Ha nem szeretsz naponta zöldségért és gyümölcsért rohangálni a boltba, fontos, hogy minél tovább frissen tartsd az élelmiszereidet. Pár apró praktikával rengeteget spórolhatsz, ráadásul sokáig olyan remek állapotban is tarthatod a kedvenc termékeidet, mint ahogy korábban megvetted őket.
A zöldségeket és gyümölcsöket ajánlott külön tárolni
Egyes termékek, köztük az alma és a banán etiléngázt bocsátanak ki, ami felgyorsítja az etilénérzékeny élelmiszerek érését. Ez azt jelenti, ha ilyen zöldségek és gyümölcsök mellett tárolod a gázkibocsátó terméseket, hamarabb kezdenek erjedni.
Gyakori etiléntermelő élelmiszerek: füge, alma, sárgadinnye, kivi, banán, zöldhagyma, áfonya, szőlő, mangó, nektarin, őszibarack, szilva, burgonya
Etilénérzékeny termékek: zöldbab, uborka, spenót, karfiol, brokkoli, káposzta, spárga, kelbimbó, szeder, hagymafélék, eper, sárgarépa, tök, padlizsán, káposzta, borsó, paprika, málna, görögdinnye
Ne dobj mindent a hűtőládába!
A fagyasztás gyors és egyszerű módja annak, hogy megőrizzük a termékekben rejlő tápanyagokat. Léteznek ugyanakkor olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyeknél ajánlott elkerülni a fagyasztót.
Ha a görögdinnye, az uborka, a zeller, a saláta, a citrusfélék, a burgonya, a petrezselyem és a retek nyers fogyasztását preferálod, mindenképp keress más tárolási módot, hiszen ezek az élelmiszerek puhává, pépessé és vizessé válnak a kiolvasztás után.
Hűtőt preferáló zöldségek és gyümölcsök
A zöld levelű zöldségek nemcsak finomak, de nagyon egészségesek és sokféleképpen elkészíthetők. A fejes salátafélék, a spenót vagy a kelkáposzta sokkal tovább elállnak, ha hidegben tárolod őket. Ezeket az élelmiszereket így érdemes azonnal bepakolni a hűtőbe bevásárlás után.
A spárgát szintén ajánlott frigóban tárolni. Ennél a zöldségnél ügyelj arra is, hogy tartsd nedvesen a szárát! A spárga tovább eláll, ha nedves papírtörlőbe csomagolod, esetleg egy pohár hideg vízbe teszed a szárakat. A trükk egyébként a zellernél is beválhat.
A retek, a sárgarépa, a cékla és a fehérrépa szintén fridzsider-párti élelmiszerek. Ezek a növények megfelelő tárolás mellett akár hetekig is frissek maradnak a hűtőszekrényben. Ha szívesen főzöl ezekkel a hozzávalókkal, van még egy plusz tippünk a számodra: tartsd őket légmentesen lezárt tárolóedényekben, emellett ne felejtsd el eltávolítani a zöldjüket vásárlás után. Ha ez elmarad, a levelek elvonják a nedvességet a zöldségből, amit így hamarabb kell kidobni.
Egyéb hűtőben tárolható élelmiszerek: kelbimbó, karfiol, alma, brokkoli, áfonya, petrezselyem, káposzta, cseresznye, borsó, szőlő, gránátalma, eper, málna
A krumplit és a hagymát más szempontból is ajánlott külön tartani
A hűtőben tárolás nem feltétlen egyenlő egy-egy zöldség és gyümölcs tartósságával. Néhány élelmiszernek inkább az tesz jót, ha szobahőmérsékleten tartják. A burgonya akár heteken keresztül is friss maradhat, ha hűvös, sötét helyen van.
A hagyma és a fokhagyma szintén sokáig elállhat, ha hűvös, száraz, sötét és szellőztetett helyre teszed. A hagyma és a fokhagyma tehát alacsony páratartalomban érzi jól magát, a krumpli viszont a hűvös, párás levegőt kedveli.
Szobahőmérsékletet kedvelő élelmiszerek: banán, uborka, padlizsán, grapefruit, narancs, cukkini, citrom, lime, zöldbab, nyári/téli tök, görögdinnye, édesburgonya.
Csak semmi műanyag zacskó!
A krumplin kívül léteznek más olyan zöldségek és gyümölcsök is, például a banán, amelyeknek levegőmozgásra is szükségük van a frissesség megőrzéséhez. Tehát csak semmi műanyag zacskó!
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!