„Apa és én. Itt még nem tudtam, hogy a sok kis méhecskéből ilyen nagy dolgok születnek! Születni fog egy családi vállalkozás, belőlem pedig méz-sommelier lesz. Persze mindent csak szép sorjában: jártam a világot és vele együtt szívtam magamba a tudást.”
„Ez a sztori úgy kezdődött, hogy a szüleim közel 40 éve elkezdték a méhészszakmát. Ők anno mellékállásban méhészkedtek, csináltak egy termelői márkát. Piacoltak vele több mint 20 évig, aztán 13 éve átvettem tőlük a stafétát” – kezdi mesélni Gál Attila, a Virágbéke méhésze.
Attila azonban nem csak a fiatalos és menő Virágbéke márkához köthető: a boltokban 4 éve kapható BeoBee mézbrand szintén hozzá kapcsolódik – de azzal inkább a közép- és idősebb korú vásárlókat célozzák.
„A Virágbékét 2022-ben hoztuk létre: ezzel abszolút az Y és Z generációra fókuszálunk. A design és a különböző ízesített mézek felkeltik a fiatalok figyelmét” – folytatja Attila.
Ezt a friss, fiatalos designt egy debreceni arculattervező csapat álmodta meg. A siker pedig nem sokat váratott magára: a jópofa, fortepanos címkék után mindenkinek leesik az álla; a mézek maguk is isteniek. Ne csak ajándékba, hanem otthonra is vegyetek belőle egy üveggel!
Honnan kerül a méz a menő üvegekbe?
A Virágbéke méhészet 2-300 méhcsaláddal dolgozik együtt, de a mézeik egy részét más minősített magyar termelőktől vásárolják. Természetesen a „külsős” mézeket laboratóriumban bevizsgáltatják, hogy megfeleljenek a legszigorúbb minőségi elvárásoknak is.
A csomagolóüzem Debrecenben található, a szülők a mai napig aktívan segítenek a vállalkozásban. Attila szintén Debrecenben maradt, a belvárosban él, azonban elég sokat ingázik. A méhcsaládok közül ugyanis 7 „velük” is lakik, a szülők kertjében, akiket gondozni kell. A többiekkel egész évben vándorolnak virágzásról virágzásra országszerte.
Mégis hogy költözik egy (vagy 300) méhcsalád?
A méhek nincsenek „röghöz” kötve! A virágzásnak megfelelően költöztetik őket. A megszokotthoz képest azonban a Virágbéke méhei nem költöznek túl gyakran.
„Megfigyeltem, hogy nagyon megviseli a méheket a gyakori költözés, ezért inkább kevesebbet vándorlunk, így kevesebb stresszt kapnak és kevésbé terheljük a méheket. Legyen kevesebb a méz, de a méhek vitálisabbak maradnak, kevesebb munka van velük, nem kell őket szezonról szezonra felerősíteni“ – osztja meg a titkot Attila.
Az eredmény azonban így sem mondható kevésnek: a 300 saját család közel 22 tonna mézet termel évente!
Titkok a kaptár belsejéből
„A méhek éjszakára visszatérnek a kaptárukba. Mindegyik tudja, melyik a sajátja, sosem keverednek. Az anyaméh (:)) feromonjainak köszönhetően tájékozódnak. Éjszaka ugyan nem alszanak, de lelassítják az életfunkcióikat, tulajdonképpen hibernálják magukat. Ilyenkor bezárjuk a röpnyílást, amin ki-be tudnak közlekedni, és teherautókra pakolva szállítjuk őket. Az új helyen 2-3 órára van szükségük, hogy betájolják magukat, utána megy tovább az élet” – tudjuk meg: tehát a költözés során senkit se hagynak hátra…
Mitől bioakácméz a Virágbéke akácméze?
