„Ezeket a termékeket már nem szeretnénk eladni a vevőknek, mert az az általunk képviselt színvonal és minőség rovására menne, ugyanakkor másnak örömet okozhatunk vele” – meséli Kauser Gábor, a Le Petit Boulanger egyik tulajdonosa a fadobozzal kapcsolatban.
Kauser Gábor és Ellenrieder Gábor 2017 decemberében nyitották meg pékségüket az I. kerületben. Mindketten a szállodaiparban tevékenykedtek 30 éven keresztül, de már nagyon vágytak egy saját vállalkozásra, azt azonban még nem látták tisztán, hogy mibe is kéne belevágni. Egy párizsi utazás során jött az ötlet, miszerint az ottani boulangerie-khez (pékség) és pâtisserie-khez (cukrászda) hasonló helyet kéne nyitni Budapesten is. A döntés megszületett, megnyitják A kis pékinas – Le Petit Boulanger nevű pékséget és cukrászatot. A két tulajdonos szeretett volna jobban belelátni a pék szakmába, így elmentek egy croissant-készítő tanfolyamra. Ott ismerkedtek meg Stephane Gerphagnon cukrászmesterrel, aki az üzlet nyitásakor sokat segített nekik a receptek kialakításában.
A régen cipőboltként üzemelő helyiséget átalakították, hogy megfelelőek legyenek a körülmények pék -és cukrásztermékek készítéséhez. Nemcsak a belső terek átalakítására volt szükség, a levegőben lévő gombák sem voltak megfelelőek a pékárukhoz használt vadkovász előállításához. Két hónap kellett ahhoz, hogy elterjedjenek azok a lisztben lévő gombák, amelyek által ma már olyan vadkovásszal dolgozhatnak, amivel a számukra tökéletes eredményt tudják elérni.
A kézműves pékségben a kovászolt kenyereket, a bagetteket, a finompékárukat és a francia süteményeket két pék és egy cukrász állítja elő nap mint nap. A kínálatban szerepelnek még egy nógrádi parasztgazdaság tejtermékei, és egy szintén hazai italgyártó cég frissen préselt, adalékanyag-mentes gyümölcslevei. Jó minőségű magyar és francia alapanyagokkal dolgoznak, és minden terméküket helyben készítik. Látványpékség, így egy üvegfalon keresztül bárki követheti a cukrász és a pékek munkáját.
Pataki-Ferenczi Bernadett már a kezdetektől fogva a csapat oszlopos tagja, ő gondoskodik a pékáruk minőségéről. Bernadett már 21 éve dolgozik a pék szakmában. Minden munkanapján hajnali fél kettőkor kel, és fél négykor már az üzletben készíti elő az aznapi kínálatot, ami egyébként nagyon változatos. 30-35 kenyérreceptjük közül 4-félét sütnek minden nap. A félbarna és a bagett az állandó kínálat között szerepel, a többi viszont folyamatos rotációban van. A maradék kétféle kenyér minden egyes nap más. A mai például olivás-polentás (590 Ft), valamint teljes kiőrlésű-fekete szezámmagos (690 Ft), holnap pedig mediterrán és zabpelyhes fog készülni. A Facebookon egyébként nyomon lehet követni, hogy mikor mi várható.
Nemcsak a kenyereknél mutatkozik meg a változatosság, a pék -és cukrászsütemények terén is mindig számíthatunk valami újdonságra. Kauser Gábor nagyon szeret kísérletezni az egzotikus ízekkel, így több, a termékeikhez használt fűszer kiválasztása is az ő nevéhez fűződik. Ilyen például a curryvel fűszerezett kenyér és a rózsaszirmos croissant is. Bagettjüket (490 Ft) különleges technológiával készítik. Kauser Gábor egy maláj péktől kapta a receptet, amelynek megfelelően japán miso pasztát adnak a tésztához. A fermentált szójának köszönhetően sokkal tovább tartja a bagett a megfelelő állagot, még másnap is puha marad.
Többféle croissant-juk van, mint például a matcha tea porral készült és a teljes kiőrlésű, de én a tökmagosat (450 Ft) szúrtam ki magamnak. Kellemes állaga volt, és az íze is nagyon bejött. Bátran kijelenthetem, hogy nem ettem még ennyire finom tökmagos croissant-t. A titka, hogy a tészta alapja 30 százalékban tökmagliszt. A tetején lévő, kissé megpirult tökmagokra ráharapva teljesedik ki a különleges ízélmény.
Ezután észrevettem egy, már a nevével is finom dologról árulkodó péksüteményt: édesanyám sajtos rúdja. Nagy hiba lett volna kihagyni, hiszen Kauser Gábor édesanyjától származik a recept, és valóban hozta a nagymamáktól megszokott, házias ízeket. Több francia süteményük is van, ilyen például az egyik legnagyobb sikernek örvendő tonkababos csoki tart (790 Ft), a többféle ízvilágban elkészített eclair fánk és a galette is.
Szeretnének megmaradni olyan kisvállalkozásnak, amely ugyanazt a minőséget tudja biztosítani vásárlóinak, melyet már megszoktak tőlük. Ez az oka annak, hogy nem az a cél lebeg a szemük előtt, hogy gyorsan és minél nagyobbra nőjenek, mert az a minőség rovására menne. A fokozatosságban hisznek, így egyelőre csak a távoli jövőben terveznek még egy üzletet a pesti oldalon.
1016 Budapest, Mészáros u. 2.