Hirdetés

Beindult a gasztroélet a Velencei-tónál: megnyílt a Groenk Delikát és Bisztró Velencén

Hirdetés

Beindult a gasztroélet a Velencei-tónál: megnyílt a Groenk Delikát és Bisztró Velencén

Hirdetés
Érdemes odafigyelni a Velencei-tóra, hiszen az már látszik, hogy az igény a jó helyekre egyre inkább megvan, viszont a kínálat még jóval a Balaton mögött kullog. Éppen ezért örülünk minden új helynek: éppen két hete nyílt meg Velence legújabb bisztrója a Groenk Deli, így gyorsan le is teszteltük.
Hirdetés

A Velencei-tó nagyjából 15 éves lemaradással kullog a Balaton mögött a gasztronómia terén. Ezt persze nem én mondom, hanem azok az ismerőseim, akik a tónál laknak. Márpedig egyre többen vannak, hiszen a Velencei-tó lassan a főváros agglomerációjaként funkcionál, sokan költöznek oda azért, hogy vízpart mellett élhessenek. Számukra azonban még mindig gondot okoz, hova is menjenek el egy jó kis ebédre vagy vacsorára.Minden egyes új próbálkozás megérdemli hogy nagy hírverést csapjunk neki. Így van ez a két hete nyílt Groenk Delivel is, ami egy szuper delikát bolt és egy bisztró is egyben. 

Fotó: Groenk Deli

Eddig kiszállítottak, most bisztrót nyitottak

A Groenk Deli Juhász Emese és férje, Turi Balázs közös vállalkozása. Balázs régóta éttermek zöldség-gyümölcs beszállítójaként dolgozik, de sok étterem mellett több irodaház is rendelt tőlük gyümölcsöt a dolgozóinak. Tavaly viszont egyik napról a másikra nullázódott a bevételük, mikor nemcsak az éttermek zártak be, hanem az irodaházak is. Emese azonban nem esett kétségbe: elindított egy webshopot Groenk néven, hogy ne vesszen kárba a sok friss gyümölcs. 

Emese és Balázs Fotó: Kalas Györgyi

Mivel nagy tapasztalatuk van az élelmiszer-beszerzés terén, tényleg megtalálták mindenből a legjobbat, és igen gyorsan népszerűek lettek az otthon ragadt emberek körében. Folyamatosan bővítették közben a kínálatot, a zöldség és gyümölcs mellett szépen lassan sajtokkal, húsáruval, olajokkal, kolbászokkal, sonkákkal is feltöltötték a webshopot. A karantén is véget ért azonban, és a forgalmuk ismét kiszámíthatatlanná vált. 

Így jött az ötlet, hogy nyissanak egy valódi deli boltot, ahol meg lehet vásárolni mindazt a finomságot – többnyire magyar kistermelők minőségi termékeit –, amiket az elmúlt időszak alatt felfedeztek. Mivel Emese és párja a fővárosi életet néhány éve egy velencei házra cserélte, természetes volt számukra, hogy Velencén nyitják meg a Groenket. Főleg, mivel maguk is úgy tapasztalták, hogy igen nagy hiány van hasonló helyekből a környéken. 

Fotó: Groenk Deli

Végül a terv egy kicsit változott, miután találtak egy nagyon kedves kiadó épületet, ami addig étteremként működött. Nemcsak konyhája volt, hanem minden ahhoz szükséges melegkonyhai engedéllyel is rendelkezett. Így jött az ötlet, hogy az új hely akkor már ne csak delikát legyen, hanem egyben egy kis bisztró is, ahol azokból alapanyagokból főznek, amiket amúgy is árulnak.

Rántott csirke, fotó: Kalas Györgyi

Emese a vendégekkel foglalkozik, Balázs pedig főz

„Azt tudni kell, hogy közel mint 10 éve dolgozom marketingesként a Zsidai Gasztronómiai Csoportnál. 14 éttermet nyitottam az elmúlt időszakban, láttam ennek minden nyűgét és hátrányát, és megfogadtam, hogy én soha nem fogok saját éttermet nyitni. Aztán most mégis itt vagyok” – mondja Emese nevetve. A munkát egyébként nagyon jól felosztották: Emese intézi a kommunikációt és a foglalkozik a vendégekkel, férje, Balázs pedig, akinek mindig is a főzés volt a hobbija, az ételeket készíti a konyhában. Két hete nyitottak meg, és máris több törzsvendéget szereztek a környékről. 

Házi kencék. Fotó: Kalas Györgyi

Az étlap rövid, de tartalmas. Előételként paraszttál a deli finomságaiból és házi kencék kaphatók – hummusz, avokádókrém és padlizsánkrém. Többféle burgert kínálnak, a bisztrófogások alatt pedig többek között csirkepaprikás, rántott csirke és boeuf bourguignon szerepel. Én a Groenk burgert kóstoltam, amit a 200 gramm érlelt marhahús, a házi paradicsomszósz, a gorgonzola és a friss spenótlevelek tesznek különlegessé. Ára 2800 Ft, a klasszikus burger pedig 1800 Ft-os áron fut. Ebben kisebb a húspogácsa, és cheddar sajttal készül. A klasszikusok közül a rántott csirkét kóstoltam, ami majonézes burgonyasalátával érkezik. Nagyon finom volt, értékeltem, hogy a csirke combja és melle húsa is belekerült, a morzsa ropogós, és az adag is elég nagy. Ára 3150 Ft.

A Groenk burger. Fotó: Kalas Györgyi

A delikát boltban mindent megvehettek

Az ételek mellé a deli italválasztéka is fogyasztható: házi szörpök, Balatonic, kisüzemi sörök, illetve pár fajta bort is szolgálnak fel poharazva. De emellett a deliben árult összes bort kinyitják, fogyaszthatók helyben is – ezekre a palackáron felül 1000 Ft dugódíjat kérnek. 

Fotó: Groenk Deli

A boltban lévő pult pedig mindennap roskadásig van különleges húsokkal, szalámikkal, mint például szilvalekváros és szarvasgomás mangalicakolbász, házi szalonnák, paprika nélküli kolbászok, sonkák (olasz, spanyol és magyar is). A sajtpultra ugyanilyen széles kínálat jellemző: magyar, francia, spanyol, olasz, angol és svájci sajtok mind megtalálhatók, a tejeshűtőt pedig a Martontej termékei foglalják el. Rengeteg tészta, tea, lekvár, méz, bor és némi friss gyümölcs is van – bár ez utóbbiból nem terveznek sokat. A kávékínálatra is nagyon figyelnek, világos pörkölésű brazil kávét adnak, egy presszó 390 Ft. A teljes pékárukínálat a Marmorsteintől érkezik, a jövő héttől  pedig gluténmentes kenyerekkel is tervezik szélesíteni a kínálatot. 

Dupla burger, fotó: Groenk Deli

Kedves, élénk és valóban jó minőségű hely lett Velencén a Groenk. Kissé lassan indul be a tó mellett a gasztroélet, de azért szépen alakul. 

Groenk Deli, 2481 Velence Tábor utca

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?