Szakértő méhészeknek nem fogok újat mondani, de laikusként nagyon sok érdekességet tudtam meg Attilától. A méhek nemcsak a kétévente cserélt anyaméhecskéhez, de a virágokhoz is hűek. Ha virágzó akác mellé költöznek, az akác nektárját gyűjtik be, nem repkednek arrébb kalandozni, csak nagyon ritka esetekben. Ugyanez igaz minden aktuálisan virágzó növényre, legyen szó a kőszegi gesztenyéről vagy a zselici hársról. Ettől lesz tehát fajtaméz: amikor a méz készítéséhez használt nektár döntő mennyiségben egy adott növényről származik.
A bioméhészkedés lényege igencsak egyszerű: intenzíven permetezett táblák mellé véletlen sem költöztetik a kolóniát, ugyanis a méhcsaládok nagyon megsínylik a vegyszeres környezetet. Szinte hihetetlen, de egy nap alatt egy méhcsalád akár több mint 10 kilogramm mézet is be tud gyűjteni, ha formában van. Ez még a nektár miatt egy magas víztartalmú méz, de a méheknek erre is van módszere: a szárnyaikkal párologtatják el a felesleges folyadékot. Egy kiváló méz víztartalma 16-18% között van: ezekre a mézekre tényleg igaz, hogy SOHA nem romlanak meg. De mi van még a mézben? Szőlőcukor, enzimek, vitaminok és ásványi anyagok… csupa egészséges és természetes dolog.
A Virágbéke ízesített mézei elhozhatják a világbékét! 100% bioméz, akkor is, ha ízes
Az ízesített méz önmagában nem kifejezetten újdonság. Olyan ízesített mézzel találkozni viszont ritka, amiben az összetevők sora nem 15 adalékból áll, hanem kettőből: a mézből és az ízből. A Virágbéke termelői mézei ízesítésben sem ismernek kompromisszumot: az étcsokisban minőségi, belga étcsoki, míg a fekete ribizlisben liofilizált bio-feketeribizli adja az extrát a kiváló alaphoz.
„Ne kelljen mást tenni a mézbe, csak ami belevaló” – ez Gál Attila mottója a Virágbéke mézei kapcsán. Ezáltal az összes ízesített mézbe csak magas minőségű, természetes alapanyagok kerülnek, kezdve a belga csokitól a bio-feketeribizliig. Semmi más.
Azon kívül, hogy ajándéknak tökéletes, szerintem azok is bolondulni fognak a különleges ízekért, akik szeretnek a konyhában kísérletezgetni. És azok is, akik gyakran sütögetnek otthon édességeket. A basic mézeskalács is új szintre emelkedik egy kakukkfüves vagy épp gesztenyeméztől!
A mézek csomagolása egyszerűen fantasztikus: hivatalosan is kihirdetem, hogy 2022 legmenőbb gasztroajándéka egy üveg Virágbéke méz. Nem tudnám kiemelni, hogy nekem melyik méz a kedvencem, mert mindegyik imádnivaló! Nemcsak teába vagy kenyérre, hanem akár sült húsokhoz vagy salátákhoz is fel lehet használni az egyes ízeket. A téli szezonban viszont egész biztos, hogy mindennap enni fogok egy kiskanállal a propoliszos mézből, és lekvár helyett is befigyel majd az epres méz!
Díjból nem árt a sok!
Az elismerés legfontosabb része nyilván a fogyasztók elégedettsége, de a Virágbéke mézei azért nem egy díjat is bezsebeltek már! Többek közt az élelmiszeripari Oscarnak számító Great Taste Awardson is átütő sikert arattak.
„A London Honey Awardson az elérhető legmagasabb elismerést, a platina minősítést kapta Repce krémmézünk, a BIO Hortobágyi vadvirágmézünk pedig a legcsillogóbb arany minősítést nyerte! A büszkeségeink még a friss díjnyertes Gesztenyemézünk és Akácmézünk, amelyek a Dubai International Taste Awards ezüst minősítését nyerték el! A londoni Great Taste Awards pedig 2 csillaggal jutalmazta Gesztenyemézünket, és ugyancsak csillagot kapott BIO Hortobágyi vadvirágmézünk!” – derül ki az oldalukról.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!