Laki Juli az Honest Toil egyik tulajdonosa, bár eredetileg semmi köze nem volt sem a gazdálkodáshoz, sem az olívához. Bölcsészként végzett, és egy galériában dolgozott. Barátja, Tom viszont angol, és szülei egyszer csak fogták magukat, és átköltöztek Görögországba. Durrellékhoz hasonlóan nekik is elegük lett az angol időjárásból, eladták a házukat, és vettek belőle egy kisebb birtokot Peloponnészoszon. Juli és barátja pedig egyre jobban beleszeretett a tájba és az ottani apró, autentikus falvakba. Egyre gyakrabban jártak a szülőkhöz, egészen addig, amíg ők is vettek egy kicsi házat, és elkezdték felújítani.
A legjobb dolog, amit valaha kóstoltunk
“A telkünkön volt több mint 200 olajfa, és rögtön elkezdtünk gondolkodni, hogy mit lehetne ezzel kezdeni. Elvittük egy helyi présbe, kisajtoltuk, és kiderült, hogy finomabb, mint bármi, amit eddig kóstoltunk! Így született meg bennünk a gondolat, hogy mi ezzel szeretnénk foglalkozni. 10 éve sajtoltuk ki az első olajat, először Berlinben kezdtük el árulni, és azt tapasztaltuk, hogy nagyon nagy a kereslet a jó minőségű olaj iránt. Pár éve már itthon is áruljuk, sőt minden csomagolásmentes boltban jelen vagyunk a termékkel” – meséli Juli az Honest Toil megszületését.
És hogy mitől különleges ez az olaj? Például attól, hogy Juliék minden évben maguk szüretelnek kézzel. Persze nem másznak fel a fára, hanem egy speciális bottal ütik le a termést, ami csak a bogyókat veri le, a fának (és persze a madárfészkeknek) sokkal kíméletesebb, mint a gépi rázás. Az olaj előállítása abszolút kistermelői keretek között mozog, minden termelőnek 20-200 fája van, így biztosak lehettek benne, hogy az Honest Toil olajába kizárólag helyi termelők olaja kerül.
Szüret után rögtön megy a présbe
Juliék az olajukhoz kizárólag Koroneiki bogyót használnak. Nagyon sokféle olívabogyó van egyébként, mint ahogy nálunk is sokféle az alma, és mindegyiknek más az íze. A Koroneiki egy speciális, görög fajta, a bogyónak nagyon friss, a vágott fű illatára emlékeztető aromája van. A lényeg, hogy a bogyót minél korábban kell szüretelni, hiszen annál teltebb az íze, és szedés után 48 órán belül préselni is kell, hogy megmaradjon a friss aromája. Nagyüzemi körülmények között például gyakran túlérett bogyókat használnak, hiszen abból több olaj nyerhető, bár aromája közel sem lesz olyan erős.
Honest Toil: az egész család együtt szüretel
Juliék a nagy gyártókkal ellentétben nem is keverik a bogyókat, az ő olajukban biztosan csak egyetlen fajta található. Egy kistermelő vállalja, hogy terméke az utolsó bogyóig visszakövethető, míg egy nagyüzemi gyártó ezt nem fogja nektek garantálni. Juli egészen pontosan, falura lebontva tudja, hogy abban az évben honnan és melyik termelőtől jött az olaja, és hogy az a termelő fenntartható módon gazdálkodik-e.
Az olíva október végétől januárig érik, ez a szüreti időszak. Ilyenkor Juli és Tom kisfiukkal együtt mindvégig Görögországban van, hiszen a saját fáikat maguk szüretelik. Ez persze nem lenne elég ahhoz, hogy minden vásárlójukat ellássák – sőt most már éttermekbe is szállítanak –, ezért családi termelőktől és présektől is vásárolnak még olajat. Saját présük még nincs, de ez egyelőre nem is cél, hiszen ezeket a préseket helyi görög családok üzemeltetik több generációra visszamenőleg. Itt szinte az összes prés családi tulajdonban van.
Az extra szűz olajat hidegen préselik
A bogyó préselését úgy képzeljétek el, hogy az összes bogyó, illetve némi levél és ágak is egyben belekerülnek a présbe, ami úgy, ahogy van, hidegen kipréseli az olajat. Mióta táplálkozási szakértők hangsúlyozzák az olívaolaj jótékony hatásait, mely szerint segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, a cukorbetegséget és a csontritkulást, azóta igencsak nagy lett rá a kereslet. De – és itt jön a bökkenő – mindez csak az extra szűz olajra igaz.
Mert az extra szűz olaj lényege, hogy leszedés után a bogyókat két napon belül, nem túl magas hőmérsékleten, maximum 27 fokon kipréselik, és azonnal szakszerűen tárolják. A hideg prés tehát azért is fontos, mert így az olajba kerülnek a bogyóban lévő értékes vitaminok és ásványi anyagok. Ha melegen préselik a bogyót, akkor sokkal több olaj nyerhető belőle, de az aromája és a tápértéke korántsem lesz olyan magas.
Juli és Tom mindig ott vannak a préselésnél, maguk választják ki, melyiknek van olyan minősége, ami érdemes arra, hogy az Honest Toil üvegébe kerüljön. A frissen préselt olaj kifejezetten zöld, fűszínű, és mivel szűretlen, nem is átlátszó. Ez a szín tehát a frissességet jelzi. Ahogy az olaj áll, elkezd sárgulni, és elnyeri jellegzetes arany színét. A kipréselt olajat aztán még üvegezni és szállítani kell, így mint látjátok, hatalmas munka áll egy üveg jó minőségű olívaolaj mögött.
Nagyon fontos a fenntarthatóság
Juliéknak nagyon fontos a fenntarthatóság, ezért is vállalták be, hogy csomagolásmentes boltokba is szállítják az olajat. A nagy fémtartályokat és üvegeket újra lehet tölteni, így gyakorlatilag egyáltalán nem termelnek hulladékot. Sajnos a szállítást valahogy meg kell oldani, ami nyilván jelent némi környezeti terhelést, de azt tudják vállalni, hogy Budapesten városon belül már nem autóval, csakis biciklivel szállítanak boltokba és éttermekbe is. Ez nem csak Budapesten van így, hanem Londonban és Berlinben is, ahová szintén szállítanak Honest Toil olajat.
Julival az utolsó pillanatban tudtam beszélgetni, hiszen hamarosan indulnak ismét Görögországba, kezdődik ugyanis a szüret. Idén a kisfiuk már görög bölcsibe is fog járni, amíg ők szedik a bogyót, és állnak a prés mellett.
Az Honest Toil olajat megvehetitek csomagolásmentesen az összes Ligeti Boltban (róluk itt írtunk bővebben), egyéb csomagolásmentes boltokban, de már sok termelői boltban is eléritek csatos üvegben. Kapható a Szatyorboltban, a Deli Landben, A kis pékinas nevű pékségben, A másik boltban, a Culinarisban és vidéken is több kisebb delikátban.