Hirdetés

Hatvanéves a Bambi Eszpresszó, ahol hamisítatlan retró hangulat és rántotta vár

Hirdetés

Hatvanéves a Bambi Eszpresszó, ahol hamisítatlan retró hangulat és rántotta vár

Hirdetés
Május 1-jén ünnepelte hatvanadik születésnapját a Bambi Eszpresszó, ami kétségkívül Buda egyik leghíresebb vendéglátóhelye, és a Róma Ételbárral együtt a múlt egy kis darabkája. Éppen ezért kedvelik olyan sokan, és telik meg a terasz minden áldott nap. A Bambiban az elmúlt hatvan évben tényleg nem sok minden változott, egyesek szerint éppen ez a jó benne, mások szerint viszont már eljárt felette az idő.
Hirdetés

A budapesti Bambi Eszpresszó 1961. május 1-jén nyitott meg a Bem tér és a Frankel Leó utca sarkán. Nevét nem a kor divatos üdítőjéről, hanem Bambiról, az őzről kapta. Ezt a szemfüles látogatók egyébként rögtön észrevehetik, hiszen a hely tele van porcelán és plüss őzfigurákkal. Máig az eredeti enteriőrrel működnek – sokan leginkább emiatt rajonganak a helyért. Az, mondjuk, tény, hogy itt még a mosdót és a vécét sem cserélték ki az elmúlt hatvan évben – megmaradt a mozaik a padlón és a falon, beltéren az eredeti pult és a bútorok is. A kinti teraszt viszont egy leheletnyit modernizálták. 

A rántotta is a régi. Fotó: Kalas Györgyi

A Bambi nem megjátszott nosztalgiával dolgozik, vezetője ugyanis gyakorlatilag szinte a nyitás óta ugyanaz: Oszfolk Ottóné, akit egyébként reggelente a törzsközönség meg is talál a Bambiban. Bár a vendégek között kevésbé vegyül, interjút sem ad, kérdésekre nem válaszol, és fotózni se enged senkit. Végül is igaza van, hiszen a Bambi így is mindennap megtelik vendégekkel. Egy átlagos hétköznap délelőtt sem talál már helyet az, aki 9 után érkezik. Szerdán reggel fél kilenckor, amikor én arra jártam, a Bambi teraszán már nyoma sem volt annak, hogy járvány van, és az elmúlt fél évben még egy kávét sem ihattunk meg semmilyen teraszon, a sajátunkat kivéve. 

Fotó: Kalas Györgyi

Ahol megállt az idő

Bár a világ szerencsésebb részein – mint például Spanyol- vagy Olaszországban – nem ritka, hogy egy hely pontosan ugyanúgy néz ki, mint 50-100 évvel ezelőtt, amikor megnyitott – hiszen ezek a kis éttermek végig családi tulajdonban voltak –, nálunk azonban erre nem nagyon van példa. A Bambi ezért is különleges! Oszfolk Ottóné még 1968 szeptemberében, 14 évesen került a Bambiba, pincér tanulóként, és azóta is ott van. Ez valóban példa nélküli a magyar vendéglátásban, ráadásul a helyet 2007-ben meg is vette, így már nemcsak üzletvezető, hanem tulajdonos is. 

Fotó: Kalas Györgyi

Mindenki egyetért abban, hogy a Bambi szerves része Budának, nem véletlen, hogy nemrégiben a második kerületi polgármester kezdeményezte a Bambi épületének védetté nyilvánítását. A fölötte magasodó háznak is vannak jellegzetességei: a második világháború után épült (mivel az eredetileg itt álló ház nagyon megsérült), tervezésében részt vett az első női Ybl-díjas építész, Mihály Olga is. Amúgy az előzőleg itt álló, de a második világháborúban megsérült és lebontásra ítélt bérházban lakott Fedák Sári színésznő – írja a gasztroregesz blog. A Bambi presszó belsejét díszítő majolikák is eredeti alkotások, azt már azonban nem tudni, hogy pontosan kinek a nevéhez fűződnek. 

A reggeli sem változik

Bár a Bambi-kávénak én nem vagyok nagy rajongója, ők nagyon büszkék rá. Boros Gézáné 48 éven keresztül főzte itt a kávét, azaz a nyitástól egészen 2009-ig – ekkor ment nyugdíjba. Az ételkínálat is teljesen megmaradt retró fronton, és ez az, amit a legtöbben kritizálnak a Bambival kapcsolatban. Tojásrántottát lehet enni 420 Ft-ért, egy pár virsli egyetlen zsemlével 800 Ft-ba kerül – mondjuk, ez nem retró, hanem jó minőségű és roppanós. Ezenkívül még debreceni és melegszendvics van az „étlapon” – ez utóbbi a legnépszerűbb étel. Ötféle változatban kérhető, mindegyik 420 Ft. 

Fotó: Kalas Györgyi

A választékon azért bővíthettek volna az elmúlt hatvan évben. Nem mondom, hogy süssenek croissant-t, isten ments, de egy-egy szendvics zsemlében vagy sós kifliben, esetleg egy turmix vagy egy tükörtojás valószínűleg nem haladná meg a kapacitásukat. Mint ahogy az eggyel jobb kávé- és teaválaszték sem.

Fotó: Kalas Györgyi

Cigi igen, bicikli nem

A választékbővítés azonban láthatóan nem cél, és nem titkolják azt sem, hogy olyan nem retró dolgokat, mint a bicikli és a kutya, nem szívesen látnak errefelé. Nagy felirat hirdeti, hogy a biciklit a teraszon kívülre kössük, a kutyát meg dugjuk be az asztal alá. Örülhetünk persze, hogy beengedik. 

Kifejezetten örülnek viszont a dohányosoknak, a gyufa és az öngyújtó tételek még az étlapon is szerepelnek, és minden asztalra kérdés nélkül teszik le a hamutálat, aminek elmosásával nem nagyon bajlódnak. A rövidital-választékon azonban modernizáltak kicsit, whiskey-ből például ötfajta is kapható. Számomra a Bambiban a retróság fő megtestesítője a kockacukor, amit a kávé és a tea mellé is kiraknak a tányérra. Nem tudom, van-e még bármilyen másik intézmény, ahol kockacukrot adnak? A kávé pedig természetesen retró üvegpohárban érkezik. 

Fotó: Fortepan / Bauer Sándor

A Bambi Eszpresszó mindennap várja a vendégeket, immár 60 éve, reggel 7 és este 10 között. Tízkor azonban szigorúan záróra, hiába törölték el a kijárási tilalmat, a Bambiból biztosan mindenki korán hazaér.  

1027 Budapest, Frankel Leó utca 2–4. 

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?