Tomi nem volt zöldfülű a vendéglátás világában a Borsod Burger sztorija előtt sem: felszolgálóként és étteremvezetőként is dolgozott, és szakácspapírt is szerzett – ugyan főzni korábban nem főzött élesben.
Külföld helyett leves, de nem fekete
„10 évvel ezelőtt már pont költöztem volna külföldre, amikor adódott egy lehetőség Miskolcon, ezért maradtam” – kezdi mesélni a sztorit Tomi. Akkoriban kezdtek el cikkezni a budapesti LEVES.-ról, a hírek pedig megmozgatták a borsodi fiú fantáziáját.
„Két fiatal srác minimál pénzből nyitott levesezőt pár négyzetméteren…megtetszett a sztori, úgyhogy el is mentem letesztelni. Nagyon bejött a koncepció, kapucniban, baseballsapkában dolgoztak, közben szólt a jó zene…” – emlékszik vissza az ihletet adó fővárosi túrára, ahol a Bors GasztroBár is nagy hatással volt rá.
Ezután nem kellett sok a vállalkozó kedvű, lelkes srácnak: napi 5-féle levessel és 10-féle bagettszendviccsel megnyitotta Miskolc szórakozónegyedében A Leves nevű helyet. A helyiek a kezdetektől nagy érdeklődéssel kísérték a kezdeményezést, és az egység egyre csak bővült. Egy ismerősön keresztül lehetőségük nyílt egy fesztiválra is kitelepülni, és innen indult be igazán a Borsod Burger sztorija.
Malacfül helyett burger, méghozzá Borsod Burger
Tomi szintén vendéglátós sógora, Almási István „Alma” invitálta őket, hogy áruljanak egy rendezvényen gourmet fogásokat, ezért kitalálták, hogy a malacfüllel kellene kísérletezni. A Gourmet Fesztiválon kívül nem nagyon tudok elképzelni olyan rendezvényt, ahol egy malacfüles őrület megállja a helyét kajafronton. Tomi is ezen a véleményen volt, amikor rábeszélte társát, hogy valami populárisabb étellel készüljenek az eseményre. (Amire végül el se mentek. 😀)
Így lyukadtak ki a burgereknél, és mivel akkor még nem igazán volt elterjedt a kézműves téma, arra jutottak, megalkotják Miskolc első tökéletes hambiját.
„Egy jó hamburger szíve-lelke a húspogácsa és egy minőségi buci. Minden más a mi kreativitásunkon múlik” – vallja Tomi.
Nyárra tehát ebben a szellemben életre hívták a We Love Burgert, és egy Budapestről bérelt food truckkal kezdték járni B.-A.-Z. megye gasztrorendezvényeit, a közönség pedig nem tudott lekattanni a jobbnál jobb hambikról. A névvel viszont Tomi már a kezdetekben sem volt elégedett, így amikor az egyik társuk kivált, és a biznisz tulajdonképp családi vállalkozássá alakult a már említett sógorral, Almával együtt, átkeresztelték Borsod Burgerre. Megcsináltatták a logót, amire Miskolc egyik jelképe, az Avasi kilátó is rákerült.
„Gondoltam, hogy ha hazajönnek külföldről a haverok, tuti akarnak fotózkodni vele, mert az Avasi kilátó a város ikonikus helye, mindenki ismeri, és itt Borsodban amúgy is tombol az emberekben a lokálpatriotizmus” – meséli Tomi.
Érkezik a Borsod Burger
Az „érkezik a Borsod Burger” Facebook-posztjuk majdnem 1000 like-ot kapott. Ez elég motiváló volt, hogy a folyamatos bérlés helyett egy saját food truckot építsenek, és letelepedjenek egy fix helyen. Eleinte hétköznapokon egy bevásárlóudvarban leltek otthonra, míg hétvégente nagyon sok helyen megfordultak szerte az országban, a környékbeli rendezvényektől egészen az országos food truck show-kig. Végül egy év után építettek a belvárosban egy konténerüzletet, a food truckot pedig Tiszaújvárosban parkolták le. Innen aztán nem volt megállás, nemsokára Arnóton is nyitottak egy egységet, tavaly tavasszal pedig a tiszaújvárosi food truck kínálata költözött fix helyre.
Mindeközben belvárosi üzletük, A Leves már évek óta éreztette velük, hogy kinőtték, de csak 2022 év elején akadtak rá a megfelelő üzlethelyiségre, ahol a levesek mellett a Borsod Burger is állandó helyet kapott. Ez lett A Leves és Borsod Burger, amelyben Tomi régi szakácsa, Korbély Márkó már nemcsak séfként, hanem társtulajdonosként is részt vesz.
