szendvicsektől, hogy nem kézzel, hanem késsel és villával eszik – legalábbis a dánok. És nem ám egyszerre! A feltéteknek meghatározott sorrendje van: először leeszik róla a heringet (mivel ez a legsavasabb), utána eszik a húst, és a legvégén aztán a sajtot és a kenyeret.

Már itthon is kóstolható

A dán nyitott szendvics eddig nem nagyon volt itthon divat, de hamarosan ez is megváltozik, hiszen alig egy hónapja megnyitott a Nor/ma Grand, amiről mi is tudósítottunk nektek, és náluk a smørrebrød az egyik fő termék. Minden nap készítenek 3-4-féle ízesítést, én most a lazacosat és  a ricottás-paradicsomosat kóstoltam, de a kínálat szinte naponta változik. Ahogy láttam, mindig készítenek legalább egyféle gyümölcsöset is. Találkozhattok körtéssel, sült mogyoróssal és zellerkrémessel is. 

Nor/ma
A zellerimádó. (Fotó: Gedeon Lili)

Borzasztóan drága egyébként, így nemcsak ízében, de áraiban is dán. A Nor/ma Grand-ban nyilván a legjobb alapanyagokat használják hozzá, de az én fejemben semmi nem indokolja, hogy egy szendvics 1300-1600 Ft-ba kerüljön. Tény, hogy megfelel akár ebédre is. Én kettővel már jóllakom, de azért nem kellene könyörögni, hogy küldjek utána egy harmadikat is. De még jobb persze, ha otthon elkészítitek magatoknak, miután beszereztétek a rozskenyeret valamelyik szuper pékségben

Nyitókép: VadimVasenin/Crello

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?