Vannak azonban biztató jelek, most a Fény utcai piac kínálatából ajánlunk öt éttermet, ahol mindenképpen érdemes lehet falatozni.
Buja Disznók
Azért is teszem első helyre a Buja Disznókat, mert Bíró Lajosnak régóta fontos célja a piaci gasztrokultúra megújítása. Ennek érdekében nyitott már két helyet is a belvárosi Hold utcai piacon, ami egészen a covidig tudott valódi gasztropiacként működni, a járványt azonban nem élte túl a kezdeményezés.
Bíró Lajos azóta minden éttermét bezárta, és csak a street foodosabb Buja Disznókat költöztette át a Fény utcára, úgy tűnik, kirobbanó sikerrel. A helyet sokan csak rántott húsosként emlegetik, nem véletlenül, hiszen Bíró Lajos a rántott hús nagymestere, így sokan ezért térnek vissza. Azért a Buja Disznók jóval több ennél, bár igaz, hogy a hangsúly a húsos, és főleg a rántott ételeken van.
De ezek mellé Bíró Lajos mindig kitalál valami újdonságot, főz ramen levest, vagy a héten éppen japán bolognait, a keleti konyha ugyanis nagy kedvence. A rántott dolgok mellett gyakran szerepel az étlapon szalontüdő, rakott krumpli vagy éppen töltött káposzta is, pénteken pedig valamilyen húsmentes étel, többnyire krumplis vagy káposztás tészta van, illetve aznap állandó fogás a sólet is. Mindent ajánlunk! Bővebben itt írtunk róla.
Lángos Land
Hatalmas rajongótábora van ennek a lángosozónak, amit rendre beválasztanak Budapest legjobb lángosozói közé. A tulajdonos nagyon büszke rá, hogy még a Fehérvári és a Lehel piac környékéről is hozzájuk járnak, mert a többi piacon nem olyan jó a lángos. A családnak évtizedek óta megvan a sütője, már a régi piac mellett is ők készítették a lángost. Titkuk állítólag a türelem és a minőség, de ennél többet nem tudtam meg. A tulajdonos szerint azért olyan jó a termékük, mert ők egész évben sütik, nem csak szezonálisan.
Ami biztos: a lángos hatalmas, szerintem is szuper, inkább puha, mint ropogós, és rendkívül kiadós. Én még soha életemben nem tudtam megenni egy egészet, így nem nagy csoda, hogy ezt sem sikerült. Szeretem amúgy, de mivel alapjáraton is elég zsíros (bocsánat, olajos), sajtot sosem kérek rá, csak tejfölt, nézzétek ezt el nekem. A sima lángos egyébként 900, a tejfölös 1250, a sajtos-tejfölös pedig 1600 forintba kerül. Emellett árulnak még töltött lángosokat is (például virsliset), valamint kolbászt és hurkát is.
FeTeKert
Alig egy hónapja nyitott, kifejezetten új hely a FeTeKert a Fény utcai piac harmadik emeletén, szuper hangulatú, nagyon kellemes, tágas és napos helyiség. Nagyon jólesik a nagy ablakok mellett üldögélni. A mögötte húzódó koncepció is szuper: a 2019-ben indult FeTe program keretében a Máltai Szeretetszolgálat és több más szervezet a hátrányos helyzetű régiók gazdasági felzárkóztatását tűzte ki célul, és ennek keretében a mezőgazdaságra is nagy hangsúlyt fektetnek. Ma már van annyi termény, hogy kávézó-reggelizőt is tudtak nyitni.
Az itt kínált reggelikhez (szendvicsek, bundás kenyér) kifejezetten az ezen termelőktől érkező alapanyagokat használják. A termékeket meg is lehet vásárolni, így segítve tovább a legszegényebb 300 magyar települést. A szendvicseket is az általuk készített chutney-k és savanyúk ízesítik (a pékáruk Szabi, a péktől érkeznek). Illetve az egész évben elérhető lecsókonzerv is a FeTe program keretében készül.
De ezen kívül lehet vásárolni az említett régiókból érkező teákat, szörpöket, lekvárokat és vászonzsákokat, -táskákat is. Nagyon ajánlom a helyet beszélgetéshez, hosszas ücsörgéshez és reggelihez is. Sajnos, sajnos, sajnos a kávé nem jó, de reméljük, ez a jövőben változni fog. Ez sem hatalmas katasztrófa egyébként, csak ha kifejezetten a minőségi kávéra utaztok, akkor ne ide üljetek be.
Alaplé Bár
Az egész városban egyedülálló, igen érdekes hely az Alaplé Bár, ami pontosan azt tudja, amit a neve mutat: alaplevet árulnak (igen, ismertebb nevén húslevest). Abból is csak kettőt, marhát és csirkét, és kész.
Az alaplé önmagában nagyon erős ízű, hiszen nyolc órán keresztül főzik, és belefő a csontból minden kollagén. Ettől függetlenül sokan magában fogyasztják pohárból, mint a teát. Én inkább főzéshez szoktam otthon használni levesek, rizottók ízesítéséhez. Egy liter csirkealaplé 2490, az angus marha pedig 2990 Ft, mindebből egy pohár 890 és 1050 Ft. Ha hazavinnétek az alaplevet, akkor ne felejtsetek el üveget is hozni, mert azért külön kell fizetni!
Kávé a Fény utcai piacon: Bányai By Beans
Hanem például a Fény utca oldalában lévő By Beans kávézóba, amiről a nyitás kapcsán már megemlékeztünk. Ők is a Hold utcai piacról költöztek át egyébként, de igen gyorsan megtalálták a közönségüket, ami nem csoda, a kávé egyszerűen zseniális. Ez egy olyan mintaboltszerű kávézó, ahol kizárólag a Costa Ricában élő, magyar származású Bányai László kávéit készítik és forgalmazzák. A kávét nemcsak inni lehet, hanem otthonra is meg lehet vásárolni. A saját készítésű szendvicseket is nagyon ajánljuk.
Ha tetszett a cikk a Fény utcai piacról, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!