Miskolcon nem volt kézműves hambizó, mindenhol a mirelit húspogácsákat csapták zsömlébe, így konkurencia nélkül nyitottak, de a minőség iránti elkötelezettségükből nem adtak alá akkor és most sem. Ezt teszteltük is, nézzük, mi mindent kóstoltunk – mert a Borsod Burger nemcsak hambiban erős, hanem a kezdeti leves-vonalat is szilárdan tartja.
Ezt mind felzabáltuk a Borsod Burger menüjéből
A változó napi leveskínálatból már első pillantásra megakadt a szemem egy thai csirkés levesen. Végül nemcsak ezt, hanem egy gyömbéres édesburgonya-krémlevest és egy málnakrémlevest is kaptam, természetesen a kacsaramen mellé. A női megérzés ismét beigazolódott: az ázsiai levesek fantasztikusan finomak!
Az édesburgonya- és a málnakrémlevesről sem tudok egy rossz szót sem mondani (se írni), de nálam a thai csirkés és a ramen nyert. Ha esetleg Miskolcnak még nincs testvérvárosa Thaiföldön és Japánban, akkor ezek a levesek lehet, hogy meggyőznék a nagykövetséget. 😛
Na de már nem (csak) a leves a hely favoritja, hanem a burgerek is. Én egy délolasz burgert ettem és egy vegát, de az étlap mindegyik szereplője nagyon csábító, nehéz volt a döntés.
Délolasz burger
Nincs olaszos hambi szárított paradicsom nélkül. Persze nemcsak ez teszi mediterránná, hanem a szarvasgombaolajban forgatott rukkola és a grillezett mozzarella is. Mint minden Borsod burgerben, ebben is egy 15 dkg-os marhahúspogácsa csücsül, szószok tekintetében pedig fokhagymás tejföl teszi még szaftosabbá. Tökéletesen harmonizálnak az ízek, és a házi buci is 5*-ot érdemel!
Vega burger
Grillezett kecskesajt, céklás majonéz, fügés balzsamecetkrém, tökmag. Mi ez, ha nem egy álomszerű húsmentes műalkotás, hamburgerbe zárva? Csoda szép és csoda finom – attól még, hogy pink, nem csak lányok ehetik!
Ez az egy étel nem lett a kedvencem
Amennyire elájultam az ázsiai levesektől, annyira hatalmas várakozással kóstoltam a tofus pad thaiba… de ez nekem nem hozta a várt ízrobbanást és ázsiai flesseket. Egyáltalán nem rossz, egy basic tofus-zöldséges-tojásos tészta, de magasan volt a léc, és nálam ez a kaja nem ugrotta meg. De hát milyen uncsi is lett volna a kóstolás, ha minden 10/11 pontos, nem? 😀
A köretekbe szintén bele tudnék kötni, de már én is unom magam, hogy a mirelit sült krumplit és édesburgonyát szidom – ez van, ezt kell szeretni, vagy köret helyett két hambit enni!
Napi menü is van a Borsod Burger háza táján
A street food mellett naponta változó ebédmenüt is kínálnak: én az egyik kedvencemre, egy csirkepaprikásra csaptam le, méghozzá nokedlivel. Nagyon házias, ízletes fogás, akár az óbudai nagyim is csinálhatta volna (ha főzne, de nem szokása), mindenesetre így képzelem, amikor egy vidéki nagymama hazavárja az unokáját ebédre. Naná, hogy fejessalival!
Én ugyan nem kóstoltam, de reggeli és brunchmenü is elérhető délelőttönként. Valamikor szívesen indítanám a napot mondjuk egy füstölt kacsamelles duck Benedicttel! Na de hogy ez mikor lesz, ki tudja…
Kár, hogy messze van
A Borsod Burgerbe legszívesebben minden burgerimádó ismerősömet elvinném egy ebédre vagy vacsira, de Miskolc nem a szomszédban van – nekem. Akinek viszont közel van, vagy bármi ügy Borsodba szólítja, ne habozzon, hambizzon! A hangulatos terasz és a világos, tágas belső tér is fiatalos, laza, szinte hívogat, hogy ÜLJ LEEE! Kérjetek levest és burgert, hiszen nem véletlen a név: A Leves és Borsod Burger – a hely két zászlóshajója nem fog csalódást okozni, inkább függőséget a minőségi hamburgerek iránt.
A Leves és Borsod Burger
Cím: 3525 Miskolc, Széchenyi István út 89.
Ha tetszett a Borsod Burger cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!