Hirdetés

Az ország legcukibb thai éttermét egy tatai családi ház kertjében találod

Hirdetés

Az ország legcukibb thai éttermét egy tatai családi ház kertjében találod

Hirdetés
Büfékocsinak indult az egyik tatai parkolóban, aztán akkora siker lett az apró thai étterem, hogy nemrég a saját házukban nyitottak egy nagyobb helyet. Fantasztikusan kedves tulajok, forró levesek, házi tavaszi tekercs és hangulatos kerthelyiség: ezt tudja a Ta-Thai Étterem
Hirdetés

Kirándulni mentünk Tatára, és ha már ott voltam, szerettem volna kipróbálni egy új éttermet,  amit egyébként egy felújított malomban alakítottak ki, ezért (is) nagyon érdekelt. De úgy tűnt, nem csak engem, mert teljesen tele volt, így továbbmentünk egy thai étterem felé, amit Lili kolléganőmnek ajánlott egy ismerőse. Először azt hittem, rossz helyre hoz a Google, mert egy tatai családi ház kapuja előtt álltunk meg. De amikor megláttam a hangulatos kerthelyiséget, minden világos lett. 

Fotó: Kalas Györgyi

A saját házukban főznek

A viccesen Ta-Thai névre hallgató éttermet (Ta-Thai Étterem és Wokbár) Farkas István és Thaiföldről származó felesége, Cin nyitotta. Egy hajós munka közben ismerkedtek meg, és amikor Cin először náluk járt Tatán, rögtön mondta, hogy ennek a nagy háznak a kertjében milyen jó kis éttermet lehetne nyitni. Végül bele is vágtak Cin tervébe – bár először food truck formájában nyitottak meg egy tatai bevásárlóközpont parkolójában, ahol a helyiek rögtön rákaptak a thai ízekre. Gyorsan világos lett, hogy kell egy nagyobb hely, így végül tényleg beköltöztek a családi ház kertjébe, és kialakítottak egy nagyon cuki éttermet, ahol minden ételt Cin és az egyik barátnője készítenek. 

Fotó: Kalas Györgyi

Ez az első szezon, így még nem tudják, hogy a tél hogyan fog működni, hiszen a Ta-Thai erőssége éppen a szép kert – bent kissé szűkös, alig 4 asztal fér el. Mi még vígan tudtunk kint enni, de az tény, hogy takarókra és forró levesre szükségünk volt.  

Bőséges választék, házi tavaszi tekercs

Az étlap szerintem kellőképpen bőséges – de azért nincs rajta gyanúsan sok tétel –, a kötelező elemek mellett pedig különlegességek is szerepelek rajta. Az előételek közül is érdemes szemezgetni, innen például ajánlom a Kanom Jeeb nevű fogást, ami egy sertéshússal töltött, párolt tésztagombóc, és ugyanez zsemle formájában Salapao Mu néven is kapható. 

A házi tavaszi tekercs volt a kedvencünk. Fotó: Kalas Györgyi

Gyoza négyféle ízesítésben kóstolható, és felhívnám még a figyelmet a tavaszi tekercsre, amiből árulják a sima mirelit változatot, de készítenek sajátot is, amihez természetesen a töltelék is helyben készül. Ezt mindenképpen kóstoljátok meg, mert isteni, és nyilván sokkal érdekesebb, mint a mindenhol kapható mirelit változat. A házi tekercs Paw Pia névre hallgat, és kérhető zöldséges, illetve sertéshúsos változatban is, egy darab 390 Ft. Ez lett mindannyiunk kedvence. 

Forró levesek őszre

Át is ugranék a levesekre, amelyekből a kókuszos tészta Tom Yumot és a Gyo Namot kóstoltunk. A Tom Yum kókuszos, frissítő leves nagyon jólesett. Talán jót tett volna neki, ha főzik még egy kicsit (nyilván az alaplére gondolok), de így is finom volt, és a rengeteg tésztával laktató is, sőt én kértem bele még csirkét is külön. 

Kedvencem volt a kókuszos leves. Fotó: Kalas Györgyi

A másik levest kevésbé zártam a szívembe, annak inkább zacskósleves-íze volt. A belefőzött sertéshúsos táska viszont isteni volt. A levesek 1500 és 2000 Ft között mozognak egyébként, kivéve, ha rákkal kérjük, mert úgy kétezer fölé megy az ára.

Tészták és rizsek a Ta-Thai étteremben

Kértünk még egy alap pad thai tésztát és egy alap pirított rizst is, mindkettő kiadós és friss volt, nagyon jólesett a tókerülő túra után. A desszertre már nem maradt a hasunkban hely. Pedig nagyon szerettem volna megkóstolni a házi készítésű rotit, azaz a thai ropogós palacsintát, így ezért még biztosan visszatérek. Azért egy mangós ragacsos rizst bevállaltunk, mert ez egy könnyű desszert, és finom is volt. 

A thai húslevesben kicsit sok volt a leveskocka. Fotó: Kalas Györgyi

A Ta-Thai egy büfékocsiból indult, és most is egy thai büféhez tudnám a leginkább hasonlítani, de mindezt nagyon gyorsan és iszonyú kedvesen csinálják. Az egész egy családi vállalkozás, a felszolgálásért például Cin sógornője felel, aki mindenre a legapróbb részletig odafigyel. A kert szép, hangulatos és rendezett – ahogy a benti rész is nagyon kedves, ennek csak annyi a hátránya, hogy kicsi. 

Mangós desszert. Fotó: Kalas Györgyi

Az árakra sem lehet panasz, mi az itt felsorolt dolgokért 12 ezer Ft-ot fizettünk, és mind a négyen tökéletesen jóllakva ültünk be a kocsiba. Nagyon ajánlom a Ta-Thai Éttermet, ami szerintem egy külön kirándulást is megér!

Ta-Thai Étterem, 2890 Tata, Nagykert utca 10.

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?