Street Kitchen Guide

VelencevalószínűleglegjobbpizzájaésBBQételeivárnakaTekergőben

Ha gyanútlanul betérek az autópálya melletti benzinkúthoz, a mellette lévő hatalmas, nádfedeles éttermet elnézve valószínűleg az utolsó gondolatom lenne, hogy itt sül a környék legjobb pizzája és legszaftosabb pulled pork burgere. Pedig így van, szóval itt az idő, hogy ti is felfedezzétek, ha Velence környékén jártok!

A Tekergő Étterem Velence mellett, Sukorón, nem kis múlttal büszkélkedhet, az akkor még békebeli menüvel hódító vendéglő 1994-ben nyitotta meg a kapuit. Az azóta jó pár koncepcióváltáson átesett éttermet jelenleg az eredeti tulajdonos két gyereke, Turanitz Katalin és bátyja, Gergő vezeti. Mivel gyerekkoruktól kezdve itt végezték a “szabadon választható” nyári munkát, így nem volt kérdés, hogy a főiskola után mindketten beszállnak a családi vállalkozásba, habár édesapjuk inkább ügyvédnek szánta őket. 

Katalin és Gergő. Fotó: Mudra László

22 féle pizza Velence mellett

A nádfedeles megoldás is az ő álma volt, azonban az eredeti térelosztáson kívül az éttermet 2015-ben teljesen felújították. Bevallom, nekem először egy osztrák hütte jutott róla az eszembe, azt leszámítva, hogy a hatalmas teraszról az Alpok helyett a Velencei-tóra nyílik fantasztikus kilátás. Miután Gergőék teljesen átvették az étterem vezetését, többféle vonallal is próbálkoztak az étlapot illetően, ám végül az jelentett sorsfordító gondolatot, hogy a környéken egész egyszerűen nem volt minőségi pizzéria. Így a korábban említett felújítás során a pultban helyett kapott egy bükkfa tüzelésű kemence, amiben egyszerre 6 pizza fér el kényelmesen, és a szezon csúcsán naponta 100-150 pizzával látja el a környékbelieket. Jelenleg 22-féle pizza kapható náluk, amelyek mindegyike gluténmentes tésztával is kérhető. 

Fotó: Mudra László

Nem sokkal azután, hogy pizzájuk meghódította a térséget, elkezdte érdekelni őket a BBQ téma is, így csakhamar beszereztek egy smokert, hogy kísérletezni kezdjenek vele. Ez “csak” annyira sikerült jól, hogy 2017-ben a hazai BBQ-bajnokság dobogójának legmagasabb fokára állhattak. Ennek köszönhetően 2018-ban részt vettek a meghívásos alapon működő, Kentuckyban rendezett világbajnokságon is. Itt 120 csapat közül a középmezőnyben végeztek, így hazatérésük után nem sok ideje volt pihenni a smokerüknek, az újságírók és a vendégek egymásnak adták a kilincset. 

image does not exist

De azóta sem ülnek tétlenül a babérjaikon, hamarosan megnyitják Félúton elnevezésű pékségüket, ahol kizárólag vadkovásszal készült kenyeret és helyben kelesztett péksüteményeket fognak kínálni. A pékség egyébként onnan kapta találó nevét, hogy pont félúton van Budapest és a Balaton között. Nekem elöljáróban a kakaós csigához és a kiflihez volt szerencsém, mindkettő isteni! A pizzából és a hamburgerből kiindulva ez sem fog kevésbé zajos sikert aratni, szóval mi már most tűkön ülve várjuk a nyitást, megígérjük, hogy írni fogunk nektek róla! De most lássuk, mit kínál az étterem…

Fotó: Mudra László

Tekergő: pizza-front

A pizzák közül egyértelműen az Italia vitte a pálmát. Ha megengeditek, hogy a kollégám szavaival éljek, “ez olyan, mint az olasz levegő”. A tészta ultrakönnyű, pont annyira vastag és pirult a széle, ahogy (én legalábbis) a pizzától elvárom. A rukkola mennyisége túlzásnak tűnhet, de ettől függetlenül nehogy mindet leszedjétek róla, mert erről a pizzáról bizony nem hiányozhat, zseniális párost alkotnak a sonkával. Aki nem szeret annyira kísérletezni, és valami klasszikusra vágyik, ezt imádni fogja. (3690 Ft) 

Fotó: Mudra László

A BBQ Pulled Pork pizzával kapcsolatban őszintén szólva kicsit vegyesek voltak az érzéseink. Ahhoz kétség sem férhet, hogy a hús HIBÁTLAN, omlós, szaftos, tényleg egy mámor, a pizza tésztája szintén, de együtt valahogy szerintünk nem működik annyira. Egyszerűen túl tömény, és a két dolog nem véletlenül külön műfaj. Ezzel együtt isten (vagy bármi más) mentsen attól, hogy bárkit eltántorítsak a témától! Ne higgyetek nekem, hanem próbáljátok ki, az tuti, hogy éhesen nem fogtok felállni az asztaltól, simán kétszemélyes sztori. (3890 Ft)

Fotó: Mudra László

Tekergő: hamburger-front 

Burgerekből először a legalapabb, klasszikot kóstoltuk. Ahogy az lenni szokott, ebben van darált marhahús pogi, bacon, cheddar, saláta, uborka, lilahagyma-lekvár és úgynevezett “fincsi szósz” - egyébként nem hazudnak, tényleg fincsi. :D Kerek, egész történet, akinek a pizza is a margaritát jelenti, az mindenképpen erre menjen. Minden jó arányban mindennel, semmi nem túl tolakodó, nagyon kellemes az egész, a bacon pedig szuperrrrropogós. (3990 Ft)

Fotó: Mudra László

A vega vonal, ahogy szinte mindenhol, itt is kimerül a grillsajtban, ami miatt egy kicsit csalódott voltam, mert ha a pulled porkra rá lehet szánni 20 órát a smokerben, azt gondolom, a vegák is több kreativitást érdemelnének, de hát ez van. Ettől függetlenül az ízével semmi gond, sőt. Annak ellenére - vagy éppen amiatt, hogy nincs benne túl sok dolog, kifejezetten finom! A sajt mellett/fölött/alatt zöld pesztó, saláta és aszalt paradicsom felelnek a harmóniáért, és nagyon jól végzik együtt a dolgukat. (3390 Ft)

Fotó: Mudra László

Ha Velence környékén jártok, a Tekergő egyszerűen kötelező állomás, mert teljesen új értelmet adnak a klasszikus street food vonalnak. Arról nem is beszélve, hogy mikor nyílik lehetőségetek olyan BBQ kaját enni, ami az őshazájában is bizonyított!? Na ugye, irány a Tekergő! 

2481 Velence, Sukorói út 1.

Tekergő Étterem
Tekergő Étterem
2481 Velence, Sukorói út 1.

Ha tetszett a Tekergő Étterem tesztelése, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!